Sofraların şekeri Sukkar'da üretim devam ediyor

HABER MASASI
Abone Ol

Çiftçinin bölgedeki en büyük destekçisi olan Sukkar Şeker Fabrikası’nda, pancar şekeri üretimi devam ediyor. Bu yıl 530 bin ton pancar hasadı ve yaklaşık 77 bin ton kristal şeker üretimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Sukkar Şeker’in geçtiğimiz ay 2022-2023 Kristal Şeker Üretim Kampanyası’nı başlatmasının ardından, Erzurumlu ve Erzincanlı pancar üreticisini harekete geçirdi. Çiftçi, ilk ürünü teslim etmenin heyecanını yaşarken, söküme de başladı.

Yem bitkileri üretimine talebin artması nedeniyle azalan şeker pancarı üretimi, Albayrak Grubu öncülüğünde verilen destekler neticesinde Erzurum ve Erzincan bölgesinde devam ediyor. Dört yıldır bölge çiftçisine çeşitli destekler veren Albayrak Grubu’nun bünyesindeki Mezra Ziraat A.Ş. vesilesiyle bölgede hareketlenen şeker pancarı üretiminde bu yılki hasat devam ediyor. Çiftçinin ürettiği pancarı satın alan Sukkar Şeker Fabrikaları’nda bu yılki şeker üretimi de başlamış oldu.

"Mahsulünü modern tarım araçlarıyla topluyoruz"

Üreticinin en büyük destekçisi olarak bölgede faaliyette bulunan Mezra Ziraat’in Genel Müdürü Eyüp Demir “Üreticinin dört yıldır arazisine sulama, tohum, gübre ve tarımsal ilaçlama desteği veriyoruz, mahsulünü modern tarım araçlarıyla topluyoruz.

Eyüp Demir.

Şeker Fabrikaları da kendi araçlarıyla nakliye desteği vererek çiftçinin ürettikleri pancarı satın alıyor. Bu yıl bölgede 530 bin ton şeker pancarı hasadı, yaklaşık 77 bin ton kristal şeker üretimi gerçekleştirmesi hedeflenen Sukkar Şeker Fabrikaları’nda bu yılın ilk hasadından şeker üretimi heyecanı devam ediyor” dedi.

Necati Karavaizoğlu.

Sukkar Şeker Genel Müdür Vekili Necati Karavaizoğlu pancardan şekerin nasıl elde edildiğini anlattı. Karavaizoğlu, “77 bin ton kristal şeker üretimi beklediğimiz fabrikalarımıza 150 Milyon TL’nin üstünde yatırım yaparak modernize çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çiftçilerimize kolaylık sağlayan söküm ve yükleme makinelerine bu yıl yenilerini ekledik. Geçtiğimiz yıllarda pancar ekim ve söküm işlemleri oldukça çiftçilerimizi zorluyordu. Ama makineleşmenin sayesinde eskiden günlerce süren hasat artık birkaç günde bitiyor. Çiftçimize nakliye desteği de sağlayarak pancarı fabrikalarımıza kadar ulaştırıyoruz. Her iki fabrikamızla toplamda 4 bin üreticimizle Erzurum ve Erzincan ekonomisine 600-650 milyon liralık bir hacim kazandırıyoruz. Yalnızca kristal şeker üretimi değil yan ürünlerimiz olan yaş küspede 150 bin ton, melasta 21 bin ton kuyruk ise 10 bin ton olarak bekliyoruz” dedi.

“Amacımız kendi şekerini üreten bir Türkiye”

Yem bitkileri üretimine talebin artması nedeniyle azalan şeker pancarı üretimi, Albayrak Grubu öncülüğünde verilen destekler neticesinde Erzurum ve Erzincan bölgesinde devam ediyor.

Pancar hasadı hakkında bilgi veren Demir, son teknoloji 6 sıralı makinelerle, son sistem araçlarla bu yılki hasadı gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Demir, “Fabrikalarımızla birlikte üreticiye sulama, üretim desteği, makine, ekipman, modern tarım uygulama eğitimi gibi destekler sunuyoruz. Bu sayede çiftçinin maliyetleri düşüyor. Biz de bölgedeki şeker fabrikalarına, hammadde tedarikini kolaylaştırmış oluyoruz. Böylece ülke ekonomisine de yerel kaynaklarla katkıda bulunuyoruz. Amacımız kendi şekerini üreten bir Türkiye. Her yıl yatırımlarımızı artırarak çiftçilerimize şeker pancarı konusunda teşvik ediyoruz” sözlerini ekledi.