Sporla dopdolu bir yıl

KADRİYE N. TUNÇSİPER
Abone Ol

2020, olimpiyatlar ve Avrupa Şampiyonası’nın düzenlenmesi ile, sporla dolu bir yıl olacak. Bu arada İstanbul, mayıs ayının sonunda, UEFA şampiyonlar ligi finaline ikinci kez ev sahipliği yapacak. Tüm bu organizasyonların düzenlenen şehirlere ekonomik etkileri ise tahmin edilenden daha yüksek olacak.

Günümüzde spor sadece rekabet anlamına gelmiyor. Bilindiği gibi spor organizasyonları aynı zamanda ekonomik olarak oldukça etkileyici sonuçlar ortaya çıkarıyor. 2020 yılında sporseverler ise kitleleri peşinden sürükleyen 2 dev organizasyon ile spora doyacak.

Olimpiyat Ateşi Tokyo'da yanacak

24 Temmuz- 9Ağustos arasında Tokyo’da düzenlenecek dünyanın en büyük spor organizasyonu Yaz Olimpiyat Oyunları aylar öncesinden merakla bekleniyor. Sporseverler için 4 yılda bir düzenlenen oyunlar, heyecanlı rekabetin yanı sıra ciddi ekonomik etkiler de ortaya çıkaracak.

1964’teki olimpiyatlara ev sahipliği yapan Tokyo, İkinci Dünya Savaşı’nın yaralarını sardığını dünyaya göstermiş ve bu olimpiyatlar ile ciddi ekonomik ivme sağlamıştı. Şehre kazandırılan altyapı projeleri o döneme kadar en fazla insana ulaşan olimpiyatlar olarak tarihe geçen 1964 olimpiyatlarından yalnızca 4 yıl sonra Japonya Almanya’yı geçerek dünyanın en büyük 2. ekonomisi olmuştu. Japonlar şimdi yeniden ikinci bir sıçrama için olimpiyatları fırsat olarak görüyor. Başbakan Shinzo Abe de sık sık olimpiyatların Japonya’yı canlandıracağını dile getiriyor.

Organizasyon öncelikle turizm alanında önemli ekonomik etkiler ortaya çıkaracak. Turist sayısının artmasına paralel olarak yabancı ziyaretçilerin harcamaları da artış gösteriyor. Diğer ülkelerde olduğu gibi Tokyo’nun ev sahibi ülke olacağının kesinleştiği 2013 yılından sonra ülkeye gelen yabancı ziyaretçi sayısı iki kat artış gösterdi. Oyunlarla beraber bu yıl turist sayısının ise 40 milyonu bulması bekleniyor.

Olimpiyat Oyunları yapı sektörü açısından da oldukça önemli. Oyunlar için yeni stadyum, yüzme havuzu ve salonların yanı sıra ziyaretçiler için olimpiyat köyü, otel ve restoran gibi iki doğrudan sporla ilgili olmayan yapıların inşası ülkede inşaat sektörünü canlandırdı. Bugüne kadar hükümetin oyunlar için 12 milyar dolar harcama yaptığı açıklandı.

Tokyo Olimpiyatları’nın Japonya için yarattığı heyecan aslında şimdiden sponsorluk anlaşmalarından da görülebiliyor. Olimpiyat Komitesi’ndenyapılan açıklamaya göre yaz olimpiyatları için yurtiçi sponsorluklar, bir önceki organizasyona göre 3 katı artış göstererek 3 milyar doları aştı.

Daha akıllı bir şehir

Tokyo Olimpiyatları ile ilgili ilgi çekici gelişmelerden biri ise Tokyo’nun daha akıllı bir şehir olmasına yönelik planlamalar. Nasıl 1964 olimpiyatları şehre Enoshima Yat Limanı, Tokido Shinkansen ve Metropolitan Otoyolu gibi yeni yapıları kazandırdıysa Tokyo, şimdi çevreci ve herkesi kucaklayan akıllı bir şehir tasarlamak istiyor. Bir önceki ev sahipliğinde dünyaya verilen mesaj Japonya’nın endüstriyel bir güç olarak yeniden dirilmesinin tüm dünyaya gösterilmesi iken, şimdi ekonomik büyümenin bedeli olarak ciddi kirlilik ve çevre tahribatı ile mücadele öne çıkıyor.

Olimpiyatlar plastik şişelerin geri dönüşümünden sıfır emisyonlu filolara kadar, Tokyo’yu teknolojik ve çevreye duyarlı bir şehir haline getirmek için bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Ülkenin ulaşımını tamamen engelsiz hale getirmek için çalışmalar ise sürdürülüyor.

Tokyo Olimpiyatları’nda ilgi çekici gelişmelerden bir diğeri ise madalyalar ile ilgili olacak. 5000 madalyanın tamamı, 6.2 milyon kullanılmış cep telefonundan ve ülke çapında toplanan diğer elektronik cihazlarından elde edilen yüzde 100 geri dönüştürülmüş metalden yapılacak.

  • Tokyo 2020 katılımcı spor sayısı: 11 bin
  • Tokyo 2020 bilet gelirleri: 800 milyon dolar
  • Tokyo 2020 yerel sponsorluk gelirleri: 3.1 milyon dolar
  • Tokyo 2020 katılımcı ülke sayısı: 137

12 şehir 12 ülke

Olimpiyatların dışında bu sene milyonların takip edeceği diğer organizasyon ise UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası olacak. 12 Haziran 12 Temmuz arası tarihlerde düzenlenecek turnuvanın 60. yılına özel olarak 12 ayrı şehirde düzenlenecek organizasyonun bir önceki ev sahibi Fransa, turnuva sonunda ziyaretçi gelirlerinden 1,2 milyar euro kazanmıştı. Bu turnuvada ise ilerleyen maçların oynanacağı şehirler daha şanslı olmakla birlikte, gelirler şehirlere bölüştürülecek. Maçların oynanacağı şehirler ise Roma (İtalya), Bakü (Azerbaycan), Saint Petersburg (Rusya), Kopenhag (Danimarka), Amsterdam (Hollanda), Bükreş (Romanya), Glasgow (İskoçya), Münih (Almanya), Budapeşte (Macaristan), Bilbao (İspanya), Dublin (İrlanda) ve Londra (İngiltere) olacak.

Her ne kadar gruplar ve grup sonrası maçlar farklı ülkelerde olacağı için tek bir ülkeye yönelik olmayacaksa da, Euro 2020 şehir ekonomilerine önemli ekonomik avantaj ve tanıtım fırsatı sunacak. Örneğin bağımsız bir ekonomi etki çalışmasına göre şampiyonada 3 grup ve bir çeyrek finale ev sahipliği yapacak Dublin’in ekonomik kazancı 106 milyon euro olacak. EURO 2020 ayrıca, ek turizm ve organizasyon harcamalarının bir sonucu olarak, turnuva öncesi ve sırasında 2.780 tam zamanlı iş yaratılmasını sağlayacak.

İstanbul'da ikinci final

Türkiye açısından bu yılın önemli spor organizasyonlarından biri ise kuşkusuz Şampiyonlar Ligi finalinin İstanbul Atatürk Stadyumu’nda yapılacak olması. Daha önce 2005 yılında final organizasyonunu üstlenen Türkiye, böylece Avrupa’nın en prestijli turnuva finaline ikinci kez ev sahipliği yapacak. Buna göre final gününe kadar stadın tüm bakım, onarım ve yenileme çalışmaları tamamlanacak. Olimpiyat Stadı’nın kapasitesi ise maç gününe kadar 92 bin 208’e çıkarılacak.

Geçtiğimiz yıl Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapan Madrid, yüzde yüz doluluk oranına ulaştı ve resmi açıklamalara göre otel fiyatları yüzde 200 artış gösterdi. Biletler, yiyecek, içecek ve konaklama ile birlikte finalist olan Liverpool ve Tottenham taraftarlarının Şampiyonlar Ligi finalinde yaklaşık 125 milyon euro harcayacağı tahmin ediliyordu. Şehre genel ekonomik etkinin ise 62,5 milyon euro düzeyinde olacağı belirtilmişti. Ayrıca finali canlı izleyecek 350 milyon futbolseveri de dikkate aldığımızda, finalin İstanbul’un tanıtımına da ciddi bir katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.