Beş büyük kulübün renkleri nasıl belirlendi?

ASLI BAYRAM YILMAZ
Abone Ol

Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor ve Bursaspor’un renklerinin nasıl belirlendiğini biliyor musunuz?

Kulüplerin kullandığı renklerin nasıl belirlendiğini hiç merak ettiniz mi? Süper Lig'in beş büyük takımının renklerinin tarihini sizler için derledik.
0. Beşiktaş
Birçok belge ve bilgiye dayandırılarak Beşiktaş'ın kurulduğu ilk yıllarda kırmızı-beyaz formalar giydiği biliniyor. Ta ki Balkan Savaşı'na kadar. Balkan Savaşı'nda Osmanlı'nın çok fazla şehit vermesinin ardından Beşiktaş renklerini siyah-beyaza çevirmiş. Ancak Beşiktaş'ın 100. yılı için hazırlanan belgeselde, kulüp kırmızı-beyazlı formayı reddetmiştir.
0. Galatasaray
Galatasaray'ın da kuruluşunda tercih ettiği renk kırmızı-beyazdı. Kırmızı-beyaz renklerin, dönemin siyasi yönetimi tarafından yanlış anlaşılmaya başlamasının ardından kulüp renklerini değiştirmeye karar verdi. Galatasaray Kulübü yöneticileri o dönem birçok renk arasında tercih yapmaya çalıştı. Galatasaray'ın renkleri ise yöneticilerin gittiği bir kumaş dükkanında şekillendi. Kulübün kurucusu Ali Sami Yen renk seçimi için şu sözleri söylemiştir: Birçok yeri dolaştıktan sonra, nihayet Bahçekapı'daki Şişman Yanko'nun dükkanına gidilerek orada zarif iki yünlü kumaşa tesadüf ettik. Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı. Tezgahtar, mahirane bir el hareketi ile kumaşların dalgalarını birleştirdi. Bir saka kuşunun başı ile kanadının yarattığı renk güzelliğine benzer bir parlaklık hasıl oldu. Ateşin içindeki renk oyunlarını görür gibi olmuştuk. Sarı-Kırmızı alevinin takımımız üstünde parıldamasını tasavvur ediyor ve bizi derhal galibiyetten galibiyete götüreceğini tahayyül ediyorduk. Nitekim de öyle oldu.
0. Fenerbahçe
Fenerbahçe'nin ilk renkleri sarı-beyazdır. Kulübün kurucuları, renk tercihinde papatyalardan esinlenmişti. Ancak bu renkler kurucular tarafından 1909 yılının sonbaharında değiştirilir. Fenerbahçe 1909-1910 sezonuyla beraber sarı-lacivertli renkleri taşıyan formaları giymeye başladı.
0. Trabzonspor
Trabzonspor; İdmanocağı ve İdmangücü takımlarının birleşmesiyle 1967 yılında kuruldu. Uzun tartışmaların ardından kulüp için bordo-mavi renkler belirlendi. Renklerin tercih edilmesinde Trabzon şehrinin ön plana çıkan özellikleri dikkate alındı. Karadeniz'in simgesi hamsinin gözü (bordo) ve teni (mavi) kulübün renklerini oluşturdu.
0. Bursaspor
Trabzonspor'un ardından Anadolu kulüpleri arasında şampiyonluk yaşayan tek kulüptür Bursaspor… Bursaspor ise renklerini Uludağ'ın karından ve ovanın yeşilinden aldı.