Reel sektörün yeni sınavı: Fit for 55 girişimi.

HABER MASASI
Abone Ol

Yeşil Mutabakat’ın önemli bir parçası olan “Fit for 55” (%55 hedefine uygunluk) paketi açıklandı. İklim ve enerji politikası önlemlerini içeren hedefler Türk sanayisini de yakından etkileyecek. Enerjiye yapılan yatırımlar sektörlerin iş hacmini iki kat büyütürken; beyaz eşya sektörü gibi ihracatçı sektörleri de küresel rekabette avantajlı konuma taşıyacak.

Avrupa Komisyonu iklim ve enerji politikası önlemlerini içeren, Yeşil Mutabakat’ın önemli bir parçası olan “Fit for 55” (%55 hedefine uygunluk) paketi açıklandı. AB’nin sera gazı emisyonlarını 1990 yılına göre yüzde 55 azaltacak kapsamlı mevzuat paketi olan Fit for 55 girişimi, Türk sanayicilerini de yakından ilgilendiriyor.

Araştırmalar 2050 yılına kadar dünyanın net sıfır karbon emisyonuna ulaşması için 92 tiryon ile 173 trilyon dolar yatırıma ihtiyacı bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu amaçla 2050 yılına kadar birincil enerji arzında rüzgar ve güneş enerjisinin yüzde 85’lere çıkabilmesi iyimser senaryo olarak sektörde konuşuluyor.

Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, emisyon salınımında net sıfır noktasına ulaşmak için her yıl 505 GW rüzgar enerjisi kurulumu hedeflendiğini söylüyor. Ali Aydın, AB Komisyonu’nun da “Fit-for-55” paketi özelinde yüzde 55 karbon emisyonu hedefi için 2030 yılına kadar yılda 30 GW kurulum istediğini belirtiyor. Bu, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına yeni yatırımlar yapması anlamına geliyor. 2050 sıfır karbon ve Fit-for-55 hedefini başarmak için enerjiye yapılan yıllık yatırımın iki katından fazlasına ihtiyaç duyulacağını ifade eden Ali Aydın, bunun da bugün yılda yaklaşık 1,7 trilyon dolardan, önümüzdeki otuz yılda ortalama olarak yılda 3,1 trilyon dolar ile 5,8 trilyon dolar arasında yatırımlar anlamına geldiğini söylüyor.

Yeni işler doğuracak, ihracat avantajı sağlayacak

Türkiye’de 10 binadan 8’i enerji verimsiz olduğunu hatırlatan İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu da ‘Fit for 55’ paketini devreye almasının, binalarda yalıtım uygulamalarını artıracağını belirtiyor.

Paketten etkilenecek sektörlerin başında Türk Beyaz Eşya Sektörü de var. Küresel rekabet için talepleri olan sektörü temsil eden Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Can Dinçer, AB’nin ticari ilişkilerini geliştirdiği ülkelere Paris Anlaşması’nı bir şart olarak getirdiğini belirterek, Türkiye’nin de Paris Anlaşması’nı Meclis’ten geçirmesinin Gümrük Birliği sürecini çok olumlu etkileyeceğini söylüyor.