Yine yeniden majör merkez bankaları
Dünyada risk başlıkları devam ettikçe ve ABD tek taraflı güç olma iddiasını koruyabilme adına askeri siyasal ekonomik ve piyasa yaptırım gücünü eş zamanlı kullanmaya devam ettikçe dünya daha karmaşık olmaya ve bütün bu riskler global büyüme ve buna bağlı mevcut borçların çevrilmesi adına soru işaretleri oluşturmaya devam ediyor.
Bu noktada politika yapıcıların elinde yeterli manevra alanı ve yeterli kaynak olmadığı için meydan ve görev bir kez daha Fed, Ecb gibi majör merkez bankalarının eline kaldı. Ecb’den sonra Fed de gelen baskılara bir anlamda dayanamayarak politika çerçevesi adına genişlemeci tarafa geçince global ölçekte yeni bir finansal ekosistem oluşmuş oldu.
Bir anlamda son kurşunlarını finansal sistemin korunması, borçların çevrilmesi ve global ölçekte kalıcı büyümenin gelmesi için harcamak zorunda kalan majör merkez bankalarının başarısı dünyanın finansal ve ekonomik gidişatı için hayati önem taşıyacak.
Dileriz G-20 özelinde ve tüm dünyaya yayılacak şekilde politikacılar bu şansı bu sefer iyi kullanırlar ve dünya ekonomisi sağlıklı dengelere kavuşur. Bu olmadıkça Ortadoğu başta olmak üzere tüm dünya ölçeğinde küresel terör ve sıcak çatışma ihtimalleri maalesef masada kalmaya devam edecektir.
Türkiye-ABD ilişkileri ve S-400 süreci
Dünya küresel ölçekte imtihandan geçerken Türkiye de 2018 kur şoku sonrası yaralarını sarma çalışmalarına devam ediyor. Gelinen noktada grafikler kısmında belirttiğimiz gibi kur-faiz- enflasyon tarafında önemli bir denge sağlanmış durumda.
Bu dengenin korunması için pozitif sinyaller veren makro-mikro dengeler dışında majör kriter olan Türkiye-ABD ilişkilerinin de mevcut ılımlı tavrını sürdürmesi gerekiyor. 2018 kur şokunun ana sebebi olan yaptırım tehtidinden korunmak için bu süreç oldukça önemli olacak ve piyasalar tarafından yakından izlenecektir.
Aslında S-400 olarak belirlenen ve F-35 vs. gibi alt başlıklara evrilen sürecin ana belirleyicisi Fırat’ın Doğusu , Suriye-Irak –İran ve Doğu Akdeniz-Kıbrıs gibi ana kriterler olacağa benziyor. S-400 ABD’nin Caatsa yaptırımları için Türkiye üzerinde kullanacağı biz koz olarak öne çıkıyor.
Bu süreçte en büyük çıpamız Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasında gelişen ılımlı müzakere süreci olmaya devam edecek. ABD Başkanı Trump Türkiye haklıdır tezinden yola çıkarak seçimler yaklaşırken demokratlar üzerinde baskı kurmaya ve olası yaptırımları ötelemeye veya hafifletmeye çalışıyor. ABD uzun süreden beri ilk defa bu kadar temkinli ve dikkatli bir politika izliyor.
Bu bir bakıma tezkere sürecinden beri bozulma gösteren Türkiye-ABD ilişkilerinin onarılması içinde bir fırsat olabilir. ABD, Rusya, AB ve Çin gibi büyük güçlerin gözü önünde Ortadoğu ve çevresinde Türkiye’siz bir çözüm olasılığının zor olduğunu anlamış gibi görünse de sürecin her türlü sürprize ve gelişmeye açık olduğunu unutmamak gerekiyor.
Özetle şimdilik fiyatlamayı pozitif tonda yapan piyasaların bu süreci ajandanın ilk maddesi olarak yakından izleyeceği ve temkinli bir iyimserlik içinde olunduğunu da unutmamak gerekiyor.
Dolar-TL
Dolar-TL tarafında yukarda ara direnç olan 6.25-6.30 ara direnç eşiği test edildikten sonra ABD ile s-400 gölgesinde ilerleyen normalleşme çabaları ile mevcut durumda kararlı ve hızlı bir şekilde 5.50-6.00 bandına gelinmiştir. Önümüzde ki süreçte yapısal reform adımları,TCMB adımları ve makro veriler dışında asıl olarak ABD-Türkiye ilişkileri yakından izlenecektir. Teknik olarak 5.75-5.85 üzerinde 6.00 pivot direnç olacaktır. 6.00 üzerine tekrar kalıcı çıktıkça 6.15-6.30 ve devamında 6.50 kritik direnç eşiği durumunda olacaktır. Buranın üstü seviyeler için dışarda ve-veya içerde marjinal değişiklikler gerekecek ve bu durum oluşursa tekrar 7.25-7.50 ve devamında 8.50 gibi seviyeler yeni marjinal direnç hedefleri olacaktır.
Euro-TL
Dolar-TL tarafında yaşanan yükselişin son bulması ve paritede yaşanan gelişmelere bağlı olarak paralel olarak mevcut durumda şimdilik 6.50 altına gelindiği ve 6.00-6.50 bandı içinde hareketlilik gösterdiği izleniyor. Son yaşanan güçlü yükseliş sonrası önümüzde ki süreçte parite tarafında ve reel efektif kur endeksi içinde TL’nin olası hareketlerine bağlı olarak her iki yönde hareket geliştirme potansiyeli teknik sıkışma artmaya devam ettiği için masada durmaya devam edecektir. Teknik olarak olası yukarı ataklarda 6.30-6.50 üzerinde kaldıkça ve 7.00 üzerinde kapanışlar geldikçe 7.15 ve 7.25-7.50 direnç eşikleri gündemde olacaktır. Kalıcı normalleşme için 6.30-6.50 altında tekrar 6.00 pivot bölge tarafına ve hatta altına çekilme yaşanması gerekecektir.
Döviz sepeti
TCMB’nin aldığı faiz indirim kararı ve ekonomi yönetiminin dengelenme çabalarına paralel olarak mevcut durumda 6.20’lerden tekrar 6.00’ların altına inme çabası içinde olunduğunu izliyoruz . Bundan sonraki süreç için TCMB‘nin politika adımları, Fed sonrası dolar endeksinin ve parite tarafında gerçekleşen işlemlerin seyri yine yakından izlenmelidir. ABD ile Suriye merkezli yaşanan süreç tam normalleşene kadar, jeopolitik riskler, Fed, Ecb gibi faktörlerin genişleyici politikalarının olası etkileri, çevrilmesi gerekli borç miktarı vs. sebeplerle temkinli iyimserlik içinde olmak gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz.
Dolar endeksi
Dolar endeksi haftalarca 97.00- 98.50 bandında kalmaya devam ettikten sonra Fed’in temmuz toplantısında faiz indirim ihtimali veren güvercin tona gelmesiyle ilk etapta hızla 96.00 seviyesine kadar gelinmesine rağmen mevcut durumda tekrar 97.00-98.00 bandına gelindiğini gözlemliyoruz. Bu durum biz bu yazıyı hazırlarken gerçekleşmemiş Fed toplantısı ve sonrası adına kafaların hala karışık olduğunu bize gösteriyor. Karar akışı Belirgin olmayan bir Başkan olan Trump ve Güvercin Fed’in hangi tarihte faiz indireceğine dair belirsizlikler, ticaret savaşları, kur savaşları, jeopolitik riskler gibi çoğul risk başlıkları sebebiyle büyük resimde kritik 95.00-98.50 bandı içinde kalmaya devam eden dolar endeksi için aslında kritik süreç devam ediyor. En son 2017 mayıs ayında 100.00’lerden 97.00-98.50 bandını geçerek gerileme içine giren dolar endeksi son yaşanan gerilemeye rağmen aslında hala teknik olarak kritik eşiklerde kalmaya devam ediyor.
Euro-Dolar paritesi
Avrupa bölgesinde ekonomik ve siyasi sorunlar devam ediyor. Ecb’nin vadesi gelen tahvilleri almaya devam ederek bilançoyu yüksek tutmaya devam etmesi, beraberinde son alınan yeni TLTRO hamlesine ek olarak faiz indirimi ve yeniden tahvil alım programı olasılığı dahil yeni genişlemeci politika adımları sinyali veren Ecb karşısında ekstra güvercin tarafa geçen Fed’in kafaları iyice karıştırmaya devam etmesi; ama buna rağmen dolar endeksinin hala güçlü seyri parite hareketleri içinde önemli bir bilinmezlik ve baskılama sürecini beraberinde getirmeye devam ediyor. Ecb’nin ve Fed’in karşılıklı kararlarının belirleyici olacağı parite tarafında işlemlerin hala 1.10-1.15 aralığında devam ettiğini izliyoruz. Önümüzde ki süreçte Fed ve Ecb’nin adımlarına paralel her an parite tarafında her iki yönde sert ve ani hareketler görebiliriz.
Dolar bazlı Bist-100 endeksi
Görece ucuzluğun ve yabancı algısının en iyi takip edildiği ana grafik olan dolar bazlı grafiklerde kritik dediğimiz 1.20-1.50 cent aralığından güçlü bir tepki gelmiş ve mevcut durumda kritik direnç eşiği olan 1.80-1.90 aralığına gelinmiştir. Önümüzde ki süreçte bankacılık sektörü önderliğinde yaşanacak tepkilerin gücü tekrar 2.00 cent ve üstü hedeflere konsantre olabilmek için oldukça önemli olmaya devam edecektir. Teknik olarak olası kar satışlarında 1.50-1.65 cent üzerinde kaldıkça 1.80-2.00 cent aralığı hedef olarak kalacaktır. Teknik olarak 2.00 cent üzerinde kalıcı olunmaya başlanırsa ilk ara direnç 2.10- 2.20 ve devamında hedef bölge 2.30-2.50 cent aralığı olacaktır.
Gösterge tahvil faizi
Gösterge tahvilde S-400 sürecine rağmen şimdilik ılımlı giden Türkiye-ABD ilişkileri , düşüş sürecine giren enflasyon verileri, cari açıkta gerileme vs. sebeplerle ve para girişinin de onayladığı pozitif süreç devam ediyor. TCMB faiz indirim kararına yüzde 18’ler civarında giren gösterge tahvilin 425bp indirim sonrası mevcut durumda yüzde 16-17 aralığına gelindiğini izliyoruz. 350 civarına gerileyen CDS’ler de bu düşüşü destekliyor. Önümüzdeki dönemde hep altını çizdiğimiz ABD ile ilişkilerde riskli ilerleyen süreç ve jeopolitik riskler, içerde siyasetin ilerleme süreci, cari açık, TCMB-yeni ekonomi yönetiminin attığı adımlar, enflasyon ile asıl mücadele süreci, yükselen petrol fiyatları dışında jeopolitik riskler yakından izlenecektir.
ABD 10 yıllık tahvil faizleri
Trump ve Fed arasında yaşanan süreç ABD 10 yıllık tahvil faizlerini önce yüzde 2.20-2.50 bandına getirdi ve devamında Fed’in şaşıtıcı bir hamleyle Trump’ın isteğine paralel ekstra güvercin tona gelmesi ve faiz indirim ihtimalini Haziran sonrası temmuz toplantısı için reel olarak masaya getirmesiyle birlikte yüzde 2 seviyesine kadar inilmiş oldu. Hatta bir ara yüzde 1.94’ler dahi test edildi. Mevcut durumda yüzde 2.00 civarında bulunan 10 yıllık tahvil faizlerinin seyri bütün global tahvil piyasaları için belirleyici majör grafik olmaya devam edecektir. Bağımsız ve etkili kararlar alabilmesi ile majör merkez bankaları içinde baş aktör konumunda olan Fed’in 2019 ayına dair bir-iki faiz indirim beklentisini şimdilik masada tutması bilanço azaltımı konusunda eylül ayında durdurma sinyalinin verilmesi güvercin adımlar gibi görülse de masada bulunan çok risk başlığı sebebiyle ABD tahvil faizlerinde dengeli ve tek taraflı bir seyirden bahsedebilmek zor olmaya devam edecektir.
Bist-100 endeksi
Her yazımızda en önemli alt destek dediğimiz 84.000- 87.000 aralığına gelindikten sonra başlayan tepki çıkışı 95.000-97.000’lerin geçilmesi ve mevcut durumda 100.000- 106.000 aralığına gelinerek daha kalıcı bir hal aldığını izliyoruz. Kalıcı yukarı gidiş için yapısal ve finansal reform adımları dışında Özellikle her zaman dediğimiz gibi Dolar bazlı hala ucuz durumda bulunan bankacılık endeksinin güçlü yukarı yönlü performans gösterme potansiyeli yükseliş umutlarının devamı ve kalıcılığı için oldukça önemli olacaktır. Görece ucuzluk ve azalan yabancı payının tekrar yukarı yönlü değişim göstermesi diğer önemli faktör olmaya devam edecektir. Ticaret savaşlarının FED etkisiyle dengelendiği ABD borsalarının seyri de yakından izlenmelidir.
S&P 500 Endeksi
S&P 500 endeksini anlatırken altını çizerek kullandığımız cümleyi yenileyerek tekrarlıyoruz. ‘’Global borsalar için bir Amiral gemisi niteliği taşıyan ve son zamanlarda yaşanan uzun soluklu yükselişinden ötürü pahalı olması ve balon ihtimali sebebiyle dikkat çekilen ve ciddi bir düzeltme içine giren ve buradan tepki üretmeye çalışan endeksin 2019 senesi içinde ki seyri global borsalar adına oldukça önemli olacaktır. Bu endeksin yükselişe devam etmesi global ölçekte bütün borsalara yükseliş için şans verirken, ciddi düzeltmeye devam etme ihtimali ise ciddi anlamda topyekün satış gelme riskini de beraberinde getirecektir.’’
Brent petrol
OPEC ve OPEC dışı ülkelerin hala kesinti tarafında kalması, İran yaptırım tehtidlerinin sürmesi ,her gün artan jeopolitik riskler sebebi ile 75-80 $ ‘lara yükselen petrol ticaret savaşlarının hala masada olması ve Trump etkisi ile mevcut durumda tekrar 60-70 $ aralığına geri gelmiş durumda. Jeopolitik risk süreci ve ABD-İran gerginliği masada kaldıkça petrol fiyatları üzerinde baskı azalmış gibi görünse de ara ara tepkilerle bir süre daha devam edeceğe benziyor. Makro tarafta arz talep dengesi bu şekilde kaldıkça Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı önemli petrol üretici ülkelerin çift taraflı kafa karıştıran söylemleri ve ABD daha düşük bir petrol fiyatlaması istedikçe arada tepkiler gelse de Brent Petrol tarafında çok sert ve kalıcı bir yükseliş sürecinden şimdilik bahsetmek zor görünmektedir demeye yine devam ediyoruz .
Altın(ons)
Altın tarafında beklediğimiz güçlü yükselişin devam ettiği 4 senedir çalışan çok önemli direnç eşiği olan 1.400-1.450 $ aralığında işlemlerin devam ettiğini izliyoruz. Buradan aşağı yönlü düzeltme gelmezse ekstra dikkatli olmak gerekiyor. Fed’in politika adımları buna bağlı dolar endeksi , ABD tahvil faizleri ve global bütün risk başlıkları endeksin seyri için yakından izlenmeye devam edilecektir. Bu kadar risk başlığı varken bu güne kadar haklı çıktığımız her düşüşü altın tarafında alım yönünde kullanılması gerekir senaryomuzu korumaya devam ediyoruz. Teknik olarak yükseliş tarafında kalabilmek 1.400 -1.450 $ seviyeleri trendin değişeceği 3-4 yıllık sıkışma bölgesinin kırılacağı çok ciddi ara direnç eşiği olarak öne çıkmaya devam ediyor. Burası kırılırsa ilk etapta 1.500-1.650 $ aralığı öne çıkacaktır. Kar satışları gelirse 1.400 altına geçişlerde 1.370-1.385 $ ve devamında 1.300-1.350 $ aralığı önemli sıralı destek bölgeleri olarak izlenmelidir.