Mışıl mışıl bir sektör

HABER MASASI
Abone Ol

Son dönemlerde uyku koçluğu ilgi gören mesleklerden biri haline geldi. Danışmanlar, uykusuzluk problemini çözmeyi vaat eden yeni bir girişimci ekosistemi oluşturuyorlar.

Uykusuzluk birçok insanın yaşadığı problemler arasında yer alıyor. Uykusuz kalmak, yeterince uyumamak çocuklarda obeziteye, yetişkinlerde ise depresyon, anksiyete ve psikoza yol açabiliyor. Sadece Japonya’da uykusuzluğun maliyetinin yılda 138 milyar dolar (yaklaşık 775 milyar TL) olduğu ortaya çıktı. Ülkede işverenler, uykusuz çalışanların daha fazla zarara yol açtığı gerekçesiyle, çalışanların gün içinde alınan uyku molasını işin bir parçası olarak gördü. Japonya’da işverenler, çalışanları gün içinde uyumaya teşvik etmek için, ses geçirmeyen özel odalar hazırladı.

Uykusuz çalışanlar zarara yol açıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmada trafik kazalarının ilk 3 nedeni içinde uyku problemlerinin olduğu görüldü. Dolayısıyla gündüz uykulu olma durumu, trafik kazalarında alkollü araç kullanımı kadar ciddi bir sorun haline geldi.

Kaliteli bir uykunun daha sağlıklı bir hayatla eşdeğer olduğu günümüzde bebekler açısından da uykunun önemi daha da artıyor. Çünkü uyku sorunları hem bebeklerin hem ailelerin hayatını büyük ölçüde etkilerken, bebeklerin sağlıksız bir şekilde büyümesine sebep olabiliyor.

Uyutan uygulamalar

Uyku sorunu çözme amaçlı mobil uygulamalar da mevcut. Bebeklerin uyku sorununa çözüm arayan bir anne Little Sleeper adlı mobil uygulama girişimini oluşturdu. Little Sleeper uygulaması dünya çapında 0-1 yaş arasındaki bebeklerin uyku sorununu çözmeyi amaçlıyor. Bebeğini uyutmakta sıkıntı çeken, bu nedenle kendisi de çok uykusuz kalan ebeveynleri hedef alan uygulama ile anne babalar, kendi bebeklerine özel uyku planına ulaşabiliyor, gün boyunca uyku ile ilgili o an yapmaları ya da sakınmaları gereken taktikleri görebiliyor. Hatta uygulamadan uyku koçluğu hizmeti bile alabiliyor. Uygulamanın Tips bölümünden, bebeklerin uykusu ile ilgili genel bilgileri hap gibi pratik bir şekilde öğrenebiliyorlar. Bilimsel araştırmalara dayanan bilgilerin ve yöntemlerin sunulduğu uygulama, bebekleri daha kolay ve uzun uyutabilmeyi, böylece anne babaların da uyku kalitesini artırmayı hedefliyor.

Uyku koçluğu: Fiyatlar 650-1000 TL arasında

'Bebek uyku koçu olarak öncelikle sorunu saptayabilmek için detaylı bir inceleme gerçekleştiriyorum.'

Uyku danışmanlığı tam da bu noktada soruna çözüm olarak görülüyor. Uyku eğitimi son dönemde sosyal medyada anneler arasında trend oldu. Bu konuda anneler, uyku koçlarından destek alıyor. Özellikle sosyal medyada uyku eğitimleri ile ilgili çok sayıda paylaşım görmek mümkün. Hem bebeklerin hem de ebeveynlerin geceleri sağlıklı bir şekilde uyuması için verilen hizmet son zamanlarda oldukça popüler. Uyku koçu olarak hizmet veren firmaların sayısı da gün geçtikçe artıyor.

Uyuyan Bebekler uyku koçluğu veren bir girişimci ekosistemi. Aynı zamanda IMPI Hamile ve Bebek Uyku Danışmanlığı Koçluk Eğitim Programı’nın eğitimlerini veriyorlar. Programın Türkiye Koordinatörü ve Eğitmen Güliz Özsaruhan’ın anne olmasıyla uyku koçluğu macerası başlamış. Özsaruhan, uyku eğitiminde her aileye ve bebeğe uygulanacak yaklaşımın farklı olması gerektiğini söylüyor: “Bebek uyku koçu olarak öncelikle sorunu saptayabilmek için detaylı bir inceleme gerçekleştiriyorum. Bebeğin alışkanlıkları, yaşı, gelişimi ve aile dinamiklerini de göz önünde tutarak bebeğe uygun bir plan hazırlıyorum, ailelere nasıl bir düzen oluşturabilecekleri konusunda bilgi veriyor, süreci gözlemliyor, ailelere uygun önerilerde bulunuyorum. Tek ve belirli bir yöntem üzerinde yoğunlaşmıyor böylece bebeklerin yaşı ve mizacı; ailelerin ihtiyaç, beklenti ve dinamiklerine uygun özel ve hassas çözümler üretiyorum.” Fiyatların şehre ve danışmanların tecrübelerine göre değişiklik gösterdiğini belirten Özsaruhan, “Ailelerin uyku danışmanlığı hizmeti için 650-1000 TL gibi bir bütçe ayırması yeterli” diyor.

Ebeveynlerin farkındalık düzeylerinin yüksek olduğunu vurgulayan Özsaruhan, uyku koçluğuna yönelik internet ortamında bulunan bilgi kirliliğine karşı ebeveynleri uyarıyor. Uyku koçluğu hizmetinde sunulan önerilerin genel ve katı davranışsal yöntemler içerdiğini aktaran Özsaruhan, bebeğin mizacına, alışkanlıklarına, ailelerin dinamiklerine, duygusal zindeliklerine bakılmaksızın sunulan paket programların aile ve bebeklerin yıpranmasına sebep olduğuna dikkat çekiyor.

Uykusuzluk iki anneyi bir araya getirdi

Çalışmamız sonucunda bebeğe ve aileye en uygun uyku eğitim metodu tespit ederek, bu metodu nasıl uygulayacağınıza dair bilgiler içeren bir program hazırlıyoruz.

Dandini Uyku Danışmanlığı uyku koçluğu hizmeti veren bir diğer firma. Selen Sufri Üçok ve Sedef Fenik tarafından kurulan bir girişim. Kendi bebeklerinin uyku sorunlarını çözdükten sonra, hayat kalitelerinin arttığını söyleyen bu iki anne, 2017’den beri Türkiye’de birçok aileye danışmanlık hizmeti vererek, farklı bebek ve aile yapıları üzerinde çalışmalar yapıyor. Uyku danışmanlığının kavram ve iş alanı olarak Türkiye’de yeni olduğunu söyleyen firmanın kurucuları Selen Sufri Üçok ve Sedef Fenik, danışan kitlelerinin çeşitli olduğuna dikkat çekerek uyku danışmanlığının bilinirliğinin yeterince olmamasında şikâyetçiler.

Dandini Uyku Danışmanlığı yetkilileri, uyku danışmanlığı sürecinde, bebeğin ve ebeveynlerin duygusal zindeliğini ön planda tutmak için bebeği ve aileyi iyi tanımanın önemine vurgu yaparak sözlerini şöyle tamamlıyorlar: “Biz aileden almış olduğumuz verilere dayanarak, bebeğin mizacını ve aile düzenini anlamak adına kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Çalışmamız sonucunda bebeğe ve aileye en uygun uyku eğitim metodu tespit ederek, bu metodu nasıl uygulayacağınıza dair bilgiler içeren bir program hazırlıyoruz. Bu program içeriğinde, bebeğin yaşına göre değişkenlik gösteren uyanıklık ve uyku sürelerini dikkate alarak, günlük düzeninizi oluşturuyor ve eğitim sonunda da bebeğin ihtiyacı olan uykuyu almasını sağlıyoruz.”