“Titan” trajediye ilgiyi artırdı

HABER MASASI
Abone Ol

Geçtiğimiz ay tüm dünyanın en çok konuştuğu konulardan biri titan deniz altı oldu. 250 bin dolar karşılığında dünyanın en zenginleri arasından beş kişiyi taşıyan deniz altı, lüks ve ekstrem seyahatlere olan ilgiyi yeniden artırdı. Titan’dan sonra hiçbir ekstrem seyahat iptal edilmezken, yerine ekstrem rakamlarla yeni seyahatler eklenmeye devam etti. Spacex’in 55 milyon dolar olan uzay uçuşundan 98 bin dolara güney kutbundaki vahşi doğa gezisine, 125 bin dolara dünya manzarası eşliğinde yemek deneyiminden 178 bin dolardan başlayan ve içinde Türkiye’nin de olduğu 21 günlük hızlı dünya turuna kadar zenginlerin ekstrem turizm merakları saymakla bitmiyor.

Artan gelir ve yükselen statü, tüketicileri ekstrem deneyimleri keşfetmeye yönlendiriyor. Son yıllarda keşif gezileri, ekstrem sporlar ve trekking, dünyanın en zengin insanları arasında statü sembolleri haline geldi. Belli bir süre sonra yeni bir araba ya da yeni çıkan telefonla yetinmeyen zenginler, macera seyahatlerini ilk yapan kişi olmak için sıraya giriyor. Titan da son yolculuğuna tıpkı bu taleplerden ötürü çıktı.

1912 yılında Atlas Okyanusu’nda buz dağına çarparak batan ve 3,8 kilometre derinlikte yatan Titanik'in enkazına turistik amaçla sefer düzenleyen OceanGate şirketinin sahip olduğu Titan adlı derin deniz aracı, ilk seferine yaklaşık iki yıl önce başladı. 17 Haziran’da beş yolcusu ile beraber yeni bir sefere çıkan Titan, bu yolculuğun son yolculuk olacağından da habersizdi. Aslında birçok denetleme firması, şirkete dava açan eski CEO’su ve yetersiz kalan belgeler, kaçınılmaz bir sonun habercisi olsa da, hiçbir sebep keşif meraklılarını derin denizlere olan yolculuktan alıkoyamadı.

Titan’da yaşananlar, bazı zenginlerin ilgisini daha da artırdı. Yaşanan trajediler, yeni taleplerin ortaya çıkmasına sebep oldu. Öyle ki, Titan faciasından sonra hiçbir ekstrem seyahat iptal edilmedi ve ekstrem seyahatlerin diğer alanlarına olan ilgi de artarak devam etti. Okyanusun derinliklerine inmeye cesaret eden kişilerin çoğu, uzaya da bilet satın aldı. Daha fazla firma tekliflerini cesur turistlere ulaştırdıkça, 2022'de 322 milyar dolar olan küresel macera turizmi endüstrisi 2023'te 1 trilyon doların üzerinde bir hedefe ulaştı.

En çok talep Kuzey Amerika'dan

Amaç, Titanik'in enkazına turistik amaçla sefer düzenlemekti.

Yaşanan trajedi, dünyanın en zengin insanları arasında büyüyen bir trend olan ekstrem turizm kavramını da tartışmaya açtı. Finansal güvenliğin hayatlarını ‘sıradan’ hale getirdiğini söyleyen zenginlerin, bir ‘canlılık duygusu’ arama niyetiyle çıktıkları yolculuktan oluşan ekstrem turizm etkinliklerine en çok talep ise Kuzey Amerika’dan geldi. Brezilya, Çin, Hindistan ve Birleşik Krallık da talebi yoğun ülkeler arasında yer aldı. Bu duyguyu yaşatan diğer ekstrem turizm etkinlikleri arasında ise Güney kutbunda vahşi doğa yürüyüşü, Everest’in zirvesinde barbekü partisi, volkanik bir patlama ile yok olan Pompei ziyareti, uçan bir balonda dünya manzarası eşliğinde yemek deneyimi gibi etkinlikler yer alıyor. Peki, siz bu maceraların hangisini deneyimlemek isterdiniz?