“İlk yarıda yüzde 110 büyüdük”

HABER MASASI
Abone Ol

Pandemi dönemiyle beraber evlerde geçirilen zaman artınca, evdeki mobilyaları değiştirme düşüncesi de beraberinde geldi.

Uzun yıllardır Türkiye pazarında kendine has tutumu ile müşterileriyle buluşan Mondihome markası da bu dönemde perakende satışlarında yüzde 50 oranında artış yakaladı. Marka 64 bin m² kapalı alanda yüzde 80’lik kapasite kullanımıyla üretimine devam ediyor. Küresel pazarda Türkiye’ye ilginin arttığını belirten Mondihome Genel Müdürü Cüneyt Ocak, bu süreçte Türkiye’nin krizi fırsata çevirdiğinin altını çiziyor. Türkiye’nin en önemli rakiplerinin Çin, Polonya, İtalya ve Malezya olduğunu belirtiyor. Yılın ilk yarısında yüzde 110’un üzerinde büyüme kaydettiklerini açıklayan Ocak, 2025’e kadar 500 bayiye ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Mondihome olarak 2021’i nasıl geçirdiniz? Cirolarda ve kârlılıkta nasıl bir değişim yaşandı?

Mondihome mobilya sektöründeki ilk beş içerisinde yer almasının yanında, 2019 yılında gerçekleştirdiği relansman ile dinamizmini koruyan ve günümüzün yaşam trendlerine en iyi uyum sağlayan markalardan biri. Özellikle pandemi ile hayatımıza giren eve dönüş trendi yaşam alanlarımızı yenilemeyi de beraberinde getirdi. Mondihome’un ‘Yenile hayatı’ mottosu ve yaşam alanlarına yönelik şık, modern ve konforlu tasarımları 2021 yılında yakaladığımız başarıda en büyük etkenlerden biri diyebiliriz. 2021 yılında perakende satışlarımızda yüzde 50 artış yakaladık. 2019’dan bu yana mağazacılık alanında yaptığımız yatırımlar da pazardaki büyümemizi hızlandırdı. Tabii ki bu başarıda gerçekleştirdiğimiz yatırımların rolü büyük. Hatta bu yatırımların asıl getirisini 2022 yılında alacağımız düşüncesindeyiz.

Türkiye’de mobilya sektörü, pandemi döneminde ciddi bir fırsat elde etti. Mondihome olarak ihracat pazarlarınızda bir değişim yaşadınız mı?

Ocak: Bize değer katacak, hem konum hem de metrekare olarak nitelikli mağazalar açarak perakende ağımızı daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Pandemi döneminde pazar analizi ve öngörülebilirliğin zorlaşması, talep istikrarındaki bozulma ve şirketimizin anayasasındaki ‘Önce İş Güvenliği’ ilkesi sebebiyle arzdaki müspet-menfi esneklik bizi mevcudu korumaya yöneltti.

Bu minvalde pandemi dönemi özelinde tüm kurgumuzu, mevcut ihracat hacminin korunması ve mevcut portföyün etkin yönetimi ile memnuniyet tesisi noktasında dinamik şekilde uyarladık.

ABD ihracatında artış

Özellikle en büyük pazar olan ABD’ye satışlar arttı mı?

ABD, bizim öncelikli pazarlarımızdan biri. ABD pazarında Türk menşei yatak ürünlerinin HS Code’larına getirilen yeni gümrük tarifeleri ve anti-damping uygulamaları özellikle yatak tarafında işimizi bir nebze zorlaştırmakla birlikte, mobilya tarafında bölgeye olan ihracat hacmimiz artış trendinde.

2022’nin ilk yarısını nasıl geçirdiniz? Mondihome olarak şu an iç pazarda ulaştığınız pazar payı nedir?

2022 yılına başlarken büyüme hedefimizi oldukça yüksek tuttuk. 2022 içinde barındırdığı belirli küresel problemlere rağmen fırsatlar yılı olarak başladı ve geldiğimiz noktada yılsonu hedeflerimiz doğrultusunda büyüme vizyonumuz devam ediyor. Pandeminin azalan etkisiyle birlikte sektörde ciddi bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Yılın ilk yarısında yüzde 110’un üzerinde bir büyüme yakaladık. Önümüzdeki dönemde ise perakende ve e-ticaret stratejimizle hem pazardaki payımızı artırmayı hem de sektördeki ilk üç marka içerisinde yer almayı hedefliyoruz.

AR-GE yatırımlarınız ne durumda? Yeni planlarınız nedir?

Mondihome’un 2019 yılında başlattığı relansman markanın imaj bileşenleri yanında tasarım çizgisinin daha modern, şık ve fonksiyonel olmasını da kapsıyordu. 2021 yılında kurduğumuz Mondihome Tasarım Merkezi ile bu alanda çalışan sayımızı da iki katına çıkardık. Önümüzdeki iki yıl içinde bu yapılanmayı bir AR-GE merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Dinamik olmamız nedeniyle genç bir marka olarak algılansa da aslında 30 yıllık bir geçmişe ve dolayısıyla uzmanlığa sahibiz. Uyku alanında MondiSleep vücudu her noktadan destekleyen ileri teknolojili yay sistemleri, vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olan ve bir o kadar hijyen sunan kumaşlar, ekstra konfor sunan hibrid sünger teknolojileri ve daha birçok özelliklere sahip 15 farklı yatak çeşidine, yılsonuna kadar farklı ihtiyaçlara cevap veren beş yeni yatak modeli ekleyeceğiz.

Hedef yıl sonuna kadar 380 bayi

Türkiye’de ve yurt dışında ulaştığınız mağaza sayısı nedir?

Öncelikle bize değer katacak, hem konum hem de metrekare olarak nitelikli mağazalar açarak perakende ağımızı daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. 2021 yılsonu itibarıyla toplam mağaza sayımız 359’a ulaştı. 2022 yıl sonuna kadar 380 bayiye, 2025 yılına kadar ise 500 bayiye ulaşmayı planlıyoruz. Bunun yanında Mondihome mağazalarında corner ve online olarak satışını gerçekleştirdiğimiz sadece uyku konseptine yönelik ürünlerimizin yer aldığı Mondi Sleep ürünümüz için de Türkiye’deki 50 farklı lokasyonda müstakil mağaza açmayı hedefliyoruz.

Maliyetlerde ne kadar artış oldu? Bu artışı ve kurdaki dalgalanmayı nasıl yönetiyorsunuz?

Genel manada hammadde fiyatlarındaki artışlarla birlikte, nakliye, enerji ve işçilik gibi üretim giderlerindeki artış yaklaşık yüzde 125 civarında oldu. Mobilya pazarında yaşanan fiyat rekabetini korumak ve enflasyonla mücadeleyi desteklemek adına malzemedeki fiyat artış oranlarını hassas bir dengede tutmaya özen gösteriyoruz. Geçmiş verileri ve pazar dinamikleri kullanarak, matematik tabanlı tahmin yaparak, hammadde de nitelikli öngörülebilir optimum stoklar tutarak, fiyat artışları ve kur artışlarından markamızı korumaya çalışıyoruz. Kurdaki dalgalanma kaynaklı risklerimizi minimize etmek adına ihracat portföyümüzü artırmaya odaklandık.

Kapasite kullanım oranlarınız nedir? Ihracatta yaşanan yükseliş kapasitelerinizde artış ihtiyacına yol açtı mı?

Ocak: Özellikle pandemi ile hayatımıza giren eve dönüş trendi yaşam alanlarımızı yenilemeyi de beraberinde getirdi.

2020 yılında kapasite kullanım oranımız, tüm ürün gruplarında ortalama yüzde 70 iken bu 2021 yılında pandeminin etkisi ile yüzde 65’e düştü. 2022 yılının ilk beş ayında ise kapasite kullanım oranımız yüzde 80 olarak gerçekleşti. İhracat artışının da bu noktada etken olduğunu söyleyebiliriz.

Mobilya üretiminde MDF gibi bazı ürünlerde yaşanan sorun hala devam ediyor mu?

Mevcut durumda ilgili sıkıntı kısmen devam etmekle birlikte, piyasadaki MDF üreticilerinin yeni yatırımları oluyor. Temmuz 2022’den itibaren faaliyete geçirecekleri ilave kapasiteler, MDF ve yonga levhada darboğazın aşılacağını ve yaklaşık 75 güne ulaşan termin sürelerinin de kısılarak 30 güne düşmesini bekliyoruz.

Küresel lojistik sektöründe yaşanan sorunlar, Türk mobilya sektörünün küresel rekabet gücünü etkiliyor mu?

Bizi daha çok üretim tesislerimizin limanlara olan mesafesi dolayısıyla iç nakliye maliyetleri etkiliyor. Ancak biz Türkiye’deki mobilya üretiminin yarısından fazlasının üretildiği merkezi bir noktadayız ve tüm limanlara yarım gün içerisinde varış imkânına sahibiz. Lojistik hususunda zaten Türkiye’de pazar sürekli büyüyor ve tüm kıtalara bağlantı mevcut. Hava, kara, deniz gibi multimodel ulaşım ağlarına sahip ülkemiz bu ulaşım yöntemlerinin lokal masrafları haricinde ticaretini yavaşlatacak seviyede bir etki altında kaldı demek doğru olmayabilir.

Kovid-19 mobilyaya yönelik tüketici alışkanlıklarında değişime yol açtı mı?

Pandemi sürecinde insanlar mümkün olduğu kadar evde kalmaya çalıştılar ve bu alışkanlığın etkileri mobilya sektöründe de görüldü.

Özellikle online alışverişlerin artması, randevulu mağaza ziyaretleri, hijyen ürünlerine verilen önemin artması gibi birçok alışkanlık değişime uğradı. Mondihome olarak değişen bu alışkanlıklara cevap vermek ve bu süreci en etkili şekilde yönetebilmek için hem mağazadaki alışveriş deneyimini hem de ürünlerimizde sağlıklı ve konforlu yaşama yönelik AR-GE çalışmalarımızı hızlandırdık.