Marc Benioff
Bulut bilişim devi Salesforce’un kurucusu ve CEO’su Marc Benıoff, son dönemlerde ilginç çıkışları ile kamuoyunda ilgi görmeye devam ediyor. 30 bin çalışana ve 130 milyar dolar değere sahip Salesforce’u başarıdan başarıya koşturan 55 yaşındaki işadamı, hayırsever kişiliği ve kapitalizme güncelleme gelmesi gerektiği yönündeki ifadeleri ile ilginç bir portre çiziyor.
1999 yılında Parker Harris ile bulut girişimi Salesforce’un kuran Marc Benioff kısa sürede yakaladığı başarı ile adından söz ettirdiği gibi, kamuoyunda yeni Elon Musk olarak tanıtılıyor. Sahibi olduğu Salesforce’un Fortune’ın 2018’de Çalışılacak En İyi 100 Şirket listesinde ilk sırada yer almasının dışında şirkette çalışanların öncelikli olduğu ifadelerini, uygulamaları ile gerçeğe dönüştüren işadamı hayırsever kişiliğiyle de dikkat çekiyor.
Aile kökenleri Kiev’e uzanan Benioff, henüz 15 yaşında ilk şirketi Liberty Software’i kurdu. Oracle için çalışmaya başlamadan önce Steve Jobs’un stajyeri olan Benioff, 26 yaşındayken yazılım devi Oracle’da başkan yardımcılığı görevine getirildi. Salesforce’u kurmadan önce Hindistan’a yaptığı ziyaret sonrası ‘başkaları için bir şeyler yapmak’ misyonunu edinen işadamı, ayrıca onlarca teknoloji girişiminde melek yatırımcı olarak yer alıyor.
Benioff şirketinde kadın ve erkek çalışanlar arasındaki ücret farkını kapatmak için bir hayli çaba sarf ediyor. Kurumsal yazılım satarak yıllık 17 milyar dolar gelir elde eden şirket, aynı işe aynı ücret konusunda büyük yatırımlar yapıyor. Şirket hisselerinin yüzde 1’ini bir yardım vakfına veren, son olarak çocuk hastanesi ve araştırmalar için California Üniversitesi’ne 350 milyon dolar bağışta bulunan hayırsever işadamı, Türkçe’ye Bulutun Ardında olarak çevrilen kitabın da yazarı.
Bulunduğu şehrin en büyük işvereni unvanını elde eden küresel yazılım devi Salesforce’un, 326 metre yükseklikteki merkezinde, şehre tepeden hâkim bir manzaraya sahip yönetim katı aynı zamanda tüm çalışanlara ve yardım gecesi düzenlemek isteyenlere açık. Kendimizi çevremizden soyutlamamaya çalışıyoruz diyen yönetim de Benioff’un bu vizyonunu paylaşıyor. Şirket içerisinde bir etik görevlisi atayan Benioff, şirketinin silah üreticileri ile olan sözleşmelerini de sona erdirdi.
Facebook: yeni bir tür bağımlılık
Benioff’un ilginç çıkışları, özellikle Facebook’un sigara bağımlılığı gibi bir tür bağımlılık yaratması ve çocukların bundan mutlaka korunması gerektiği gerekçesi ile sosyal medya devlerinin nizama getirilmeleri için bölünmesini istemesi ile kamuoyunda sıklıkla yer buluyor. Benioff’a göre sigara şirketlerine karşı düzenlemeler gibi, sosyal medyanın da yasal olarak düzenlenmesine ihtiyaç var.
Facebook’un muazzam gücünün sahipleri tarafından iyi amaçlar için kullanılmadığına inanan Benioff’a göre sosyal medya devleri reklamlarında kesinlikle gerçeklerle ilgilenmiyorlar ve bu nedenle gerçek bir güven krizi içinde bulunuyoruz. Teknoloji endüstrisini yeterince kamu yararı gözetmedikleri için eleştiren Benioff, sosyal medyada gizliliğin düzenlenmesi için ulusal bir gizlilik yasasına ihtiyaç olduğunu da belirtiyor.
Benioff katıldığı röportajlarda sıklıkla teknolojinin kendisinin iyi ya da kötü olmadığını, önemli olanın onu iyi amaçlar için kullanmak gerektiğini vurguluyor. Çalışanlarını belirli aralıklarla teknolojiden uzaklaşmaları için, Salesforce ofislerinde her katta çalışanların telefonlarını sepete koyabilecekleri ve zihinlerini boşaltabilecekleri ‘farkındalık alanları yer alıyor.
Tıme'ın yeni sahibi
Benioff 2018 yılında, 4 milyon tiraja sahip olan haftalık Time dergisini 190 milyon dolara satın alarak dikkatleri üzerine çekti. ABD’de milyarderlerin basında yer almasının son örneği olan bu satın alma, Benioff’un basına kalite getirmek için bir dergi satın aldığı ve yayın politikasına karışmayacakları açıklaması ile daha önemli hale geldi. Benioff Kasım 2018’de San Francisco’da evsizlere konut için büyük işletmelere yeni vergi getiren düzenleme için yapılan referanduma da destek verdi ve fon sağladı. Diğer işletme sahiplerinin tepki gösterdiği bu düzenleme yüzde 62 oyla kabul edilse de, uygulama şu an için mahkeme tarafından engellendi. Benioff, eşitsizlik ve serbest piyasalarıyla mücadele çabalarının bir parçası olarak işletmeler ve varlıklı bireyler için daha yüksek vergileri de destekliyor. Bunun için de başarılı CEO ‘bir vergi reformuna ihtiyacımız var, kilit sosyal hizmetler için daha fazla vergiye ihtiyacımız var, daha fazla konut gerekiyor. Sistemimizde bazı temel reformlara ihtiyacımız var. Bu son derece önemlidir, böylece istediğimiz topluma sahip olabiliriz.’ ifadelerini kullanıyor.
- Benıoff'un Tıme dergisini almak için ödediği bedel: 190 milyon dolar
- Benıoff'un kişisel serveti: 6.5 milyardolar
‘Yeni bir kapitalizme ihtiyacımız var’
Benioff her fırsatta kazandığı başarının kapitalist düzen sayesinde olduğunu kabul etse de, sisteme yeni güncelleme gelmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyor. Kapitalizmin bildiğimiz halinin öldüğünü iddia eden Benioff, her fırsatta toplumsal iyiliğe odaklanmak gerektiğini söylüyor.
Yeni bir kapitalizme ihtiyacımız var diyen Benioff’a göre kâr önemli olsa da toplum da büyük bir öneme sahip. Daha fazla kâr arayışı, dünyamızı eskisinden daha kötü hale getirmeye başladı diyen Benioff’a göre bir an önce eskisinden daha adil, eşit ve sürdürülebilir bir kapitalist anlayışın yerleşmesi gerekiyor. Benioff’a göre şirketlerin odak noktası hissedarlarından çok, şirketin paydaşları olmalıdır. Bu paydaşlar ise çalışanlar, müşteriler ve genel olarak toplumda oluşuyor.
Uzun zamandır dünyanın en yenilikçi ve vizyoner liderlerinden biri olarak kabul edilen ve tam olarak ne düşündüğünü söylemekten çekinmeyen Benioff, yeni kitabında da çalışanlar lehine dönüşümün şart olduğunu dile getiriyor. Mevcut sistemin artık sürdürülemeyeceğine inanan ve eşitsizlik ortaya çıkardığını belirten Benioff’a göre bu dönüşümü anlayamayan CEO’lar da işlerini yürütmekte zorlanacak.