Kongre turizminde Türkiye yeniden yükselişte

KADRİYE N. TUNÇSİPER
Abone Ol

Tüm dünyada artan konferans, kongre ve çalıştaylar ile öne çıkan bir faaliyet kolu olarak kongre turizmi, şehirlerin tanıtımında ve kalkınmasında önemli bir rol oynuyor. Pandemi döneminde kan kaybetse de Türkiye normalleşme süreciyle beraber kongre turizmindeki etkisini artırdı. Özellikle İstanbul’da yılın geri kalanındaki toplantılar, ciddi sayıda kongre turistini Türkiye’ye çekecek.

Pandemi döneminde turizmin diğer alanlarında olduğu gibi büyük güç kaybeden kongre turizmi, 2023 itibariyle eskiye dönüş sinyalleri veriyor. Turizm sektörünün en yüksek gelir sağlayıcı kolu olan kongre turizminin, dünya çapında 2025’te 1,43 milyar dolar, 2030’da ise 1,78 milyar dolar hacme ulaşması bekleniyor.

Konaklama ve ulaşım maliyetleri genelde şirketler tarafından karşılandığı ve üst düzey ekonomik gelire sahip oldukları için kongre ziyaretçileri, geleneksel turistlere göre yaklaşık yüzde 30 daha fazla harcama gerçekleştiriyor. Bu nedenle dünyada birçok şehir, çok daha fazla kongre ve konferansa ev sahipliği yapmak için birbiri ile yarışıyor.

Turizm faaliyetlerini sezon dışına yayma avantajı da sunan kongre turizminde Türkiye’de önde gelen şehirler ise İstanbul, Antalya ve İzmir olarak sıralanıyor.

Türkiye'nin kongreler şehri İstanbul

2022’de ülkelere göre düzenlenen toplantı sayıları.

Uluslararası Kongre ve Toplantılar Birliği (ICCA)’nin son yayınladığı rapora göre 2022 itibarıyla dünyada en fazla toplantıya ev sahipliği yapan ülkeler ABD, İspanya ve İtalya olarak sıralanırken, Türkiye listede 31. sırada yer alıyor.

Dünya genelinde Avrupa şehirleri, kongre turizminde öne çıkarken, listenin en üst sırasında Viyana, Lizbon ve Paris bulunuyor. 2019’da dünyada kongre sıralamasında 58. sırada yer alan İstanbul ise önemli bir atılım gerçekleştirerek, 2022’de 23. sıraya yükseldi. İstanbul’un dışında listeye giren Antalya 202, İzmir ise 326. sırada yer aldı.

Şekib Avdagiç.

Bu sene, İstanbul’da yılın geri kalanında düzenlenmesi kesinleşen 36 kongrede, 45 binin üzerinde ziyaretçinin 140 milyon dolar gelir bırakması bekleniyor. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç de yaptığı değerlendirmede İstanbul’un güçlü marka değerinin Türk turizminin lokomotifi olduğunu kaydederek “Turizm yüzlerce sektörümüze itici güç oluyor, döviz oluyor, üretim oluyor. Oda olarak Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV) ve ICVB aracılığıyla İstanbul turizmine yaptığımız yatırımların karşılığını almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ülke olarak, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu vasıtasıyla yaptığımız çalışmalarla kongre turizminde de büyük bir sıçramaya katkı sağladık” diyerek, kongrelerin İstanbul için ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor.

Ersoy Tabaklar.

TÜRSAB M.I.C.E Turizmi İhtisas Başkanı Ersoy Tabaklar’a göre de kongre turizmi açısından İstanbul’un apayrı bir yeri bulunuyor. “İstanbul kongre destinasyonu açısından değerlendirildiğinde çok kıymetli bir şehir. Tarihi ve kültürü ile ön plana çıkmasının yanı sıra dünyanın her yerinden ulaşılan konumu, konaklama olanakları ve hizmet sektöründeki kalite İstanbul’u ön plana çıkarıyor” şeklinde konuşan Tabaklar’a göre İstanbul’dan sonra özellikle konaklama imkânları ile Antalya da önemli bir diğer kongre destinasyonu durumunda. Bununla beraber İzmir, Ankara ve Bursa’nın da kongre turizmi açısından önemli potansiyeli bulunuyor.

Tabaklar’a göre kongre turizmi ile ilgili ülkemizin geliştirmesi gereken yönlerinin başında tanıtım geliyor. Türkiye’nin bir uluslararası kongreye aday olabilme noktasına geldiğinde en iddialı adaylardan biri olduğunu, bunun için de uluslararası kongrelere aday olmak ve tanıtım yapmak gerektiğini belirten Tabaklar’a göre bu tanıtımın sadece profesyoneller tarafından değil, devlet tarafından da desteklenmesi; yerel yönetimlerin ve mutlaka bakanlığın tanıtıma bütçe ayırması gerektiğini sözlerine ekliyor.