Yaşanabilir şehirler
Bugün, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 56'sı, başka bir ifadeyle 4,4 milyar insan şehirlerde yaşıyor. Bu eğilimin devam etmesi durumunda, 2050 yılında mevcut kentsel nüfusun büyüklüğü iki kattan fazla artmış olacaktır. Böyle bir gelişme her 10 kişiden yaklaşık 7'sinin şehirlerde yaşayacağı anlamına geliyor. Şehirlerde üretilen küresel GSYİH'nın yüzde 80'inden fazlası ile kentleşme, iyi yönetilirse artan üretkenlik ve yenilik yoluyla sürdürülebilir büyümeye katkıda bulunabilir.
Bununla birlikte, kentleşmenin hızı ve ölçeği, uygun fiyatlı konut, ulaşım sistemleri, temel hizmetler ve işler dahil olmak üzere uygulanabilir altyapı, özellikle kayıt dışı yerleşimlerde yaşayan yaklaşık 1 milyar kentsel yoksulun fırsatlara yakın olması için hızlandırılmış talebi karşılamak gibi zorluklar getirmektedir. Artan çatışmalar, zorla yerinden edilmiş insanların yüzde 50'sinden fazlası kentsel alanlarda yaşadığı için şehirler üzerindeki baskıyı artırıyor.
Sağlıklı şehirleşmede zorluklar
Bir şehir inşa edildikten sonra, fiziksel formu ve arazi kullanım kalıpları nesiller boyunca aynı kalmaktadır. Günün şartlarına göre inşa edilmiş altyapı ve üst yapı zamanla büyüme baskısıyla şehir formunu kaydedebilmektedir. Böyle bir durum sürdürülemez bir büyümeye yol açmaktadır. Kentsel arazi tüketiminin genişlemesi, 2030 yılına kadar dünyaya 1,2 milyon kilometrekare yeni kentsel yerleşim alanı eklenmesi ile beklenen nüfus artışı yüzde 50'ye kadar geride kalıyor. Böyle bir büyüme, arazi ve doğal kaynaklar üzerinde baskı oluşturarak istenmeyen sonuçlara yol açar. Şehirler, küresel enerji tüketiminin üçte ikisini temsil eder ve sera gazı emisyonlarının yüzde 70'inden fazlasını oluşturur. Bu nedenle şehirler, iklim değişikliğiyle mücadelede giderek daha önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü iklim ve afet riskine maruz kalmaları büyüdükçe artmaktadır. 1985'ten bu yana, şiddetli seller sırasında su baskını derinliği 0,5 metreden fazla olan yerlere yaklaşık 76 bin 400 kilometrekare yeni kentleşmiş arazi eklenmiş. Böyle bir rakam Londra'nın yaklaşık 50 katına karşılık geliyor. Küresel olarak, 1,81 milyar insan, yani 4 kişiden 1'i yüksek riskli sel bölgelerinde yaşıyor. Dünyadaki sele maruz kalan insanların yüzde 89'unun yaşadığı, gelişmekte olan ülkelerdeki yoğun nüfuslu ve hızla kentleşen nehir ovalarında ve kıyı şeritlerinde maruziyet özellikle yüksektir.
Şehirler aynı zamanda salgınlarla mücadelenin ön saflarında yer alıyor. Kovid-19 salgını, hem zengin hem de fakir şehirler ve insanlar için büyük bir bir riskti. Etkisi ve virüsün yayılmasını kontrol etmek için alınan önlemler, yoksullar, marjinalleşmiş ve savunmasızlar üzerinde orantısız etkilere sahipti. Şehirlerin ekonomik yapısındaki fay hatlarını, böyle bir krize, özellikle de halk sağlığı ve hizmet sunum sistemlerinin durumuna hazırlıklı olduğunu ortaya çıkardı.
Yaşanabilir şehirler inşa etmek, sürdürebilir politika koordinasyonu ve yatırım seçenekleri gerektirir. Ulusal ve yerel yönetimlerin şimdi harekete geçmesi, geleceğini şekillendirmek ve herkes için fırsatlar yaratmak için önemli bir rolü ve sorumlulukları var.
Yapılabileceklerden bazıları
Şehir varlıklarını ve kentsel ortamları daha iyi tasarlamak, planlamak ve yönetmek için şehirlerin planlama sistemlerini ve yerel kapasitelerini güçlendirmek gerekmektedir. Mali ve finansal sistemleri geliştirerek, altyapı ve hizmet sunumu finansmanı ve yatırım ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamak için birden fazla finansal kaynağı en üst düzeye çıkarmalıdır. İhtiyaç duyulan başka bir adım gelişmekte olan ülkelerde ve şehirlerde bölgesel kalkınmayı teşvik etmektir. Ekonomik faaliyetler sadece birkaç yerde yoğunlaşmıştır. Bu konsantrasyon kaçınılmazdır ve aynı zamanda arzu edilir. Birçok örnek ülkede, şehirlerde insanları ve işletmeleri birbirine yakınlaştırarak, üretkenliği, iş yaratmayı ve ekonomik büyümeyi artırmak başarılı olduğunu gösteriyor.
Nüfusun daha yoksul kesimleri, daha tehlikeli yerleşimlerde yaşama eğiliminde oldukları ve ekonomik veya çevresel şoklardan kurtulmak için gerekli güvenlik ağlarından yoksun oldukları için özellikle savunmasızdır. Şehirlerin değişen koşullara uyum sağlama kapasitesini geliştirmeye ve altyapı esnekliği oluşturma, sermayeyi harekete geçirme ve yukarı akış iklim stratejisi ve analizinde finansman yoluyla iklim değişikliğinin etkisini azaltmaya odaklanmaktadır.
Başka önemli bir konuda kapsayıcı şehirleri teşvik etmek ve kentsel yoksulluk, gecekondu mahalleleri ve zorunlu yerinden edilme nedeniyle yeniden yer değiştirenler de dahil olmak üzere mevcut ve yeni sakinler için güvenli ve esnek konut çözümleri ile ilgili sorunları ele almaktır.
Konutların şehirlerdeki tüm maddi varlıkların yaklaşık yüzde 50-65'ini temsil ettiği ve inşaat sektörünün birçok gelişmekte olan ülkenin GSYİH'sının ve iş kaynağının önemli bir parçası olduğu göz önüne alındığında, mevcut konutları iyileştirmek ve güçlendirmek, gelişmekte olan ülkelerde yeni konut inşa etmek ve kiralık pazarlarını teşvik etmek, ekonomik faaliyetleri harekete geçirmek ve ekonomik büyümeyi artırmak için kritik öneme sahiptir.