Marmaray ile maliyet ve zaman kaybı azaldı

HABER MASASI
Abone Ol

Pandemi nedeniyle 2020’de yüzde 5,4 daralan küresel mal ticareti yük taşımacılığının da gerilemesine neden oldu. Ancak Türkiye gerek coğrafi avantajı gerekse pandemiye rağmen kesintisiz sürdürdüğü üretimiyle yük taşımacılığında 2020’yi rekorla kapattı.

Yurtiçi ve yurt dışı olarak toplam 29,9 milyon yük taşınarak tüm zamanların en yüksek rakamı elde edildi. Türkiye’nin doğu ile batı arasında üstlendiği köprü rolü ve ulaşım alanındaki yatırımlar pandemiye rağmen elde edilen rakamlarda en önemli etken oldu. Sağlanan başarıda demiryolu taşımacılığında Türkiye’ye büyük avantaj sağlayan Marmaray’ın da rolü büyük. Raylı sistemlerde dünyanın en büyük etkinliklerinden biri niteliğindeki Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı Eurasia Rail’in Direktörü Semi Benbanaste de, kıtalar arasında kesintisiz demiryolu taşımacılığına olanak sağlayan Marmaray ile bugüne kadar yurt içi ve yurt dışına toplam 766 yük treni ile 335 bin 455 ton yük taşınarak, denizyolu ile aktarılmak zorunda kalınan yüklerin kısa sürede geçişinin sağlandığını, ulaşım maliyeti ve zaman kaybının önemli oranda azaldığını vurguluyor.

Son 20 yılda Türkiye’de demiryolu sektörüne 171,6 milyar lira yatırım yapıldığına dikkat çeken Benbanaste, demiryolu taşıtları ile aksam ve parçaları ihracatında pandeminin yarattığı olumsuzlukların etkisinin azalmaya başladığını belirtiyor. 2021 yılının ilk yarısında demiryolu hat bakım ve servis araçları ihracatının 36.343 adet, diğer yük vagonları 210 adet, kendinden hareketli olmayan demiryolu/tramvay yolcu vagonu ise 49 adet olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Benbanaste, Türkiye’nin bu alandaki ihracat performansının 2021 yılının ilk yarısında yüzde 13,9 artışla 90 milyon dolara ulaştığını, 2021 yılı ihracatının ise 2019 yılı ihracatını da aşarak 180 milyon dolara ulaşacağının öngörüldüğünü belirtiyor.

25-27 Kasım tarihlerinde gerçekleşen Eurasia Rail’in 16 ülkeden gelen 156 katılımcı firmayı, binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi ile buluşturarak toplamda 54 ülkeden gelen 7.697 ziyaretçiye ev sahipliği yaptığını belirten Benbanaste, firmaların öne çıkan ürün ve ürün gruplarını tanıtma fırsatı yakaladığını kaydediyor. Eurasia Rail 2021’de yapay zeka, artırılmış gerçeklik, veri mimarlığı gibi yenilikçi girişimlerin sektöre nasıl entegre edildiği masaya yatırıldığını belirten Benbanaste, teknoloji guruları tarafından yapılan anahtar konuşmalar ziyaretçiler, katılımcılar ve dinleyiciler için geleceğin kapısını araladığını ifade ediyor.