Katılım bankacılığı yüzde 29 büyüdü
Türkiye’de büyümesini sürdüren katılım bankacılığı 2018 yıl sonu itibarı ile net karlılık da yüzde 34 artış gösterdi. Katılım bankacılığının geçen yıl aktif büyüklüğü yüzde 29 yükselişle 207 milyar tl’ye ulaştı. Bu da bankacılık sektöründen alınan payı yüzde 5,3 seviyelerine taşıdı.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) 18. Genel Kurulu’nda 2018 yılı içerisinde finans ve ekonomi alanlarında yerel ve küresel gelişmeleri değerlendiren Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özdemir, Geçtiğimiz yılın ikinci yarısı itibari ile küresel ticaretteki korumacı yaklaşımlar nedeni ile küresel ekonomik faaliyetler ivme kaybetti. Özellikle Fed’in faiz artırımlarını sürdürmesinin gelişmekte olan ekonomilerde borçlanma maliyetlerini artırdığına değinen Özdemir , Euro bölgesinde yavaşlamanın 2018 yılının ikinci yarısında belirgin hale geldiğine dikkat çekti. Özdemir “Yurt içi ve yurt dışında finansman maliyetleri artarken büyüme eğilimi zayıfladı. Buna rağmen, bankaların güçlü yapısı nedeni ile, bankalarımızın aktif yapısı sınırlı olarak etkilendi. Fakat artık yurt içinde finansal koşulların tekrar ılımlı seyretmesi ile birlikte, büyüme ve karlılıkta sürdürülebilir yapıların yakalanacağını bekliyoruz “ dedi. Tüm bu süreçte katılım bankalarının ekonomiye desteğini artırarak devam edeceğini belirten Özdemir, özellikle bu süreçte başta KOBİ’ler olmak üzere, ülkeye katma değer katan ihracata odaklı, ithal ikamesi ürünlerin en önemli desteğinin katılım bankaları olacağını belirtti.
Faizsiz finansın potansiyeli yüksek
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben de kendine özgü ilkeleri ve faaliyet yapısı ile faizsiz finans alanının Türkiye için değerinin büyük olduğunu söyledi. Akben, “Katılım bankaları Mart 2019 verilerine göre 229,2 milyar TL büyüklüğe ulaşmıştır. Katılım bankalarının kullandırdığı krediler 123,7 milyar TL düzeyinde olup, sektör içerisindeki payı yüzde 4,6 dır. Özellikle KOBİ’lerdeki kredi kullandırma oranının yüzde 6,3 seviyesinde olmasının katılım bankalarının KOBİ’lerin fon kaynaklarına ulaşmalarında önemli bir rol üstlendiğini göstermektedir” diye konuştu. Akben, Merkezi Danışma Kurulu’nun yasal altyapı çalışmalarına başlandığını haber verdi.
İstanbul Finans Merkezi ile ilgili de konuşan BDDK Başkanı Akben, “İstanbul Finans Merkezi projesinin inşaatları hızla sürdürülüyor ve teknik altyapı konusunda çalışmalar devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu’nda da hem Finans Merkezi, hem de katılım bankaları ile ilgili ciddi çalışmalarımız var” diye konuştu.