Küçük esnafı dijitalleşme kurtaracak

KADRİYE N. TUNÇSİPER
Abone Ol

Pandemi ile internete kayan alışverişler ve kısıtlamalar nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşayan mahalle esnafı, geniş kurye ve kullanıcı sayısına sahip teslimat firmaları ile dijitalleşiyor.

Türkiye’den dünyaya açılan Getir bünyesinde faaliyete başlayan Getir Çarşı ile başlayan esnafa yönelik uygulamaya Yemeksepeti de kayıtsız kalamadı. Yakın zamanda faaliyete başlayan Yemeksepeti Mahalle uygulaması ile bu alanda rekabetin artacağı tahmin ediliyor. GetirÇarşı ve Yemeksepeti Mahalle yanı sıra esnafın dijitalleşmesi hedefi ile yola çıkan Gönder, 5 yıl sonra 5 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı tahmin edilen gıda ve perakende e-ticaretinden pay almaya çalışan bir diğer önemli uygulama olarak öne çıkıyor.

Mobil uygulamalar sayesinde esnaf, akıllı telefonları aracılığı ile siparişlerini kontrol ederek kendi kuryeleri ya da platformun kuryeleri ile kolaylıkla satışlarını gerçekleştirebiliyor. Diğer teslimat seçeneklerinde olduğu gibi teslimat firmasına belirli bir oranda komisyon veren yerel işletmeler, sağlanan kampanyalar ile yerel tatları kullanıcılara kısa bir süre içerisinde ulaştırabiliyor.

E-ticaretin yükselen yıldızı

Türkiye’den dünyaya açılan Getir bünyesinde faaliyete başlayan Getir Çarşı ile başlayan esnafa yönelik uygulamaya Yemeksepeti de kayıtsız kalamadı.

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre pandemi sürecinde evden alışveriş deneyimine alışan tüketiciler, yeni ödeme yöntemlerinin gelişmesi ve e-ticarete olan güvenin artışı ile market alışverişlerinde de internet kanallarını tercih etmeye başladı. Yeni tüketim alışkanlıklarının ortaya çıktığı bu süreçte birçok yeni girişim de hayata geçirildi. Geçtiğimiz yıl yüzde 66 büyüme yaşayan e-ticaret sektörü 226 milyar dolar hacme ulaşırken, e-ticarette en büyük büyümeyi market sektöründe gerçekleştirdi. Yüzde 200 büyümeye ulaşan market-süpermarket sektörünün yanı sıra yemek sektörü yüzde 61 ve çiçekçilik sektörü ise yüzde 100 büyüme gerçekleştirdi.

E-ticaret içerisinde yükselen bir yıldız olarak market sektöründe tedarik uygulamaları, esnafın dijitalleşmesi konusunda öncü oluyor. Geçtiğimiz aylarda esnafla işbirliği başlatan Yemeksepeti Mahalle, 25 milyon kullanıcı ve 300’den fazla Yemeksepeti Banabi hizmet noktası ile kullanıcıların ihtiyaçlarını tek bir çatı altında karşılamayı amaçlıyor. İlk olarak İstanbul’da hizmet vermeye başlayan uygulamanın yakın zamanda tüm ülkeye yayılması bekleniyor. Yemeksepeti Mahalle uygulaması ile ayı zamanda bin kişiye yeni istihdam sağlayacaklarını belirten Yemeksepeti İş Geliştirme’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mert Baki “Yemeksepeti Mahalle ile kullanıcılarımıza yerel lezzetleri ve hizmetleri dijitalin kolaylığıyla sunuyoruz. Yemeksepeti olarak, tüketici beklentileri doğrultusunda kullanıcılarımızın tüm ihtiyaçlarını tek bir çatı altında karşılayabileceği bir platforma evrilirken, mahalle esnafını da yanımıza alıyoruz. Yemeksepeti olarak 20 yıllık tecrübemiz, 25 milyonu aşkın kullanıcımız, teknik gücümüz, profesyonel ekibimiz ve güvencemiz ile esnafımızı gelişen ve büyüyen dijital dünya ile buluşturuyoruz.” şeklinde konuşarak hedeflerinin 10 bin esnafın dijitalleşmesi olduğunu belirtiyor.

Esnafın dijitalleşmesinde öncü olan Getir Çarşı, ilk olarak İstanbul’da faaliyete başladı. Kısa sürede 14 ilde hizmet vermeye başlayan ve yıl sonuna kadar 20 ile ulaşmayı hedefleyen Getir Çarşı’nın temel hedefi ise Türkiye’nin 81 ilinde hizmet vermek. Halen Getir Çarşı sistemine kayıtlı olan işletmelerin yüzde 85’i daha önce hiç dijital platformlardan satış yapmamış işletmeler olduğu için, uygulama esnafın dijitalleşmeyi öğrenmesi açısından öncü oluyor. Sistem, işletmelerin uygulama üzerinden aldıkları siparişin kazancını bir sonraki gün hesaplarına yatırarak, işletmelerin nakit akışının ve iş döngüsünün kolaylaşmasını da hedefliyor.

Şu anda GetirÇarşı sistemine kayıtlı 10 bini aşkın işletme bulunurken, yeni kayıtlar ile esnaf sayısı gün geçtikçe artıyor. Uygulama ile ilgili verilere göre ise sisteme en çok dâhil olan esnaf tipi yüzde 28 ile bakkal ve yerel marketler olurken, onu yüzde 16,7 ile şarküteri ve yüzde 13 ile kasaplar ve pet shoplar takip ediyor.