Sanayiciler ‘yeşil gündem’e odaklandı

HABER MASASI
Abone Ol

İstanbul Sanayi Odası (İSO), ‘İSO yeşil gündem sohbetleri’ serisini başlattı. İlk toplantı, “iklim değişikliği, ekolojik denge ve orman yangınları” paneli ile çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde online olarak düzenlenen panel, gazeteci ve TV program yapımcısı Ilgaz Gürsoy moderatörlüğünde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi, Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Değerlendirme Raporu Anayazarı Doç. Dr. Barış Karapınar ve ETH Zürih Üniversitesinden Yangın Ekoloğu İsmail Bekar’ın katılımıyla yapıldı. Panelistler, son dönemde dünyada geçmiş yıllara göre görülmemiş ölçüde artan, ülkemizde de pek çok ilde yaşanan ve can kayıplarına yol açan orman yangınları başta olmak üzere afetleri, nedenlerini ve alınabilecek önlemleri masaya yatırdı.

Hoyratlıklarımıza son verelim

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Siyasilerden bilim insanlarına, iş dünyasından sanatçılara kadar iklim değişikliğini konuşmalı, bilime kulak vermeli, acil önlem alınması gerektiğini yaymalıyız. Geçmişteki hoyratlıklarımızı sonlandırarak, dünyayı yıpratma payımızı düşürmeliyiz” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Değerlendirme Raporu Anayazarı Doç. Dr. Barış Karapınar “Şu an yaşadığımız afetler, 1,1 derecelik sıcaklık artışının bir sonucu. Eğer dünya olarak emisyonları, kömür gibi fosil yakıtları, sera gazlarını azaltmazsak, dünya genelinde 4-5 derece artış bizi bekliyor. Önümüzdeki 10-15 yılda 1,5 derecelik artışı, 2050 yılında 3 derecelik artışı ve yüzyılın sonunda da 4-5 derecelik artışları görürüz. Ve maalesef dünyamız bu artışları kaldıramaz” diye konuştu.

Doğa yenilenmeyi kendisi yapmalı

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi, Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay ise “Bölge turizme açılacak deyip hemen ağaçlandırma yapmak, kaş yapayım derken göz çıkarmak olur. Önce yanan ağaçları kesip bölgeden uzaklaştırmalı. Yaşlı ağaçların düşen tohumları, yeniden yeşermek için yeterli olacaktır. İhtiyaç halinde çevredeki kızılçam ormanlarının tohumlarıyla takviye olabilir. Bu şekilde gelecek baharda bölge yeşillenebilir” dedi.

ETH Zürih Üniversitesinden Yangın Ekoloğu İsmail Bekar da “ Akdeniz ekosistemlerinde yangın doğal sürecin bir parçası. 20 ila 50 yıl arası yangınları bekleriz. Ancak normalde yandığından daha büyük alanlar yanarsa ya da yangın mevsimleri uzarsa, yangınla yaşamayı öğrenmiş bir ekosistem de olumsuz etkilenir. Şu aşamada yapmamız gereken, yanan alanlarımızın takibini yapmaktır. Yenilenmeyi doğanın kendisi yapmalı” dedi.