Markaların metaverse rekabeti
Rekabetin kızıştığı pazarlama dünyasında metaverse, markalar için yepyeni olanaklar sunuyor. Tüketicilerine sanal deneyimler sunmak isteyen markalar şimdiden meta evrende yerini alırken, bu yeni alanda duyusal deneyimler ve algıları şekillendirme çok daha kolay hale gelecek.
Ekim 2021’de, yeni evrene daha fazla odaklanabilmek için Facebook’un kurumsal ismini Meta olarak değiştirmesinden bu yana metaverse, en sık duyduğumuz kavramlardan biri haline geldi. Küresel metaverse pazarının 2022'de 100,2 milyar dolardan 2029'a kadar 1.527 milyar dolara ulaşması beklenirken, bu büyüme bir an önce yeni evrende yer almak isteyen markaları da cezbediyor.
İnsanların sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanarak etkileşime geçebilecekleri meta evreninde, alışveriş yapmak, seyahat etmek, konserlere katılmak ve çok daha fazlasını sanal olarak deneyimlemek mümkün. Böyle olunca markalar da bu yeni dünyadaki gelişmelere kayıtsız kalamadı ve birbiri ardına bu yeni evrende yerini almaya başladı.
Modada dijital koleksiyonlar
Meta verinin ortaya çıkışı uzaktan çalışmanın yaygınlaştığı günümüzde, iş toplantılarının sanki gerçek bir masa etrafındaymış gibi düzenlenmesini ve sanal gerçeklik başlığı kullanarak, sanki ofisteymiş gibi işlerin yürütülmesi sağlıyor. Meta veri dünyasında dijital mimari yapılar inşa ederek para kazanmak da mümkün.
Metaverse alışveriş yapılmasına da imkân sağlayarak, sanal gerçeklik aracılığıyla kendi fırsat dünyasını yaratıyor. Ünlü spor markası Nike, insanların sanal spor ayakkabılarını denemelerini sağlamak için Nikeland'i kurarken, moda endüstrisi de şimdiden dijital koleksiyonları ile tüketicilerin sanal giysileri deneyimlemesi için meta evrenden faydalanıyor. Adidas, Gucci, Burberry, H&M ve Zara gibi dünya çapında bilinen markalar da şimdiden meta evrende yerini aldı. Mart ayı içerisinde ilk kez ilk metaverse moda haftası gerçekleştirilirken, Tommy Hilfiger’in de olduğu 70’den fazla marka sanal kreasyonlarını tanıttı.
Türkiye'de öncü markalar var
Türkiye’de de markalar dünyadaki gelişmelerden geri kalmamak için birbiri ardına metaverse’te yerini alıyor. Sanal showroomu geçtiğimiz aylarda duyuran Vestel, yeni dijital evrende alışveriş yapma dâhil tüketicilere 3 boyutlu deneyimler sunuyor. İş Bankası ise Roblox ile anlaşmasıyla, reklamlarını sanal dünyadaki oyunculara göstermek istiyor.
Metaverse mağazası açma kararı alan giyim markalarından bir diğeri de, GoArt Metaverse platformu ile işbirliğine giden Damat Tween oldu. Müşterilerin sanki oradaymış gibi mağazaları ziyaret etmesine imkân veren bu yeni teknolojinin bir diğer takipçisi ise Kiğılı. LCWaikiki ise metaverse mağazasını duyurarak, meta deneyime hızlı bir giriş yaptı. Teknoloji şirketleri Vodafone ve Turkcell da meta evrende mağaza açacak markalar olarak yeni nesil pazarlama anlayışı içerisinde yerini şimdiden aldı.
Yepyeni deneyimler
Pazarlama dünyasına yenilikçi çözümler getiren metaverse, teknoloji ile iç içe olan Z kuşağı açısından büyük öneme sahip. Markalar ürünlerine odaklanan yeni dünyalar yaratırken, öncelikle teknoloji içerisine doğan Z kuşağını hedefliyor.
GoArt Metaverse Satış ve Pazarlama Direktörü Emre Kutlu’ya göre ‘metaverse’in markalar açısından, gelecekte e-ticaret deneyimini değiştireceğine yönelik ciddi emareler var. “İş yapış şekillerinin buraya doğru kayışı var. Bir metaverse ortamında avatar ile kıyafet deneme, size çok benzeyen bir avatarınızın üzerinde kıyafetleri görebilme ya da otomobil ya da emlak alışında bunları birebir 3 boyutlu ortam içerisinde deneyimlemek ve test etmek e-ticaret alanında farklı bir kazanım sunacak” diyen Kutlu’ya göre markalar, müşteriler ile temasını zaman ve mekândan bağımsız yapabilecek.
Metaverse, bir müşteri hizmetleri temsilcisi ile bir müşteriyi VR gözlükleri ile bir araya getirerek, müşteri desteği sağlayabilecek diyen Kutlu’ya göre müşteriler hiç şubeye gitmeden bankacılık işlemini yapabilecek ve böylece avatarlar ile konuşarak işlemlerin sağlanması gibi bir iş yapış şekli ortaya çıkacak.
“Son kullanıcıya temas edilen noktalarda metaverse, markalar için iyi bir iletişim, iyi bir müşteri deneyimi, iyi bir müşteri destek hizmeti gibi noktalarda bir fayda modeli olacak. Yine endüstriyel anlamda bir fabrika üretim bandının, fabrika süreçlerinin, fabrika içinin, bant uzunluğunun bire bir 3 boyutlu modellenerek, içeriye avatar ile girilerek üretim bandında testleri yapılması da mümkün olacak” diye konuşan Kutlu’ya göre metaverse ile seri üretimde sürecin, üretimin neresinde kayıp var ya da kazanım olduğu ölçümlenebilir hale gelecek ve üretimden kazanç ve tasarruf sağlamak gibi farklı avantajlar da sağlayacak.