İşletmelerin yeni finansman penceresi; Vatandaşbank
İşini büyütmek isteyen işletmelerin ihtiyaç duyduğu finansman için yeni bir pencere dikkat çekiyor; Vatandaşbank. Yüksek maliyetle kredi almak yerine halka arz yolunu seçen firmalar, hem faiz yükünden kurtuluyor hem de binlerce yeni ortağına kazandırıyor. Dahası şeffaf olmak ve rasyonel bir yönetim anlayışı geliştirme zorunda kalıyor işletmeler.
Salgın ve savaş sonrası zorluklar küresel ekonomi için riskli bir ortam. Yatırımcı, küresel belirsizlik sürecinde tasarruflarını korumak için sermaye piyasalarına yöneliyor. Bu denli depreşen yatırımcı ilgisi, halka arzı planlayan şirketlerin iştahını kabartıyor. Borsada işlem görmek, bir başka ifadesiyle halka arz olmak, bu aralar çok revaçta. Dünyada yavaşlamasına karşın Türkiye’de çok canlı bir halka arz süreci var. Şirketler, Borsa İstanbul’daki pay piyasalarında işlem görmek için yarış halinde. Bankaya gitmek yerine vatandaşın tasarrufuna talip olan şirketler, hem kendi kazanıyor hem de yatırımcıya yeni kazanç kapısı sunuyor. Deyim yerindeyse bu yöntem, ‘vatandaşbank’ işlevi görüyor.
Sermaye piyasalarından fon temin eden şirketlerin sayısında hızlı bir yükseliş var. Bu yıl Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan şirket sayısı 30’u aştı. Onay alıp halka arz sürecini tamamlayan 31 şirket; 13,2 milyar liralık kaynak sağladı. Piyasadan elde edilen bu kaynakla işletmeler yatırım, ihracat ve istihdamını büyütmeye çalışacak. Bu arada unutmadan ifade edeyim. 2021’de Borsa İstanbul’a 52 şirket halka arz oldu ve toplam fon büyüklüğü 21,6 milyar TL olmuştu.
Şirketlerin sadece pay ihracı yoluyla değil, borçlanma araçları yoluyla da piyasalardan önemli ölçüde fon temin etmesi yatırım ve istihdam için büyük önem taşıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül de, 23 Kasım’da İstanbul’da düzenlenen 11. TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi’nde, şirketlerin piyasadan fon temin etmesinin önemine dikkat çekti. Gönül, son 9 aylık dönemde ihraç onayı verdikleri borçlanma araçlarının ihraç tutarının bir önceki yıla göre yüzde 56 artışla 1 trilyon TL’yi geçtiğinin bilgisini verdi.
Yazının devamı Z Raporu 43. Sayısında