Londra'ya rakip 7 şehir

HABER MASASI
Abone Ol

Londra’nın Brexit ile gözden düşmesinden sonra, finansal merkez olarak onun yerini ya da bir bölümünü alabilecek 7 şehir yoğun rekabete girişti. Frankfurt, Lüksemburg, Paris, Dublin, Berlin, Amsterdam ve Edinburgh yeni finans ve teknoloji merkezi olmak için yarışıyor.

Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı küresel finans piyasalarında büyük sarsıntı yaratırken, Sterlin tarihi değer kaybına uğradı. Brexit kararının yarattığı en büyük kaygılardan biri de Avrupa’nın finans ve teknoloji merkezi olan Londra’nın geleceği ile ilgili oldu.

Birçok küresel şirket, AB statüsünü korumak amacıyla faaliyetlerinden bir bölümünü Britanya başkentinden taşıyacağını açıkladı. Sırada onları memnuniyetle karşılayan birçok şehir var. Londra’nın finans ve teknoloji merkezi rolünden pay kapmak için yarışan şehirler şöyle:

Lüksemburg

Lüksemburg.

Lüksemburg Avrupa’nın halen ağırlığı olan eski bankacılık ve finans merkezerinden… Toplam aktifleri 800 milyar euro’yu bulan 143 bankaya ev sahipliği yapıyor. 563 bin sakininden yaklaşık yarısı yabancı olan Lüksemburg’un kozmopolit yapısı uluslararası bankacılar için çekim noktası olabilir. Paypal, Skype ve Delphi gibi bazı büyük küresel kuruluşların da merkezi olan Lüksemburg’un en önemli avantajlarından biri oldukça düşük kurumlar vergisi uygulaması…

Paris

Paris.

Paris’teki finans sektörü firmaları halen toplam 2.6 trilyon Euro aktifi yönetiyorlar. Şehir ayrıca Avrupa’nın ikinci büyük borsası Euronext’e de ev sahipliği yapıyor. Euronext, işlem hacmi ve toplam piyasa değeri bakımından Londra’dan sonra geliyor. Paris tahvil borsası da kritik önemde… Paris’teki firmalar euro Bölgesi’ndeki tahvil ihracının yaklaşık yüzde 35’ini gerçekleştiriyorlar. Ancak birçok uluslararası şirket, Fransa’nın katı çalışma yasaları nedeniyle faaliyetlerini geniş ölçüde Paris’e taşıma konusunda çekimser olabilir. Fransa’da son zamanlarda gerçekleştirilen terör saldırıları ve buna bağlı artan güvenlik endişeleri de başka bir handikap…

Dublin

Dublin.

Dublin, özellikle Avrupa’nın teknoloji merkezi olarak Londra’ya daha önce de rakipti. Google, Facebook, Dropbox ve Twitter gibi büyük küresel teknoloji firmaları Avrupa merkezlerini İrlanda başkentinde kurdular. İngilizce’nin Dublin’de ana lisan olması ve bazı büyük bankaların halen faaliyetlerini sürdürmesi de diğer avantajları arasında… Dünyanın önde gelen finansal hizmetler firmalarının yüzde 50’sinden fazlasının Dublin’de birimi var.

Berlin

Berlin genç ve yetenekli teknoloji dünyası için büyük bir mıknatıs… Çekici kültürel ortamı ve ucuz kiraları genç girişimleri kente çekiyor. Berlin’de her 20 dakikada bir yeni bir start-up kuruluyor. Kentten çıkan başarı öyküleri arasında.

Frankfurt

Londra’dan kaçan bankacıları karşılamaya fazlasıyla istekli. Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ve Avrupa Sigorta Kurumu’nun başkenti olan Frankfurt, bu bakımdan Londra’dan sonra finans merkezi olma konusunda en önde gelen aday… AB düzenlemelerine göre, bankalar, finans ve sigorta şirketleri üye ülkelerden birinde faaliyet gösterdikleri takdirde AB içinde istedikleri her yerde çalışma yapabiliyorlar. Brexit’ten önce yoğunlaşan tercih Londra’ydı. Kentin finans endüstrisini temsil eden kurum olan Frankfurt Main Finance, Brexit sonrası yaptığı çağrıda, Frankfurt’un teknolojik olarak tam donanımlı ve istikrarlı bir finansal merkez olduğunu, Euro bölgesi içinde faaliyetlerin yeni merkezi olmak isteğini bildirdi. Belediye Başkanı Peter Feldmann ise, “Brexit kararına hem üzülüyoruz hem de gülüyoruz” derken, bankaların yeni evi için hazır olduklarını ve beklediklerini de söylemeyi ihmal etmiyor. Frankfurt, 600 yıllık bankacılık geleneğinin yanı sıra eğitimli işgücü, düşük işsizlik, çok kültürlü sosyal yapısı ve 120 bin metrekare boş ofis alanıyla dikkat çekiyor. Frankfurt ayrıca, yaşanabilir şehirler sıralamasında her zaman ilk sıralarda ve Londra, Paris, New York gibi merkezlerin üzerinde yer alıyor. Şehir ayrıca, Londra’ya göre daha küçük ve daha hesaplı… Zalando, SoundCloud, Wooga ve Delivery Hero var. 2015 yılında Almanya’ya yatırılan paranın üçte ikisi Berlin’e aktı. 2014 yılında Google ve Lufthansa ortaklığı ile şehirdeki birçok start-up arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla, bir teknoloji yerleşkesi olan Factory Berlin kuruldu.

Amsterdam

Amsterdam.

Amsterdam hızla Avrupa’nın teknoloji merkezlerinden biri olmaya doğru ilerliyor. Şehir yönetimi teknoloji şirketlerini memnuniyetle karşılıyor ve altyapısı ile teşvik ediyor. Birçok şirket yeni Avrupa merkezi için Amsterdam’ı tercih ediyor. Netflix, Uber ve Tesla Avrupa merkezlerini Hollanda başkentinde kuran küresel teknoloji şirketleri arasında… Amsterdam Internet Borsası halen dünyanın en büyük veri iletişim merkezleri arasında…

Edinburg

Edinburg.

İskoçyalı liderler ve politikacılar Avrupa Birliği’nde kalmakta ısrarlı… Referandumda İskoçlar da kalmaktan yana oy kullandı. Birleşik Krallık’tan ayrılma konusunda yeni bir referandum gündemde… 2014’teki referandumda İskoçların yüzde 55.7’si kalmaktan yana oy kullanmıştı. Edinburg, Londra’dan sonra Birleşik Krallığın ikinci büyük finansal merkezi ve birçok aktif yönetim şirketine ev sahipliği yapıyor. Dünyanın 20’inci, Büyük Britanya’nın üçüncü büyük bankası Royal Bank of Scotland’ın merkezi de burada…