İş dünyasından güçlü istihdam hedefi

HABER MASASI
Abone Ol

2022’de rekor kıran istihdam için iş dünyası vites yükseltiyor. 2023’te de pek çok sektörde güçlü istihdam artışları planlanıyor. Z Raporu’na konuşan sektör temsilcileri 2023’te farklı oranlarda istihdam artışı planlarını projeksiyonlarına yerleştirmiş durumda.

Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılında reel sektörün istihdam hedefleri de büyük. 2022’de 31,6 milyonla rekor kıran istihdamda, 2023’te de artışın devam etmesi bekleniyor. En yüksek istihdam artışının Avrupa’da yaşanan talep daralmasına rağmen, tekstil ve hazır giyimde olması bekleniyor. En büyük ihracat pazarı olan Avrupa’da yaşanan talep daralmasının sektörün ihracat rakamlarına yansımaya başlamış olmasına rağmen tekstil ve hazır giyim sektörü istihdamını yüzde 8 oranında artırmayı planlıyor. Öte yandan konut sektörüne yönelik art arda açıklanan konut kampanyalarıyla birlikte inşaat sektöründe beklenen hareketliliğin sektörün istihdam rakamlarına da yansıması bekleniyor. En yüksek ikinci istihdam artışı beklenen sektör yüzde 6’lık istihdam artış beklentisiyle inşaat sektörü.

2020 yılında etkisini göstermeye başlayan dijital dönüşüm ise 2023 yılında mesleklerdeki değişimlerle istihdamı da etkilemeye başladı. Türkiye’de son yıllarda en çok ilan yayınlanan, en hızlı büyüyen ve en çok yetenek açığının olduğu sektör bilişim oldu. Teknolojinin hızlı gelişimi ve dijitalleşmenin yeni iş fırsatları oluşturduğu günümüzde özellikle dijital beceriler gerektiren meslekler, 2023 yılı ve sonrasına damga vurmaya hazırlandı. Büyük istifa, yetenek açığı, uzaktan çalışma gibi pek çok kavramla tanışmamıza yol açan pandemi dönemi hem çalışanlar hem de işverenler için dijital becerilerle beraber dijital ekonomiye geçişi de hızlandırdı. Uçtan uca dijitalleşme, işe alım ve değerlendirmede teknolojik çözümler gibi konular istihdamı etkimeye devam etti.

19 ülkede 23 binden fazla çalışanla yapılan küresel bir araştırmaya göre 4 çalışandan 3’ü şirketlerin ihtiyaç duyduğu dijital becerilere sahip değilken, yalnızca yüzde 28'i eğitim programlarına katılarak kendini geliştirdi. Ortaya çıkan beceri eksiklikleri nedeniyle ise 2030 yılına kadar dünya çapında 85 milyon pozisyonun doldurulmayacağı tahmin edildi. Kariyer.net’in araştırmasına göre ise 2020 yılından itibaren iş yaşamına bakışlarının değiştiğini söyleyen çalışanların yaklaşık yarısı iş ve kariyer yaşamında değişiklik yaptı ve 2023 yılında da yapmaya devam edecek.

İssizlik oranı, Kasım 2020 Kasım 2022 - İstihdam oranı, Kasım 2020 Kasım 2022

Tekstilde 60 bin mavi yaka açığı kapanacak

21 milyar doları aşan ihracatı ile Türkiye için stratejik öneme sahip sektörler arasında yer alan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü halihazırda 745 bin kişiye istihdam sağlıyor. İstihdam, üretim, katma değer ve ihracat artışı fonksiyonları ile ihracatın sürükleyici gücü olarak ifade edilen sektör, 2022 yılında 689 bin kişiyi istihdam etti ve 2023 yılında da mavi yakada bulunan 60 bin istihdam açığını kapatmaya hazırlanıyor.

Mesleklere göre açık işler ve işe yerleştirmeler.

Yazılım sektörüne talep artıyor

Geçtiğimiz yıl teknolojide yaşanan gelişmeler ise büyük çapta nitelikli iş gücünün de habercisi oldu. Özellikle yazılım ve oyun sektöründeki gelişmeler neticesinde artan istihdam talebi, sektörün her kademesine nüfus etti. TÜİK verilerine göre sektörün toplam istihdamı 2022 Kasım ayında bir önceki döneme göre yüzde 11,8 büyüme ile 287 bin kişi oldu. 2021 yılında 29,9 milyar dolara ulaşan sektör büyüklüğündeki en yüksek payı ise elektronik haberleşme ve yazılım aldı. Sektör liderlerinin 2023’ten beklentisi ise çok yüksek.

Eğitim durumuna göre işe yerleştirmeler. 2022 ocak-aralık

İnşaat sektöründe iş arayanların yüzde 43'ü kadın

Sosyal Konut projesi ve Yeni Evim projeleri ile 2023 yılında canlanması beklenen inşaat sektöründe, 2022 yılında istihdam edilenlerin sayısı 80 bin kişi arttı. Doğrudan istihdamı 1,8 milyon olan ve desteklediği 250 yan sektörle birlikte 6 milyon kişiye istihdam sağlayan sektörde, sadece sosyal konut projesi ile 100 bin ek istihdam daha bekleniyor. İnşaat sektörü iş arama platformu Workindo.com’a göre Türkiye inşaat sektörünün iş kalitesine Özbekistan, Güney Asya, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinden yoğun talep var. Sektördeki en çok iş ilanı vasıfsız eleman, kaynakçı, düz işçi, inşaat mühendisi, elektrik ustası/teknisyeni mesleklerinde olurken, platform üzerinden iş arayanların yüzde 43’ünü kadınlar oluşturuyor.

Çalışanların yüzde 83'ü ofise geri döndü

Fatih Uysal.

Dünyanın pek çok yerinde uzaktan ve hibrit çalışma modelleri, Ar-Ge, teknoloji, bilişim gibi sermayesi bilgi olan alanlarda çalışanlar için standart hale geldi. 2022’nin son aylarında kariyer. net’in yaptığı ‘Yeniden İnsan’ araştırmasına göre, Türkiye’de ofise dönüşün beklenenden hızlı olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 83’ü pandemi öncesi olduğu gibi ofisten çalışmaya başladı. Esnek çalışmanın verimliliğe olan pozitif etkisinden bahseden Kariyer.net Ceo’su Fatih Uysal,

Yeniden İnsan araştırmamızdan çıkan verilere göre, Türkiye’de esnek çalışanlar yüzde 56 oranıyla daha verimli çalıştıklarını düşünüyor.

Sosyalleşmeyi özleseler de yüzde 80’i esnek çalışmayla ilgili olumlu duygular içerisinde. Bu yüzden şirketlerin, esnek ve hibrit çalışma modellerinin verimliliğe katkısını önümüzdeki dönemde daha fazla değerlendirmeleri gerekebilir” dedi.