Tarımda finansmana dijital çözümler

HABER MASASI
Abone Ol

Kovid-19 salgınıyla birlikte hız kazanan dijital dönüşüm, birçok alanda olduğu gibi tarım alanında da yeniliklerin doğuşunu tetikledi. Çiftçilere yönelik desteklerin yanı sıra tarım bankacılığı kapsamında sağlanan dijital finansman çözümleri son yıllarda artıyor. Dijital finansman çözümleriyle beraber üreticiye ekipmanını yenileyerek akıllı tarım uygulamalarına adım atma fırsatı sağlanıyor.

Türkiye’nin kararlılıkla sürdürdüğü tarım politikaları ile üretimini her geçen yıl artırırken, aynı zamanda üreticiye sağlanan destekler de düzenli olarak artış gösteriyor. Tarımsal hasılada Avrupa lideri konumunda bulunan Türkiye’nin tarım ekosisteminde üreticiye sağlanan desteklerin yanı sıra tarım bankacılığı çalışmaları da önemli yer tutuyor. Son yıllarda hayatımıza giren tarım bankacılığı çalışmalarının kapsamı günden güne genişliyor.

Akıllı tarım projelerine yönelik geliştirilen finansman çözümleriyle yüksek verimli çalışmaları destekleyen bankacılık sektörü; çiftçiye gübre, zirai ilaç, mazot, yem, tohum ve ekipman ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ön ödemesiz, hasatta ödeme ya da esnek ödeme gibi kredi imkanlarının yanı sıra anlaşmalı üye iş yerlerinden alımlar için özel kredi kartları da sunuyor.

Dijital dönüşüm çalışmaları, birçok sektörde son zamanların en önemli gündem maddesi haline geldi. Dijital dönüşümün en çok etkilediği alanların başında yer alan bankaların dijitalleşme çalışmaları tarım bankacılığı hizmetlerini de etkiliyor. Tarım alanındaki politikalar günden güne dijitalleşirken, akıllı tarım uygulamalarını kendi sistemleriyle birleştiren bankalar, çiftçilere hem akıllı tarım uygulamaları hakkında bilgi sağlıyor hem de çeşitli ödeme seçenekleriyle üreticinin elini güçlendiriyor.

Verim artarken israf azalıyor

Tarım alanındaki finansman çeşitliliği sayesinde ürün bazında kaynaklarla, üretimin devamlılığı destekleniyor. Ayrıca bankalar, denizlerde, iç sularda ve havuzlarda su ürünleri yetiştiriciliği ile su ürünleri avcılığı faaliyetleriyle uğraşan işletmelerin söz konusu faaliyetlerine yönelik ihtiyaçları için de kredi sağlıyor. Üreticiye hasat zamanına uygun vadeyle sağlanan finansman ile hem üretim destekleniyor hem de ekipmanın yenilenmesi sağlanıyor.

Tarım bankacılığı kapsamında sağlanan finansman ile çiftçiler altyapısını yenileme ve yeni üretim modellerini uygulama imkânına kavuşuyor. Son teknoloji üretim modelleri çiftçilere birçok alanda fayda sağlıyor. Akıllı tarım ve dikey tarım gibi modellere geçişle birlikte hem üreticinin verimi artıyor hem de girdi maliyetlerinin düşmesi sağlanabiliyor.

  • Akıllı tarım, geliştirilmiş bilgi ve kontrol sistemlerinin kullanımıyla kaynak israfının önüne geçilebilirken, ürünün brüt getirisinin artırılması ve üretimden kaynaklanan çevresel kirliliğin en aza indirilmesi mümkün hale geliyor.

Bankalar sektörün değişiminde öncü rol oynuyor

Türkiye, Kovid-19 pandemisinin getirdiği zorlu süreçte tarım alanında üretimini kesintisiz bir şekilde devam ettirmeyi başaran sayılı ülkeler arasında yer aldı. Yaşanan bu süreçte üreticiye yönelik dijital çözümler önemli pay sahibi olurken, bankalar söz konusu süreçte akıllı tarım alanında yaptıkları atılımla sektörün değişiminde öncü rol oynuyor. Yüksek verimi benimseyen tarım projelerine yönelik olarak hızlı çözümler üretilirken, dijital bankacılık ile banka şubesine gelemeyen müşterilere veya ulaşılamayan kırsal bölgelere de ulaşılıyor. Özellikle mobil uygulamalar ile çiftçiler pek çok çözüme kolaylıkla ulaşabiliyor.