Online’da KOL-ticaret dönemi
E-ticaret firmaları ve müşteriler için çok pratik ve kullanışlı bir deneyim olan canlı yayın satışları artık sadece sosyal medya platformlarında gerçekleştirilmiyor. Açılımı “Key Opinion Leader” olan ve canlı yayında anlık satışlar yapan fikir önderleri anlamına gelen KOL-ticaret, online alışverişlerde de artık kendine yer bulabiliyor.
Tüketicilerle bağlantı kurmak ve onlara doğrudan satış yapmak için etkin bir yöntem olan canlı yayında alışveriş konsepti kullanıcıların yayına bağlanabildiği, canlı olarak sorular sorabildiği, ürün fiyatındaki indirimleri ve stokları takip edebildiği kısacası ürünü daha yakından tanıma fırsatı buldukları bir alışveriş imkanı sunuyor.
Asya ülkelerinde başlayıp dünyaya yayıldı
TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi ve Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, “Teknolojik gelişmeler doğrultusunda neredeyse her ay yeni bir müşteri deneyim trendi ile karşılaşıyoruz” diye konuşurken, şu an Asya’da başlayıp tüm dünyaya yayılmış yeni trend KOL-ticaret ile dakikada binlerce ürün satıldığını aktarıyor. Milyarlarca dolarlık bir pazar payına ulaşan canlı yayın satış modelinin, son dönemde Türkiye’de de yayılmaya başladığından söz eden Çiğdemli, sosyal medya dışında, e-ticaret sitelerinde kullanılabilen canlı yayın uygulamalarının yeni bir pazar oluşturduğunu ve daha samimi bir satış modeli olduğunu dile getiriyor. Özellikle Çin’de çok yaygın olan bu yöntemde influencerlar da bu kazançtan payını alırken, örneğin Çin’in 60 milyar dolarlık canlı alışveriş ekosistemine hakim isimlerden sosyal medya influencerı “Viya”, Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın en son rakamlarına göre 2018’de tahmini 30 milyon yuan kazanmıştı.
Çiğdemli bunun dışında başka örnekler de veriyor; “Mesela bir seyahat sitesinin CEO’su olan James Liang birkaç saatlik canlı yayın açarak 10 milyon dolara yakın seyahat paketi satmıştı. Bir ev aletleri firmasının yöneticisi Dong Mingzhu da birkaç saat içinde 40 milyon dolardan fazla değerde ev aletleri satışı gerçekleştirmişti. Çin’de ruj canlı yayınlarıyla bilinen Li Jiaqi ise sadece birkaç dakika içinde on binlerce ruj satışı gerçekleştiriyor.”
Canlı yayında satışın bağlantı kalitesinin artmasıyla daha da gündeme oturacağını düşünen Çiğdemli, bu yöntemin özellikle hızlı tüketim malzemeleri, tekstil kategorilerinde çok etkili bir yöntem olduğunu ifade ediyor. Çiğdemli, “İşletmelerin kendi web siteleri üzerinden canlı yayın ile satış yapmaları site trafiğini de olumlu etkileyerek ziyaretçilerle etkileşimi artırıyor. Canlı yayına özel indirim ve kampanyalar da çok rağbet görüyor. Görerek satın almak, online alışverişte güveni de olumlu anlamda etkiliyor” diyor.
En büyük avantajlarından birisi iade oranını azaltması
Canlı yayınlarda tanıtılan ürünleri müşterilerin daha kolay ve 3 boyutlu bir şekilde inceleyebildiğinden bahseden Çiğdemli, böylece müşterilerin ürünleri daha yakından tanıdıkları için hızlı satın alma kararı verebildiğini belirtiyor. Çiğdemli, müşterilerin canlı yayında ürünü her açıdan görebildiği ve inceleyebildiği için ürünlerin iade oranının da oldukça az olmasının avantajından bahsediyor. “Canlı yayında satış yapmak e-ticaret firmalarının stüdyo, fotoğraf çekimi, montaj, video çekimi gibi alanlarda yaptığı harcamaların azalmasına da yardımcı oluyor” diyen Çiğdemli, sunulan ürünlerle alakalı sorulara anında cevap bulduklarını da söylüyor.
Şuan için KOL ticaretin Çin, Kore, Filipinler gibi ülkelerde daha çok kullanıldığından söz ederken WeChat, TikTok, Weibo, Xiahongshu gibi dijital araçları çokça kullandıklarını dile getiriyor. Her platformun kendi KOL ünlüsünün mevcut olduğunu anlatan Çiğdemli, Çindeki rağbetle ilgili şöyle konuşuyor: “ Çin’in internet kullanıcılarının yüzde 30’dan fazlasının, yani yaklaşık 300 milyon kullanıcının canlı yayın üzerinden alışveriş yaptığını görüyoruz. 2021 sonunda kullanıcı sayısının 500 milyonu geçeceği tahmin ediliyor.
Bu satış modelinin sadece ürün satışlarında değil abonelik satışlarında da kullanılabildiğini vurgulayan Çiğdemli, “üyelikle girilebilen platformlar, spor salonları gibi üyelikler de yapılabiliyor” diyor.
“TV Shopping” kavramına benzer bir model olan canlı yayın satışları ile ürün satışı yapılabildiği gibi açık artırma ile de bir şeyler satılabildiğini kaydeden Çiğdemli, Alibaba’nın TaoBao isimli uygulamasının bu amaçla geliştirildiğini örneklendiriyor. E-ticaret platformları ile entegre olabilen LiveScale gibi çeşitli yazılımların da, canlı yayında satış yapılmasına olanak sağladığını açıklayan Çiğdemli sözlerini şöyle sonladırıyor; “İki yıl önce Çin’de ortaya çıkan bu trend iki yılda 67 milyar dolarlık bir değer yaratmış durumda. 2022 itibarı ile bu rakamın 450 milyar dolara çıkması öngörülüyor. ABD’de de her geçen gün daha da yayılıyor.”