Sarımsağın başkenti: Taşköprü

HABER MASASI
Abone Ol

Sarımsağın başkenti Taşköprü'de bu yıl 25 bin ton sarımsak hasadı bekleniyor. Dünyanın birçok yerinde bilinen ve tercih edilen Taşköprü sarımsağı, Türkiye’de Avrupa Birliği coğrafi işaret belgesi’ne sahip 7 üründen biri…

Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan, sarımsakla özdeşleşen Taşköprü geçtiğimiz ay itibarıyla 25 bin ton sarımsak hasadı gerçekleştirdi. Dünyaca ünlü beyaz altın olarak adlandırılan sarımsak, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesine sahip. Geçen seneki üretim miktarının daha önceki yıllara göre yüzde 100 oranında artmasından dolayı fiyatlarda ciddi miktarda düşüş yaşandığını dile getiren Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, üreticilerin de emeklerinin karşılığını alamadığını dile getiriyor. Üreticilere destek olmak ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için Taşköprü Kaymakamlığı ile Taşköprü Sarımsak ve Kendir Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ni hayata geçirdiklerinden bahseden Çatal, “Bu yıl üretim miktarı 25 bin ton civarında gerçekleşti. Henüz sezon başında olmasına rağmen Taşköprü sarımsağı 20 ila 50 TL arasında pazarda toptan olarak alıcı ile buluşuyor” sözlerini ekliyor.

Siyah sarımsak.

Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal.

İlçenin Antik çağlara kadar uzanan zengin ve köklü bir tarihi var. Bölgede yapılan kazı çalışmalarında, yaklaşık 5 bin yıllık geçmişe sahip kadim şehrin, Paflagonya’nın başkenti Pompeiopolis döneminde festivallere ev sahipliği yaptığı ortaya çıkıyor. Taşköprü, günümüzde de festivallere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 34’üncü Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali ile Taşköprü, sarımsağın ve Anadolu kültürünün tarihine tanıklık etti.

Çatal, “Taşköprü sarımsağına katma değer sağlamak amacıyla, belediye olarak Coğrafi İşaret Belgesi akabinde, AB Coğrafi İşaret Belgesi aldık. Bizim ürünümüz bu alanda Türkiye’deki 7 üründen biri” sözlerini ekliyor. Türkiye’nin en önemli sarımsak üretim merkezi Taşköprü’de üretimden tüketiciye gidene kadar sarımsağın birçok yoldan geçtiğini dile getiren Çatal,

Temmuz ayının ilk haftasından itibaren hasadına başlanılan Taşköprü sarımsağı, çiftçiler ile birlikte tarladan evlere taşınarak küçük, orta ve iri boy olarak sınıflandırılıyor.

Daha sonra pazarda satışa sunulan sarımsağın yaklaşık 10 ay raf ömrü bulunuyor” diyor.

Yeni kurulan OSB, İstihdamı canlandıracak

Sanayiden sonra ilçenin en çok istihdam sağlayan alanlarından birinin sarımsak olduğunu belirten Çatal, “İlçemiz toplam 4 bin aileye geçim kaynağı oluşturuyor. Çoğunluğu kadın olmak üzere 2 bin kişi de geçimini sarımsaktan sağlıyor” diyor.

İlçede yeni hayata geçen ve hızla büyüyen Organize Sanayi Bölgesi ile de ciddi bir istihdam alanı açıldığını dile getiren Çatal, ilçenin kısa sürede yatırımcıların gözbebeği haline geldiğini söylüyor. Çatal, sözlerine şöyle davam ediyor; “Yer tahsisi yaptığımız sanayicilerimiz, yatırımlarını tamamladıktan sonra ilçemize ve Kastamonu’ya sanayi anlamında büyük katkı sağlayacak. Aynı zamanda uzun yıllardır beklenen Kendir üretimine başlanması ve alanda bir fabrika kurulması ilçemizde büyük heyecan ve beklenti oluşturuyor. Bunun yanında Taşköprü’de 10’a yakın Sarımsak Entegre Tesisi, 1 Gazlı Bez Fabrikası, 1 Kağıt Fabrikası, 1 Kontrplak Fabrikası bulunuyor.”