İhracatta pandemiyle gelen başarı hikayesi

HABER MASASI
Abone Ol

Türkiye 2021’de 225,4 milyar dolarla yeni bir ihracat rekoruna imza attı. 2022 yılı ihracat hedefi 250 milyar dolara revize edildi. Otomotiv, kimya, çelik ve hazırgiyim sektörleri yine şampiyonluğu üstlendi.

Pandemi, tedarik zincirlerinde tek bir ülkeye bağımlı olmanın ne kadar yanlış olduğu gerçeğini tüm dünyanın yüzüne vurdu. Çin’de yaşanan tedarik sıkıntıları tüm dünyada üretimde aksamaların yaşanmasına yol açtı. Ve dünya artık alternatif tedarik merkezi arayışına girdi. Esnek üretim altyapısı, hızlı termin, kaliteli üretim, rekabetçi fiyat avantajı ve lojistik merkez avantajları Türkiye’yi önemli bir alternatif tedarik merkezi haline getirdi. Pandemiye rağmen üretimini aksatmadan devam ettirmesi, dünyada artan ihtiyaçlara yönelik ürün geliştirme kabiliyetiyle Türkiye oluşan riskleri fırsata çevirdi ve ihracatta pandemiyle birlikte başarı hikayesi yazdı.

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı 2021 aralıkta son bir ayda yüzde 24,8 artarak,22 milyar 274 milyon dolara çıktı. 2020 yılında 1,10 dolar olan ortalama ihraç birim değeri ise 2021 yılında yüzde 17’lik artışla 1,29 dolara ulaştı.

İhracatın şampiyonu yine otomotiv

2021’de 26 sektörün ihracatı arttı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin verilerine göre; 2021’de 29,3 milyar dolarla otomotiv endüstrisi sektörü birinci sırada yer alırken, 25,3 milyar dolara ulaşan kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ikinci, 22,4 milyar dolara ulaşan çelik sektörü üçüncü oldu. Sektörel anlamda en dikkat çekici artışlar ise geçen yılın aynı ayına göre ihracatını 9,7 milyar dolar arttıran çelik, 7,1 milyar dolar artıran kimyevi maddeler ve mamulleri sektörlerinde yaşandı.

2021 yılında, en fazla ihracatın gerçekleştiği 3 ülke, 19,33 milyar dolarla Almanya, 14,73 milyar dolarla ABD, 13,71 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu. İhracatın tutar bazında en çok arttığı ülkeler ise; 4,54 milyar dolarlık artışla ABD, 3,40 milyar dolarlık artışla İtalya, 3,35 milyar dolarlık artışla Almanya olarak sıralandı. 2021 yılında 48 il ihracat rekoru kırdı, 78 il ise ihracatını arttırmayı başardı. 88,9 milyar dolarlık ihracat ile İstanbul ilk sırada yer aldı.

Kimya sektörü ihracatta 40 milyar dolara koşuyor

İhracattaki yükselen sesiyle, dijitalleşmeye ayak uyduran kimya sektörü, teknoloji üssüyle yeni istihdamlara da olanak sağlayacak.

2021 yılında 25,4 milyar dolarlık ihracatla kimya sektörü de yeni bir rekora imza attı. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Adil Pelister öncülüğünde gerçekleşen Hayatımız Maden 4. Madencilik Çalıştayı’nda, 2030 yılı için dijitalleşme temelli gelecek vizyonuyla, 40 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlendi. Bu hedefe ulaşılması için yüksek teknolojiye dayalı katma değerli ürünlerle sektör yeni bir vizyon elde edecek. Pelister, “Türk kimya sanayinin gücüne güç katacak ve ülkemiz adına bir ilk olacak ‘Kimya Teknoloji Merkezi’ ile yeni nesil bir kimya ekosistemini kurmaya hazırlanıyoruz. Bilişim Vadisi’nde olacak Kimya Teknoloji Merkezi bünyesinde kuracağımız ‘Uluslararası Akredite Referans Laboratuvar Hizmetleri’, ‘Dijital Kütüphane’, ‘İhracatı Geliştirme Merkezi’ ve ‘İnovasyon, Girişimcilik ve Ar-Ge Merkezi’ sayesinde, 4 ayrı disiplini tek merkezde bir araya getireceğiz. Kimya Teknoloji Merkezi, kimya sanayimize ve ihracatımıza eşik atlatacak bir teknoloji üssü vazifesi görecek” dedi. İhracattaki yükselen sesiyle, dijitalleşmeye ayak uyduran kimya sektörü, teknoloji üssüyle yeni istihdamlara da olanak sağlayacak.

Hazır giyimde 2022 hedefi 23 milyar dolar

Son beş yılda ABD'ye tekstil ihracatı ikiye katlandı..

Türkiye’nin en yüksek istihdam sağlayan sektörlerinin başında yer alan tekstil ve hazır giyim sektörü, 2021’i ihracat rekoruyla kapatmayı başardı. 200 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiren sektör, 96 ülkeye tekstil ihracat gerçekleştirdi.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği(İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, tekstil sektöründeki rekoru, pandemide oluşan talep artışına bağlıyor. Tedarik zincirindeki kırılma ve navlun maliyetlerindeki 4-5 kata varan artışlar nedeniyle Avrupalı markaların üretimlerini yakın coğrafyadan karşılama arayışına girdiğini belirten Gültepe, doğal olarak Türkiye’nin bu süreçte öne çıktığını söyledi. Hazır giyim sektöründe yakalanan bu fırsatın kalıcı hale gelmesi için, hammadde maliyetlerindeki artışın önüne geçilmesi gerektiğini belirten Gültepe, uygun maliyetli krediye erişim kolaylığının olması gerektiğine de vurgu yapıyor.

En yüksek hazır giyim ihracatının yapıldığı ABD ile olan ilişkilere dikkat çeken Gültepe: “İHKİB olarak ABD pazarında Türkiye’nin payını artırmak için yoğun bir kampanya yürütüyoruz.’’ diyor. Gültepe ‘‘Alanında dünyanın en büyük sektörel fuarlarından biri olan Magic Show’a İHKİB öncülüğünde milli katılım düzenliyoruz. ABD Moda Endüstrisi Birliği (USFIA) ile işbirliğimizi her geçen yıl daha da güçlendiriyoruz. Diğer taraftan ABD’deki etkili sektör dergileri aracılığı ile yoğun bir tanıtım kampanyası yürütüyoruz.”

Gültepe, 2021’de 20,2 milyar dolarlık ihracatın 14,8 milyar dolarlık bölümünü İstanbul’un karşıladığını vurguladı. Tekstil ihracatının rekorunu kırmasına neden olan illerimiz arasında ilk sırayı İstanbul’un aldığını ifade eden Gültepe; “İstanbul’u 1,5 milyar dolarla İzmir, 1,3 milyar dolarla Denizli ve 1 milyar dolarla Bursa takip ediyor” dedi.

İhracat artışları, istihdam artışlarını tetikliyor

İhracat artışlarının, istihdam artışı yarattığını ifade eden Gültepe; “2021’de 51 bin kişilik istihdam yarattık. Böylece üretimde çalışan sayımızı 659 binin üzerine çıkardık” dedi. Sektörlerdeki ihracat artışı ile üretim kapasitesi için daha yüksek hedefler belirleniyor. Bu hedeflerin karşılanması için ise istihdam ihtiyacının artışı kaçınılmaz hale geliyor.