Yaptırımlarının kurbanı mı oluyorlar?

HABER MASASI
Abone Ol

Dezenformasyon ve manipülasyon almış başını gidiyor… Putin’e yakın olsun ya da olmasın tüm Rus iş dünyasına ve iş insanlarına akıl almaz ambargolar uygulayanlar, Rus STK’larını uluslararası çatı örgütlerinden atanlar, spor takımlarını, sporcuları müsabakalardan menedenler, Rus sanatçıları yok sayanlar öyle bir hava yarattılar ki; Rusya öldü, bitti, mahvoldu zannedebilirsiniz… Askerî açıdan da zaten büyük bir yenilgiye uğradı; “Çek kuyruğundan gitsin!..”

JP Morgan, “Rus ekonomisi yaptırımlar yüzünden ikinci çeyrekte yüzde 20, 2022’nin tamamında ise yüzde 3,5 oranında daralacak” demiş. (https://tr.euronews. com/2022/02/28/jpmorgan-rusekonomisi- yapt-r-mlar-yuzundenikinci- ceyrekte-yuzde-20-daralacak)

Bu ve benzeri öngörüleri mebzul miktarda bulmak mümkün… Ancak kazın ayağının hiç de öyle olmadığı yavaş yavaş anlaşılıyor…

Rus Rublesi yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 30 değer kazanmış. Mayıs ayının 3. haftasında son yılların en yüksek seviyesine ulaşan ruble Rus finans sistemini korumak amacıyla şubat ayı sonuna yürürlüğe konulan bir dizi kontrollerin desteğiyle dolar ve euro karşısında yaklaşık yüzde 4 değer kazanmış. (https://tr.euronews. com/2022/05/23/rus-para-birimiruble- dolar-ve-euro-kars-s-nda-nedendeger- kazan-yor)

45 bin takipçili The Eurasionist adlı hesap, Twitter’da bir mesaj ve Rusya’nın 2007’den 2022’ye cari fazlasını milyar dolar cinsinden gösteren bir de grafik paylaşmış. Şöyle diyor: “Rusya’nın cari fazlası artıyor. 2007-2021 yılları arasında her Nisan ayında ortalama cari hesap fazlası +6,7 milyar dolar. Bu, Nisan 2022’de +37,6 milyar dolar. Batı yaptırımları, sadece onları dayatanlara zarar verir.”

Şubat ayında ülkemizde de yayınlanan haberlere göre; Rusya Merkez Bankası, 2022 yılı cari işlemler fazlası tahminini 111 milyar dolardan 133 milyar dolara yükseltmiş.

Almanya’nın önde gelen ekonomik araştırma kuruluşlarından Kiel merkezli Dünya Ekonomi Enstitüsü (IfW), Rus ekonomisinin son yıllarda mali istikrar için başarılı adımlar attığını belirterek "Rusya’nın ambargolar karşısında geri adım atacağını ummak hayal kırıklığına yol açabilir" uyarısını yapmış.

Deutsche Welle’nin haberine göre; Rusya’nın son yıllarda mali istikrarın geliştirilmesi yolunda gözle görülür başarılar kaydettiğine işaret edilen raporda, Batılı ülkelerin mevcut ve olası yaptırımlarına rağmen Rus ekonomisinin uzun süreli bir savaşa hazırlıklı olduğu sonucuna varılmış.

Devamı Z Raporu 37. Sayısında