Kaliteli ve lezzetli su içmek istiyoruz

HABER MASASI
Abone Ol

Su yeryüzünde yaşamın kaynağı olarak bilinir. Ancak yalnızca yaşam kaynağı demek yeterli olmaz çünkü su kaynaklık ettiği canlı yaşamının idamesi için de, varlığı süreklilik arz etmesi gereken ve yerine başka herhangi bir şeyin ikame edilemeyeceği tek maddedir. Araştırma şirketi Areda Piar, bu ay hayatımızın vazgeçilmezi olan bu maddenin markalarına olan güveni araştırdı.

Araştırmada “Su tüketiminde tercihinizi etkileyen faktörler hangileridir” şeklinde yöneltilen soruya katılımcıların yüzde 65.9’u kalite bizler için önemlidir cevabını verirken yüzde 38.7’si tat ve lezzet, yüzde 34.7’si ph değeri yanıtını verdi.

Marka tercihini suyun kalitesi belirliyor

Hayatımızı sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmemiz için su önemli bir unsurdur. Suyu dengeli ve doğru kullandığımızda günlük performansımızı yükseltmiş ve dengeli bir yaşam döngüsüne girmiş oluyoruz. Bundan dolayı en iyi içme suyunu seçmemiz önemlidir. Su tüketiminde marka tercihini etkileyen faktörler araştırıldığında ortaya çıkan sonuçlara göre, tüketicilerin yüzde 65.9’u kalitenin istikrarına önem verirken, yüzde 38.7’si tat ve lezzetin önemini belirtti. Tercihleri etkileyen diğer faktörler sırasıyla: “Suyun ph değeri yüzde 34.7, marka yüzde 34.0, fiyat yüzde 32.7, kaynak yüzde 28.5, koku yüzde 11.5, kimyasal içerik yüzde 11.3, promosyon yüzde 6.7, reklam yüzde 2.6, ambalaj tasarımı yüzde 2.3”

Damacana suya talep yüksek

Araştırmada katılımcılara “İçme suyu tercihinizi neler yansıtır” sorusu yöneltildiğinde, yüzde 36.0 damacana, yüzde 26.2 ambalajlı su pet şişe, yüzde 16.4 arıtılmış şebeke suyu, yüzde 14.7 şebeke suyu, yüzde 6.6 kaynak/kuyu suyu cevabını verdi. Damacana suyun tercih edilme nedenleri arasında içme suyunun damacana içerisinde daha sağlıklı olması ve aynı zamanda popüler olan su sebillerine damacanayı yerleştirmenin daha pratik olması gösterilebilir.

Arıtma suyu sağlıklı ve ekonomik olduğu için tercih ediliyor

Tarih boyunca su, daima arılık yayan bir madde olarak algılanırken, gelinen son noktada suyun yaşamsal önemi onun arıtılması ile özdeşleştiriliyor. Bu anlamda H2O olarak anılan su, kendi doğasına tamamıyla zıt bir şekilde “temizliği” değil, “sağlıklı ve güvenli” olması gereken bir sıvıya dönüştürüldü.

Arıtma cihazı kullananlardan gelen yanıtlar incelendiğinde, arıtma cihazından kullanılan suyun daha sağlıklı olduğu söyleyenlerin oranı yüzde 58.2 iken ambalajlı sudan daha az maliyetli olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 34.4. Araştırmada arıtma suyun lezzet bakımından daha zengin olduğunu vurgulayanlar yüzde 3.9, kullanımın rahat olduğunu söyleyenler ise yüzde 2.2’sini oluşturuyor. Aynı zamanda arıtılmış suyun sağlığın yanında bütçe açısından daha avantajlı olması da göz ardı edilmiyor.

Sağlık için ambalajlı ürün tercih ediliyor

Sağlıklı bir hayat için hepimizin bildiği gibi günde 2 litre su içmemiz gerekiyor. İçtiğimiz suyun temiz ve berrak olması da sağlığımız için son derece önem taşıyor.

Ambalajlı ürünlerin tercih edilmesinde yatan faktörleri incelediğimizde katılımcıların yüzde 75.3’ü sağlıklı ve hijyenik olduğunu düşünüyor. Onu takiben yüzde 30.5 alışkanlıklar, yüzde 30.1 fiyatın etkili olması son olarak yüzde 28.3 ile ürüne erişim kolay olduğu için ambalajlı ürünleri tercih ediyor. Paketli ürünlerin satın alındığı yerlere bakıldığında yüzde 43.4 marketler, yüzde 28.2 bayiiler, yüzde 27.0 bayi ve marketler, yüzde 0.9 toptancı, yüzde 0.5’i diğer oluşturuyor.

Benim markam GBS skoru en yüksek ‘erikli’

Benim Markam araştırmasına damga vuran güven – beğeni – sadakat (gbs) puanlaması su markaları için bu araştırmada da yapıldı. Araştırmanın sonuçlarına göre hayatımızın vazgeçilmezi olan suyun en yüksek gbs skoru 20.4 ile Erikli oldu. Erikli markasını sırasıyla Damla, Abant, Assu, Hamidiye, Buzdağı, Hayat Su, Saka, Sırma ve Nestle takip etti.

Metodoloji

Areda Piar tarafından 5 - 12 Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen Benim Markam araştırmasına 1100 kişi katıldı. Tüketici eğilimlerini düzenli olarak ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI (Bilgisayar Destekli Web Anketi) yöntemiyle gerçekleştirildi.