Yapay zeka artık duyguları okuyor

HABER MASASI
Abone Ol

Robotların insanlar gibi duygusal zekaya sahip olup olamayacağı sıkça tartışılıyor. Sınır ağlarının geleneksel bilgisayar programlama teknikleriyle veriler arasında bir dizin oluşturarak ortaya sonuçlar çıkarması ise yeni değil. Geçtiğimiz yıllarda bir yapay zeka hayvancılıkta acı veren durumları erken tespit etmede işe yaradı. Son zamanlarda geliştirilen bir algoritma da duyguları yüzde 62.48 oranında doğru tahmin etti.

Yapay zekanın, duygusal zekaya sahip olması ve duyguları belirtmesi için bizim davranışlarımızdaki duyguları anlaması, sesimizi duyması ve heyecanımızı hissetmesi gerekiyor. Bunun için ise insanların göz izlemesini, galvanik deri tepkisini, beyin aktivitelerini ve yüz hatları datalarını analiz etmesi lazım. Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar 2017 yılında koyundaki yüz ifadelerini okuyarak koyunun ne kadar acı çektiğini ölçebilen bir yapay zeka algoritması geliştirdi. İlk testler sistemin acı seviyesini yüzde 80 doğruluk payı ile tahmin edilebildiğini gösterdi.

Tahminlerin doğruluk oranı yüksek

Geçtiğimiz yıl Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) insanlarla gerçekleştirilen klinik görüşmelerde depresyonu tespit edebilen bir sinir ağ yöntemi geliştirdi. Sistem sesli ve yazılı cevaplarda depresyonun izlerini sürdü. Yapay zeka kişilerin kullandıkları dildeki gizli ipuçlarını okuyarak depresyonda olup olmadıklarını öngördü. Araştırma sonucuna göre, sistem yedi yazılı, otuz sesli cevaptan sonra kişinin depresyonda olup olmadığı yüzde 77 doğruluk oranıyla tahmin etti.

İngiltere şirketlerin yapay zeka teknolojisi ile duyguları okuyan sistemleri kullanmaya öncülük etmeye başladığını duyurdu. Telegraph gazetesinin geçtiğimiz aylardaki haberine göre, duygusal analiz teknolojisiyle müşterilerin alışveriş yaptıkları sıradaki duygusal verileri toplanıyor. Son olarak da Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi insanların konuşma şekillerine ve yüz kaslarını duygu hallerini göstermek için nasıl kullandıklarına baktı. Yayımlanan makaleyle paralel olarak gerçekleştirilen bir duygu analizinin testinde ise 653 görsel ve görsellerin işitsel kayıdı incelendi. Algoritmalar mutlu, bıkkın, korkmuş, sinirli, üzgün ve şaşırmış duygularını yaklaşık yüzde 62.48 başarı oranıyla doğru tahmin etti. Yapay zeka daha karakteristik ifadeleri olan sinirli, mutlu ve nötr duyguları tespit etmekte daha başarılı olurken, bıkkın ve şaşkın gibi daha ince farkı olan ifadeleri tespit etmekte zorlandı.

Bu tekniklerin insanların yüz, davranış ve konuşma şekillerini doğru anlamlandırarak yorumlaması, bir makine öğrenmesi yöntemi olan sinir ağlarının geldiği noktayı ortaya koyuyor. Yapay zeka uzmanları şu anda algoritmaları insanların duygularını anlamak üzere eğiterek, bu duygu analizini bazen alışveriş eğilimlerini tespit etmek, bazen de bir kişinin depresyonda olup olmadığını anlamak için kullanabiliyor. Gelecekteki çalışmalar ise doğal ve yapay zeka arasındaki çizgiyi bulanıklaştırarak, insan duygularını doğru bir şekilde tanıyan ve bu duygulara karşılık verebilen sistemlerin geliştirilmesini sağlayabilir.