Yorumlar ve puanlar ne kadar etkili?
Konvansiyonel tarzda alışverişte beğendiğimiz yerden değil yorulduğumuz yerden satın alma yapıyoruz. Mobilya ve tekstilden tutun tüm ürün gruplarında bu davranış geçerli.
Özellikle satıcının tatlı dili ve ikna kabiliyeti tercihlerimizde çok etkili oluyor. Zaman zaman da pişmanlıkla sonuçlanmasına sebep oluyor. Çoğunlukla gördüğümüz kadarıyla ve edindiğimiz bilgiler ışığında alışveriş yapıyoruz.
Dijitalin hayatımızı ele geçirmesiyle birlikte oturduğumuz yerden yüzlerce mağazayı hem ürün kalitesi hem de fiyat açısından kolaylıkla karşılaştırabiliyoruz. O ürünü almış insanların deneyimlerini okuyup ürün hakkında olumlu ve olumsuz yanlarıyla ilgili bilgi sahibi olabiliyoruz. Verilen puanlarla ürün grupları içinde çapraz karşılaştırmalar yaparak bizim için en ideal ürünü en makul şekilde seçebiliyoruz. Yaşadığımız bu deneyim yorulduğumuz yerden değil araştırıp, kıyasladığımız yerden alışveriş yapma öğretisini kazandırıyor.
Google ve Ipsos'un Kasım ayında yürüttüğü bir araştırmaya(*) göre, yılsonu sezonda alışveriş yapanların yüzde 20'si plansız bir satın alım gerçekleştirdiğini, yüzde 80'i ise satın alım gerçekleştirmeden önce araştırma yaptığını veya seçeneklere göz attığını belirtiyor.
*Kaynak: Google/Ipsos, AR, AU, BE, BR, CA, CL, CO, DK, FI, FR, DE, IT, MX, NL, NO, PE, ES, SK, SE, UK ve US, Holiday Shopping Study (Yıl Sonu Alışverişi Araştırması), online anket, katılımcı sayısı = 54.971, son iki gün içinde yıl sonu alışverişi yapmış olan 18 yaş ve üzeri online katılımcılar, 13 Ekim 2022-23 Kasım 2022 haftaları.
Yazının devamı Z Raporu 45. Sayısında