Zekat kimlere verilir?

HABER MASASI
Abone Ol

İslam'ın şartları arasında yer alan zekat hakkında detaylı araştırma yapan vatandaşlar, zekatın kimlere verilebileceğini merak ediyor. Zekat vermenin belli bir zamanı bulunmamakla birlikte ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması esas alınıyor. Zekat fakirler, düşkünler, zekat toplayanlar, borçlular için verilebilir. İşte kimlere zekat verilebileceğine dair merak edilenler yazımızda.

Zekat ibadetini gerçekleştirmek için hazırlanan vatandaşlar birçok soruya cevap arıyor. Zekat verecek kişiler merakla zekatın kimlere verileceğini ve zekatın nasıl hesaplanacağını araştırıyor. Yazımızda konuya dair detayları bulabilirsiniz…

Zekat vermenin zamanı var mı?

Zekat vermenin belli bir zamanı yoktur. Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi nisap miktarı malın üzerinden sene geçmiş olması konusunda da kamerî ay hesabı uygulanır. Farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir kamerî ayı veya Ramazan’ı beklemeye gerek yoktur.

Zekat kimlere verilir?

Zekatın verileceği kimseler Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. Bunlar;

  1. Fakirler,
  2. miskinler,
  3. zekat toplamakla görevlendirilen memurlar,
  4. kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler,
  5. esaretten kurtulacaklar,
  6. borçlular,
  7. Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlar

Fakir ve miskin, temel ihtiyaçları dışında herhangi bir maldan nisab miktarına sahip olmayan kimsedir. Ancak temel ihtiyaçları dışında, ister artıcı (nâmî) vasıfta olsun ister olmasın, herhangi bir maldan nisap miktarına sahip olan kimse fakir veya miskin kapsamında olmadığından ona zekât verilmez (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 266).

Kimler borçlu sayılır?

Borçlu, kul hakkı olarak borcu olan ve borcunu ödeyeceği maldan başka nisab miktarı malı bulunmayan kimsedir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 268).

Yolda kalan kimseler için zekat hükmü nedir?

Yolda kalmış kimse, sürekli yaşadığı yerde malı bulunsa bile, çıktığı yolculukta parasız kalıp parasına ulaşma imkanı bulamayan, başka bir deyişle, parasızlıktan yolda kalmış ve memleketine dönemeyen kimsedir. Bu kimseye, malının bulunduğu yere dönmesine ve dönünceye kadarki ihtiyaçlarını gidermesine yetecek kadar zekat verilebilir (Kâsânî, Bedâî’, II, 43-46).

Günümüzde yolcu olan kişi istediği zaman memleketindeki parayı banka kartı veya başka bir yöntemle alma imkanına sahipse ona zekat verilmez.

“Allah yolunda” anlamına gelen “fî sebîlillah” ifadesi ise, kendisini Allah yoluna ve İslam’a adamış hac yolcuları, askerler ve ilim için yola çıkan gerçek kişiler olarak yorumlanmıştır.

Kimler zekat vermelidir?
Bilgi Bankası

Fitre kimlere verilir?
Bilgi Bankası

Fitre miktarı ne kadar?
Bilgi Bankası