Nobel, finansal kriz çalışmaları

HABER MASASI
Abone Ol

Finansal krizler konusundaki çalışmaları nedeniyle FED eski başkanı Ben Bernanke, Douglas Dıamond ve Phılıp Dybvıg Nobel Ekonomi Ödülü’nün bu yılki kazananları oldu. Ünlü ekonomistler ödüle, özellikle finansal krizler sırasında bankaların ekonomideki rolüne ilişkin anlayışı önemli ölçüde geliştirdikleri ve banka çöküşlerinden kaçınmanın neden hayati olduğunu göstermesi açısından layık bulundu.

1960’lardan bu yana verilen ve Alfred Nobel'in anısına ekonomi bilimlerinde Sveriges Riksbank ödülü olarak bilinen Nobel Ekonomi Ödülü, bu yıl finansal kriz çalışmaları ile bilinen ABD’li ekonomistlere gitti.

Üç ekonomist, 1980'lere uzanan bir araştırmaları ile bankaların kargaşaya karşı nasıl savunmasız hale geldiğini, banka başarısızlıklarının nasıl kötüleştiğini ve riskler ışığında sistemin nasıl daha güvenli hale getirilebileceğini farklı yönleriyle araştırdı.

Büyük buhranı inceledi

2006 ve 2014 arasında Fed başkanı olan ve halen Brookings Enstitüsü’nde çalışmalarını yürüten Ben Bernanke, Stanford Üniversitesi'nde profesör olduğu 1930'lardaki Büyük Buhran incelemelerinde banka çöküşlerinin nasıl yaygın bir ekonomik yıkıma yol açtığını gösterirken; Bernanke'den önce ekonomistler banka başarısızlıklarını ekonomik gerilemelerin bir nedeni değil bir sonucu olarak görüyorlardı.

Nobel komitesi ödülle ilgili açıklamasında üç ekonomistin araştırma bulgularının “birbirini güçlendirdiğini” açıklarken Douglas Diamond basın toplantısında, dünyanın şu anda herhangi bir finansal çalkantıya 2008'deki finansal kriz sırasında olduğundan daha iyi hazır olduğunu, çünkü düzenleyici iyileştirmelerin bankacılık sistemini daha az savunmasız hale getirdiğini söyledi.