Önü açık sektöre yatırım başarı getiriyor
2016 ve 2017 yıllarında üst üste 2 yıl Türkiye’nin en başarılı girişimci ödülünü alan Paraşüt’ün kurucu ortağı ve CEO’su Sean X Yu, bir girişimcinin her zaman öğrenmeye hazır ve açık olması gerektiğini belirtiyor.
Yu, girişimcilerin deneyim ve bilgi eksikliği hissetmeleri halinde kendilerinden daha iyi ve bilgi sahibi olan kişileri ekiplerine dahil etmeleri gerektiğine vurgu yapıyor. Paraşüt’ün kurucu ortaklarının üçünün de farklı uzmanlık alanlarına sahip olduğuna dikkat çeken Yu, bu sayede ortakların güçlü oldukları alanlara yönelme imkanı yakaladığına vurgu yapıyor, böylece birbirini iyi tamamlayan hem çok sesli hem de ekip olarak çalışmayı seven çalışma arkadaşlarıyla büyüdüklerini belirtiyor. Yu girişimlerindeki başarının temel unsurunu şöyle özetliyor;
Herkes birbirini tamamlıyor ancak kimse bir başkasının kopyası değil. Boş ve önü açık alana yatırım yapmak, pazarı iyi analiz etmek, startup’lar özelinde melek yatırımcılar ile başlayarak finansal olarak güçlenmek de öncelikli konular arasında yer alıyor. Paraşüt’ün başarısı da böyle geldi.
KOBİ’lere fatura, gelir gider ve stok takibi, raporlama, kredi kartı ile online tahsilat, e-fatura, e-arşiv, e-ihracat gibi ihtiyaç duydukları temel ön muhasebe hizmetleri sunduklarını belirten Yu, bu kapsamda, akıllı banka entegrasyonları, Anahtar Teslim e-Fatura ve e-SMM, cepten fiş okuma (CFO) ve mobil barkod okuyucu, e-ticaret ve CRM entegrasyonu, teklif yönetimi gibi hizmetlerinin bulunduğunu ifade ediyor. KOBİ’lerin iş süreçlerindeki en büyük destekçilerinden olan mali müşavirlere de, ücretsiz mükellef yönetim ve veri aktarım programları olduğunu kaydeden Yu, hedeflerinin ön muhasebenin dijital geleceğini tasarlamak olduğuna dikkat çekiyor. Yu bunu bir başka deyişle KOBİ’lerin dijitalleşme yolculuklarında yanlarında yer almaya devam ederek, sundukları hizmet ve özelliklerle tüm veri girişlerini otomatikleştirmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Kısacası ön muhasebe kayıtlarından en az çabayla en fazla değeri elde etmelerini amaçladıklarını kaydediyor.
Pandemi ile birlikte, dijitalleşen ve bu konuda geride kalan şirketler arasındaki farkın daha da açıldığına dikkat çeken Yu, şirketlerin kapalı olduğu karantina döneminden en az etkilenenlerin, işini dijitale taşımış olan firmalar olduğunu vuruluyor. Yu, bu dönemde çok sayıda sektörde daralma yaşanmasına rağmen kendi faaliyet gösterdikleri ticari yazılım sektöründe büyüme fırsatının sağlandığına dikkat çekiyor. Yu, “Özellikle bu sürece hızla adapte olunarak geliştirilen ürün ve hizmetler bu büyümeyi tetiklerken kullanıcıların da hayatını kolaylaştırdı. Biz de Paraşüt olarak sunduğumuz ürün ve hizmetlerle kullanıcılarımızın ön muhasebe ve iş yönetimlerine dair tüm işlemlerini kolayca gerçekleştirmelerine yardımcı olduk ve adeta KOBİ’lerin ön muhasebelerindeki bir numaralı dijital asistanı olarak sektördeki konumumuzu güçlendirdik.” diyor. SaaS çözümlerinin 2022 yılında dünya genelinde 141 milyar dolara yakın gelir yaratmasının beklendiğine dikkat çeken Yu, kurumların uygulamalarının yüzde 80’inden fazlasını SaaS altyapılarında barındıracağının altını çiziyor.