Suistimalcilerin seyir defteri

HABER MASASI
Abone Ol

Teknolojik olanakların gelişmesi suistimalleri artıran bir faktör olsa da, bununla mücadelede teknolojinin öneminin yeteri kadar anlaşılamaması önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Hatta tek başına yapılan suiistimallerde yüzde 19 vaka tesadüfen yakalanıyor.

Siber suistimal artışını sürdürüyor

Suistimalcilerin kişilik özellikleri bir hayli ilgi çekici. Buna göre suistimalciler tahmin edilenin aksine asosyal kişiler değil. Araştırma sonuçlarına göre suistimalde bulunanlar yüzde 38 oranında yüksek itibarlı, yüzde 44 oranında sınırsız yetkiye sahip kişiler.

Siber suistimaller konusunda FBI’ın araştırmalarına göre 2013-2015 arasında 1,2 milyar dolar zararın ortaya çıktığı açıklandı. KPMG’nin raporu uyarınca da öne çıkan konulardan biri de siber suistimallerin artış göstermesi. Buna göre siber suça karışan çalışanları genellikle genç, şirkette daha kısa süre çalışma geçmişine sahip, daha karmaşık yöntemler kullananlar ve tek başına harekete geçenler oluşturuyor.

Suistimali zayıf denetimler kolaylaştırıyor

Suistimal vakalarında en dikkate alınması gereken konu suistimale zemin hazırlayan faktörler. Buna göre zayıf iç kontroller yüzde 61 oranında suistimale en fazla zemin hazırlayan faktör.

Şirketlerin en önemli sorunlarından olan suistimallerin engellenmesi konusunda birçok çalışma yapılsa da, bunun önüne tamamen geçebilmek şu an mümkün görünmüyor. Bununla beraber bu suistimallerin en az zararla atlatılabilmesi için “suistimalcilerin profillerinin” görünür kılınması büyük öneme sahip. KPMG’nin düzenli olarak yayınladığı Bir Suistimalcinin Portresi isimli rapor da, suistimalin nedenlerine ve suistimal ortamına yönelik önemli veriler sunuyor. Buna göre 81 ülkede 750 örnek olay üzerinde yapılan çalışmaya göre erkek, orta yaşlı, şirkette yönetici pozisyonu en sık rastlanılan suistimalci profili durumunda. 2010 yılı ile kıyaslandığında yüzde 13 olan kadın suistimalci sayısı yüzde 17’ye yükselse de, örnek vakalarda suistimalciler yüzde 79 oranında erkeklerden oluşuyor. Suistimalcilerin yüzde 37’si 36-45 yaş arasında. Ayrıca bu kişilerin yüzde 38’i o şirkette 6 yıl ve üzerinde iş deneyimine sahip.

  • En fazla rastlanılan suistimal türü: %47
  • Suistimallerin içeriden gerçekleştirilme oranı: %65
  • Kişisel maddi kazanç ve hırs nedeni ile suistimal: %66
  • Zayıf iç kontrol nedeni suistimal oranı: %61
  • Bir milyon dolar üzerinde olan suistimal vakası: %27
  • Bildiren ve şikayetler ile yakalanan vaka oranı: %24
  • 1 ila 5 yıl arasında süren suistimallerin oranı: %66