Otomotivde rekor satış beklentisi

HABER MASASI
Abone Ol

Pandeminin neden olduğu tedarik ve lojistik sorunlarını tamamıyla aşamayan otomotiv sektörü, 2023’ten umutlu. Sektör temsilcileri her ne kadar araç bulunurluk sorununun kısmen devam etmesini beklese de satışlarda rekor da öngörüyor.

Pandemi ve kuraklık nedeniyle başta çip olmak üzere hammadde tedarikinde sorun yaşayan otomotiv sektörü 2021 ve 2022’de lojistik sorunlarıyla da karşı karşıya kaldı. Henüz bu sorunları tam olarak aşamadan, sektör küresel enflasyon nedeniyle ortaya çıkan talep daralmasıyla yüzleşti. Sektör tüm bu sorunlar nedeniyle 2021’de de 2022’de plan yapmakta zorlanıyordu. Küresel tarafta bu sorunlar Türkiye’yi nispeten teğet geçti. Otomotiv sektörü 2021 yılını 1 milyon 276 bin adet üretim ve 937 bin adet ihracat bandında kapatırken, 2022 yılını ise 1 milyon adet ihracat ve 1 milyon 36 bin adet üretim ile kapatıyor. Sektörün otomobil ve hafif ticari araç satışını ise 775 bin adet seviyesinde tamamlaması bekleniyor.

2023’ün küresel sorunlar nedeniyle belirsizliklerle dolu bir yıl olmasını beklediklerini belirten Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, küresel ticaret ortamında otomotiv sektörünün etki alanları dışında olan birçok konu olduğunu söylüyor. Otomotiv sanayinin yapısı gereği uzun vadeli planlama ve birçok farklı senaryoyu dikkate alarak faaliyetlerini sürdürmek zorunda olan bir sanayi kolu olduğuna da değinen Eroldu, “Küresel raporlar önümüzdeki birkaç yılın da zorlu olacağını gösteriyor. Bu dönemi en iyi şekilde geçirmemiz için iç pazarın potansiyelini ortaya çıkaracak ortamın sağlanması, ihraç pazarlarının çeşitlendirilmesi ve mevcut ihraç pazarlarımızda rekabetçiliğimizin korunmasına özen gösterilmesi önem taşıyor” dedi.

Talep artarak devam ediyor

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, sektörün yaşadığı küresel sorunlara rağmen, tüketicinin otomobile olan talebinin artarak devam ettiğini belirtiyor. Küresel olarak arzın yetersiz olmasından etkilenen Türkiye otomotiv pazarının, hafif ticari ve binek otomobil dahil olmak üzere geçen yıla yakın adetlerde tamamlanacağını ifade eden Bozkurt, “Toyota olarak bu yılı 2021 seviyelerine yakın bir şekilde 50 bin adet civarında kapatacağız. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız gibi, bulunurluğa bağlı problemler nedeniyle potansiyelimizin altında bir adetle karşı karşıyayız” diye ekledi.

Araç kiralamada elektrikli ve otonom araç dönemi

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışının 2022 yılını 775 bin adet seviyesinde tamamlayacağını ve mevcut koşullar devam ederse pazarın 2023 yılında da 2022 yılı seviyesinde olacağını söyleyen Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, enflasyonda aşağı yönlü hareket yakalanır ve krediye erişim imkânları artarsa bu rakamın 825 bin adede ulaşabileceğini aktarıyor. Türkiye’de elektrikli otomobil kullanımının yaygınlaşması ile TOGG’un da araç kiralama filolarındaki yerini alabileceğini ekleyen Ekici, “Gelecek dönemde enerji tasarrufu daha fazla ön planda olacak, sürdürülebilir teknolojilere daha çok yatırım yapılacak, kademeli olarak önce tam elektrikli ve sonra da otonom araçları kiralama sektöründe göreceğiz” dedi.

Yedek parça üretim üssü: Türkiye

Tedarik zincirindeki küresel kırılma Türkiye yedek parça üreticileri için de ayrı bir fırsat doğurdu ve birçok yedek parça üretimi Türkiye’ye kayarak başta ihracat pazarları olmak üzere, Türkiye’nin yedek parça üretiminde önemli bir üs olduğunu gösterdi. Sadece üreticilerin değil, birçok dağıtıcı firmanın da ihracat pazarlarını büyütmeye başladıklarını dile getiren Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp, “Sadece Türkiye pazarında değil, Türkiye yedek parça sektörü, ihracat yapılan ülkelerde de dağıtım organizasyonu kurmaya başladı. 2022 yılında otomotiv satış sonrası pazarı olarak üretim adetlerimizde, ihracat, iç piyasa ve istihdam rakamlarımızda çok ciddi bir artış olduğunu söyleyebiliriz” dedi.