Tek reçete her sorunu çözer mi?
IMF başkanı Kristalina Georgieva’nın IMF blogunda kaleme aldığı yazıyı okuyunca ister istemez aklıma gelen ilk tanım; yarım asırdır kullanılan haliyle “One size fits all” Türkçesiyle “Tek beden herkese uyar", her duruma, şekle uygun bir ürün tanımını kısaca ifade etmek üzere meydana çıkmıştır. Sonrasında ifade genişletilmiş, üründen fikre, hizmete; tüm uygulamalara tek bir stil veya prosedürün uyacağı anlamına gelecek şekilde genişletilmiştir. "Herkes kalıba uymaz" ifadesinin aksidir.
IMF başkanı Kristalina Georgieva G20 Maliye Bakanlarını Bali’de toplamak üzere kaleme aldığı makalesine göz atalım:
G20 Nisan ayında en son toplandığında, IMF bu yıl ve gelecek yıl için küresel büyüme tahminini yüzde 3,6'ya indirmişti ve olası aşağı yönlü riskler göz önüne alındığında bunun daha da kötüleşebileceği konusunda uyarmıştık. O zamandan beri, bu risklerin birçoğu gerçekleşti ve dünyanın karşı karşıya olduğu çoklu krizler yoğunlaştı.
Ukrayna'daki savaşın insani trajedisi daha da kötüleşti. Dolayısıyla, özellikle büyümeyi yavaşlatan ve yüz milyonlarca insanı, özellikle de ailelerini beslemeye gücü yetmeyen yoksulları etkileyen bir yaşam maliyeti krizini şiddetlendiren emtia fiyat şokları yoluyla ekonomik etkisi oluştu. Ve daha da kötüye gidiyor.
Enflasyon beklenenden daha yüksek ve gıda ve enerji fiyatlarının ötesine geçti. Bu durum, büyük merkez bankalarını daha fazla parasal sıkılaştırma ilan etmeye sevk etti. Gerekli olsa da ancak toparlanma üzerinde baskı yaratacak. Özellikle Çin'de devam eden salgın kaynaklı aksaklıklar ve küresel tedarik zincirlerinde yenilenen darboğazlar ekonomik aktiviteyi engelledi.
Devamı Z Raporu 39. Sayısında