PASHA Bank'tan dijital atak

HABER MASASI
Abone Ol

Türkiye’nin yabancı sermayeli ilk yatırım bankası olan ve toplam öz kaynakları bakımından Azerbaycan'ın en büyük özel bankası olan PASHA Bank, Türkiye’de faaliyet gösteren hem yerli hem de Azerbaycan ve Gürcistan menşeli firmalara rehber ve stratejik çözüm ortağı olmaya devam ediyor. 2023 yılında 525 milyon TL net kâra ulaşan banka, Türkiye’de bir ilke imza attı; bono ve VDMK ihraçlarına katılım sağlamak isteyen ve banka müşterisi olmayan yatırımcılar da web sitesi üzerinden ihraca katılabilecek…

2015 yılından bu yana Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde ticaret ve yatırım yapmak isteyen, mevcut iş hacmini artırmayı hedefleyen firmalar için “finansal köprü” oluşturan PASHA Bank, bu firmalar için bölgede rehber ve stratejik çözüm ortağı olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz sene yatırım bankacılığı alanındaki faaliyetlerini büyütmeye yönelik adımlarını sürdüren banka, Türkiye sermaye piyasalarında bir ilke imza atarak buğday fiyatına endeksli VDMK ihracına aracılık etti. Bu yöntemle satın alınan tarım girdilerinin vadeli fiyatını buğday fiyatına endeksleyerek, finansal piyasalardaki belirsizlikleri ortadan kaldırmayı hedefleyen PASHA Bank, fiyatlama riskini de bertaraf etti. Uzun dönem ulusal kredi notunu A(tr)’den A+(tr) seviyesine yükselttiklerini söyleyen PASHA Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan, aktif büyüklüklerinin bir önceki yıla göre yüzde 61 oranında artarak 9 milyon 910 bin TL’ye yükseldiğini söyledi. Brüt nakit kredi büyüklüğü 2022’ye göre yüzde 55 artarak 5 milyon 642 bin TL’ye yükselen PASHA Bank’ın 2023 net kârı ise 525 milyon TL.

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde finansal köprü oluşturan PASHA Bank, üç yıllık strateji dönemini nasıl geçirdi?

Sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme elde etmek, ürün çeşitliliğini ve müşterilerimize sunduğumuz hizmetin kalitesini yükseltmek, sermaye piyasalarındaki rolümüzü güçlendirmek ve bölgede dış ticaretin finansmanındaki payımızı artırmak hedefleriyle yola çıktığımız üç yıllık stratejimizi hedeflerimiz doğrultusunda başarıyla tamamlamış olduk. 2024-2026 dönemini kapsayan yeni stratejimizin yol haritasını da yine bu yıl içinde oluşturduk. 2023 yılı içinde bankamız açısından birçok sevindirici gelişme yaşandı; kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating, Eylül ayında PASHA Bank’ın uzun dönem ulusal kredi notunu A(tr)’den A+(tr) seviyesine yükseltti. Buna ek olarak SAHA Rating, kurumsal yönetim ilkelerine uyum notumuzu 9,39’a yükseltti. PASHA Bank olarak bu dönemde sürdürülebilir büyüme hedefimiz doğrultusunda, aktif büyüklüğümüzü bir önceki yıla göre yüzde 61 oranında artırarak 9 milyon 910 bin TL’ye ulaştık. Reel sektöre olan desteğimiz bu süreçte de artarak devam ederken bankamızın brüt nakit kredi büyüklüğü 2022’ye göre yüzde 55 artarak 5 milyon 642 bin TL’ye yükselmiş ve yılsonu itibarıyla net kârımız 525 milyon TL seviyesinde kaydedilmiş oldu.

Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinde PASHA Bank’ın konumunu nasıl değerlendirirsiniz?

Bildiğiniz gibi “İki Devlet Tek Millet” ifadesi, Azerbaycan’la aramızdaki yakınlık ve bağlılığı tanımlamak için çok değerli bir söylem. Şuşa Beyannamesi, Tercihli Ticaret Anlaşması, vizesiz seyahat rejimi, Azerbaycan ve Türkiye'nin devlet kurumları ve şirketleri arasındaki anlaşmalar, ticaret, yatırım ve dolasıyla sosyal ilişkilerin daha da büyümesini sağlıyor. Bizler de PASHA Bank Türkiye olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek 2022 yılında Azerbaycan vatandaşlarının ikinci vatanı olarak gördükleri Türkiye’de ev almaları için Türkiye’de ve Azerbaycan’da yerleşik Azerbaycan vatandaşlarına özel, ‘Kardeş Vatanda Misafir Değil, Ev Sahibi Olun’ mottosu ile konut kredisi kullandırmaya başladık. Bu kredi vasıtası ile de birçok Azerbaycan vatandaşının Türkiye’de ev sahibi olmasına destek verdik. Aynı zamanda, kurulduğumuz günden bu yana Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında ticaret ve yatırım yapmak isteyen firmalar için “finansal köprü” ve “bölgede akla gelen ilk banka” olma misyonuyla hizmet vermekteyiz. Misyonumuz aslında bizim Türkiye ve Azerbaycan arasındaki konumumuzu da belirliyor.

Yatırımcılara cazip getirili yatırım alternatifi

İlk kez 2020 yılında VDMK ihracına başlayan PASHA Bank, dört yılda hangi rakamlara ulaştı? En çok hangi sektörlerde ihraç gerçekleşti?

PASHA Bank olarak, Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ürünü konusunda, sermaye piyasası oyuncuları ile buluşturarak ve reel sektörün gelişimini destekleyerek öncü konuma geldik. Tarım, otomotiv ve kimya sektörlerinin gelişimine katkıda bulunurken diğer taraftan da yatırımcılara cazip getirili yatırım alternatifi sunduk. İlk VDMK ihracının gerçekleştiği 2020 yılından bugüne toplamda 2 milyar TL’nin üzerinde bir ihraç gerçekleştirdik. Özellikle ön plana aldığımız sektörlerin başında tarım geliyor. Çünkü biliyoruz ki, tarım hem Türkiye hem de dünya için sürdürülebilirlik kapsamında en öncelikli konulardan biri.

PASHA Bank olarak da VDMK ihraçlarında tarım sektörünün desteklenmesi yönünde öncü kurum olarak yer alarak önemli bir eksikliğin giderilmesinde rol oynadık.

Türkiye'de bir ilk

Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan banka müşterisi olmayan yatırımcıların web sitesi aracılığıyla ihraca katılabilecekleri dijital kanal uygulamasından da bahseder misiniz?

PASHA Bank olarak Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ürünü konusundaki öncülüğümüzü ve deneyimimizi dijital dünyayla birleştirerek, Türkiye’de ilk kez uygulanacak, bankamız müşterisi olmayan nitelikli yatırımcıların web sitemiz aracılığıyla ihraca katılabilecekleri dijital bir kanal oluşturduk. Web sitemizde oluşturulan bir platform aracılığı ile nitelikli yatırımcılar kolaylıkla bono ve VDMK ihraçlarına katılım sağlayabilecekler. Süreç uçtan uca dijital olarak hizmet vermekte, nitelikli yatırımcıların talep girişlerini dijital olarak yapmakta ve onay aşamaları yine dijital olarak gerçekleştiriliyor. Bu platformun bizim için özel olmasının bir yanı da Türkiye’de bir ilk olması. Bizler VDMK ürününün, ülkemizde de gelişmiş sermaye piyasasına sahip ülkelerde olduğu gibi gelişmesini ve işlem hacimlerinin hız kazanarak artmasını bekliyoruz.