Togg elektriklide piyasa yapıcı rolde

HABER MASASI
Abone Ol

Togg’la birlikte harekete geçen otomobil markaları ardı ardına piyasaya kendi modellerini sürmeye başladı. Daha önce yalnızca lüks sınıfta görebileceğimiz elektrikli modeller fiyat olarak vatandaşların ulaşabileceği modellerin de gelmesiyle tabana yayılıyor. Yaklaşık 10 yıldır üretimi olan ve Türkiye’de satılmayan markaların elektrikli modellerinin gelişi ise Togg’la başladı. Halihazırda 33 model elektrikli otomobilin satışa sunulduğu Türkiye’de altyapının gelişmesini takiben bu modellerin gelişi ise Togg’un pazar yapıcı etkisini ortaya koydu.

Elektrikli araç pazarı sıfır emisyonla hızlandı

Ortalama 850 bin aracın satıldığı toplamda ise 1 milyonluk pazara sahip Türkiye’nin potansiyeli elektrikli araç üreticilerinin radarına girdi. 3 yıl önce yıllık 3-4 bin adet bandında olan ve pazardan yüzde 1 bile pay alamayan elektrikli otomobiller Togg’la birlikte adeta model sunma yarışına girdi. Pandeminin ardından düşen dünya otomobil üretiminin etkisiyle global pazarlarda arz sorunu yaşanırken, bunu fırsata çeviren elektrikli otomobil üreticileri pazar paylarını yükseltmeye başladı. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Avrupa pazarının öncülük ettiği elektrikli araçlar sıfır emisyon hedefiyle hem üretimde hem de yollarda gözle görülür hale geldi.

Müşteri de altyapı da almaya hazır

Toplam 26 milyon motorlu taşıtın kayıtlı olduğu Türkiye yollarında 20 bine yakın elektrikli araç bulunuyor. Bu ortamda üretilen yerli ve milli otomobil Togg, bir anda pazara 28 bin adetlik sipariş adediyle girince doğal lider olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan Togg’la birlikte devlet politikası haline gelen ve vatandaşların merakla takip ettiği Türkiye’nin Otomobili projesiyle yasal altyapının yanı sıra elektrikli araçlar için gerekli olan şarj altyapısı da oluşturulmaya başlandı. Tüm bunlarla birlikte önünü gören otomobil markaları ise ardı ardına bu alana yatırım yapmaya başladı. Vatandaşların menzil ve şarj gibi kafasını kurcalayan karanlık noktaları da gideren Togg, satın alma noktasında herkese cesaret verdi.

Tüm Distribütörler şarj ağı lisansı aldı

Togg’un Trugo markasıyla yoğun nüfus olan yerlerde 25 kilometrede bir şarj istasyonu koyması daha seyrek olan yerlerde ise 50 kilometrede bir şarj istasyonu kurması elektrikli otomobilin yaygınlaşmasında kritik rol olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan Türkiye’de şarj ağı lisansı alan firma sayısı da günden güne artıyor. Şarj istasyonu sayısı hızlı ve yavaş karışık olarak 4 bin adede ulaşırken, şarj istasyonu işletmeci lisansı alan firma sayısı ise 124’e ulaştı. Gelecekte akaryakıt istasyonlarının yerini alması beklenen şarj istasyonlarına yatırım elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasındaki en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Vatandaşa gururla birlikte cesaret geldi

Türkiye, potansiyeliyle elektrikli araç üreticilerinin radarına girdi.

  • Togg’un deneyim merkezleriyle birlikte gurur dolu anlar yaşayan vatandaşlar elektrikli otomobillere dair bilinmezleri de sorarak kafasındaki soru işaretlerini gidermeye başladı.

Psikolojik olarak elektrikli araçların faydasını gören ve normal bir araçtan daha konforlu olduğuna şahit olan tüketiciler tercihini bu yöne doğru kaydırmaya başladı. Öte yandan şarj istasyonu kadar önemli olan bir diğer husus ise artan menziller oldu. İçten yanmalı bir otomobilin sunduğu menzilin elektrikli bir otomobil tarafından yakalanması satın almada en önemli gelişmelerden birisi oldu. Hızlı şarjların da kısalan süreleri elektrikli otomobillerin elini güçlendiren diğer bir önemli olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bunların toplamında akaryakıtlı bir araca göre daha az sorun çıkaran ve daha az bakım maliyeti gerektiren elektrikli otomobillerin, rakipleriyle aynı fiyata satılması da ayrı bir cazibe olarak müşteriyi etkiliyor.

Teknolojiye geçişte yatkın bir toplumuz

Elektrikli araçların merak konusu olmasının yanında yadırganmaması ise teknolojiye yatkın bir toplum olmamızdan kaynaklanıyor. Türk vatandaşlarının cep telefonlarının hızlı gelişimine ayak uydurması ve teknolojik gelişmeleri takip etmesi elektrikli araçlara geçişi kolaylaştırıyor. Teknolojik ekipmanların fazlalığı ve sunduğu imkanlar doğrultusunda elektrikli otomobiller mobiliteyi seven Türk toplumunda merak uyandırıyor.

Avrupa regülasyonu Türkiye'yi geliştiriyor

3 yıl önce yıllık 3-4 bin adet bandında olan ve pazardan yüzde 1 bile pay alamayan elektrikli otomobiller Togg’la birlikte adeta model sunma yarışına girdi.

Türkiye’de satış yapan otomobil markalarının yüzde 75’inden fazlası Avrupalı otomobil üreticilerinden oluşuyor. Dünyanın diğer bölgelerinde üretim yapan otomobil markaları ise Türkiye’yi Avrupa regülasyonları içerisinde değerlendirdiği için elektrikli otomobil akımına Anadolu’yu da dahil ediyor. 2030’da sıfır emisyon hedefi bulunan Avrupa Birliği’nin dönüşümü hızla yapmak istemesi üreticilerin bu alandaki yatırımlarını artırırken, dolaylı olarak Türkiye’de bu durumdan etkileniyor. İçten yanmalı otomobil üretimini azaltan ve elektrikli model üretimine hız veren markalar pazar payını da daraltmamak için elektrikli araçların satışına yöneliyor. Togg’u pazar payını kaybetmemek için bir fırsat olarak gören ithal otomobil markaları hazır kurulan sistemlerden faydalanarak model sayısını da artırıyor. Tüm yasal prosedürleri Togg aracılığıyla halleden Türkiye’nin 1 milyon adetlik pazarından pay almak için yarışa dahil oluyor.

İlk gelen markalar pastadan pay alacak

Togg’la birlikte genişlemeye başlayan elektrikli otomobil pazarı ise yabancı markaların iştahını kabartıyor. Toplumun hafızasında ilk gelen markalardan olmak isteyen ve pazardaki yerini sağlamlaştırmayı amaçlayan elektrikli otomobil markaları pastadan pay almaya hazırlanıyor. Togg’un öncülüğünü ettiği pazarda fiyat ve performans olarak yer edinmeye çalışan ithal otomobil üreticileri bu alandaki çeşitli hizmetleriyle öne çıkmaya çalışıyor.

2030’da pazar 2 milyon olacak

Psikolojik olarak elektrikli araçların faydasını gören ve normal bir araçtan daha konforlu olduğuna şahit olan tüketiciler tercihini bu yöne doğru kaydırmaya başladı.

  • Türkiye’nin elektrikli araçtaki hızlı gelişimi ise raporlara yansıyor. Togg’un 2030’a kadar 1 milyon 80 bin araç üretme hedefi ve bununla birlikte diğer markaların satışı pazarın ne kadar büyüyeceğini gözler önüne seriyor.

Yapılan simülasyonlara göre, 2030’da piyasanın yarısı Togg marka elektrikli araçlardan oluşurken, kalan yarısının ise diğer markalardan olması öngörülüyor. Pazarın bu hızıyla 2030’da 2 milyona ulaşacağı düşünülüyor.