Huawei 5G’yi devrediyor 6G’ye geçiyor

HABER MASASI
Abone Ol

Dünyada daha 5G teknolojisine geçmenin ilk adımları atılıyorken, Çinli teknoloji devi Huawei, 6G çalışmalarına başladı. Çin ile ABD arasında yaşanan ticaret savaşlarının en büyük kurbanına dönüştürülen şirket, 2009 yılından bu yana 5 milyar dolar yatırım yaptığı 5G teknolojisini batılı yatırımcılara satmayı planlıyor. Bazı gözlemciler bu adımı, bir çeşit taviz olarak da yorumluyor.

Büyük firmaların araştırma geliştirme çalışmaları, ürün piyasaya çıkmadan yıllar önce başlıyor. Veri aktarım hızına bağlı olarak ihtiyaçlar da artıyor. Bu sebeple var olan teknolojilerin sürekli değişmesi gerekiyor. 10 yıldan uzun süredir 5G için çalışmalarını devam ettiren Huawei, 6G için şimdiden çalışmalara başlayarak bu pazarda etkili olmayı amaçladığını gösteriyor. Şirketin Kanada’daki merkezinde oluşturulan araştırma ekibinde ülkenin önde gelen üniversitelerinden araştırmacılar var ve 6G teknolojisi üzerinde çalışıyorlar.

Çalışmalar başladı

İngiltere, İsveç ve Güney Kore gibi ülkelerde 5G teknolojisi konusunda önemli bir yeri olan Huawei, yeni çalışması ile ilgili ilk duyuruyu ağustos ayında yaptı. Çinli firma Kanada, Ottawa’daki merkezinde 13 üniversite ve çeşitli kuruluşlarla iş birliği yaparak 6G teknolojisi için ilk araştırma geliştirme çalışmalarına başladı. Şirketin Kanada Araştırma Stratejisi Başkan Yardımcısı Song Zhang konuyla ilgili kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, 5G’nin çok yeni olduğunu ancak 6G’yi araştırmanın 5G’nin bir parçası olduğunu söyledi. 6G teknolojisi için Ar-Ge’ye başlayan Huawei’nin Uluslararası Medya İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Joe Kelly de hala dünyanın çeşitli yerlerine 3G sattıklarını söyledi ve 3G’nin dört yıl öncesine göre çok daha iyi seviyede olmasının 4G teknolojisi sayesinde olduğunu belirtti. Kelly 5G’nin 4G üzerine inşa edildiğini ve yapılan çalışmaların 3G teknolojisine de uyarlanabildiğini aktardı.

Joe Kelly “Şirket, 2009 yılından bu yana 5G için 5 milyar dolar yatırım yaptı. Sonuç olarak ortaya 5G chipset (yonga seti), akıllı telefonlar, baz istasyonları ve ulaşım ağları çıktı’’ dedi. Kelly ayrıca Huawei’nin 6G üzerinde çalışmaya başlayan Ar-Ge ekibinin şimdilik oldukça küçük olduğunu da sözlerine ekledi. Zaten 6G için henüz bir standart bulunmadığı için proje teori aşamasında ve tahminlere göre bu teknoloji girişimi ancak 2030 yılında kullanılabilir hale gelecek.

5G teknolojisi satılacak

Huawei, 5G teknolojisine yaptığı yatırımla dikkat çekti ve bir anda sektörün sayılı altyapı ekipman tedarikçilerinden birine dönüştü. Şirket 5G teknolojisini destekleyen Mate X‘i şubat ayında, Mate 20 X 5G’yi ise mayıs ayında tanıtmıştı. Katlanabilir Mate X modeli hala piyasaya sürülmedi fakat Mate 20 X 5G, İngiltere gibi bazı ülkelerde aktif olarak kullanılmaya başlandı. Firmanın birçok batılı ülkenin pazarında büyük başarı sağladığı da açık. Zaten bu sebeple şirket kendini ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının ortasında buldu ve birçok yara aldı.

ABD şirkete yalnızca kendisi sınırlama getirmekle kalmadı, diğer ülkelere de bu sınırlamaları getirmeleri için talimatlarda bulundu. Şimdi ise Huawei’nin kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei, şirketin sahip olduğu 5G teknolojilerini Asya dışındaki ülkelere, özellikle de batı ülkelerine satmayı düşünebileceklerini söyledi. Son dönemde ABD krizi ile gündeme gelen ve Mate 30 modelinde Google uygulamalarına yer veremeyecek olan Huawei’den yapılan bu açıklama hiç beklenmiyordu. Bu sebeple şirketin büyük emek harcadığı ve dünyanın en iyisi haline geldiği 5G teknolojisi konusundaki çalışmalarını satışa çıkarması birçok kişiyi şaşırttı.

Zhengfei, geçtiğimiz aylarda Business dergisine verdiği röportajda şirketin sahip olduğu 5G patentlerini, lisanslarını, kodlarını ve teknik planlarını bir seferlik ödeme ile satmayı düşündüğünü dile getirdi. Şimdilik listesinde bir alıcı bulunmayan şirkete 5G teknolojilerine erişim sağlamak için ödenmesi gereken paranın miktarı ve teknolojiyi kimin satın alacağı henüz bilinmiyor ancak alıcının batılı bir ülke olacağı tahmin ediliyor. Alıcı şirket ayrıca satın aldığı tüm kaynak kodları değiştir-me hakkına ve kendi çıkarları için teknolojiyi değiştirme özgürlüğüne de sahip olacak.

  • Huaweı Türk profesörü ‘kahraman’ ilan etti
  • Dönüşümlü Ceo Guo Pıng, geçtiğimiz aylarda Shenzhen’de düzenlenen Global Strateji Zirvesi’nde konuşmasına Prof. Dr. Erdal Arıkan’dan bahsederek başladı. Pıng, “Prof. Dr. Erdal Arıkan sadece Türkiye için bir kahraman değil, iletişim endüstrisi için de bir kahraman. Arıkan, 5G hakkında bir bildiri yazdı. Biz de bu makalenin değerini anladık ve kendisiyle çalıştık. 5G’nin dünyadaki ilerlemesine büyük katkı sağladı. 5G, Türk teknolojisini kullanacak ve bu teknoloji dünyanın diğer bölgelerinde de hayata geçecek. 5g kodlamasında Türkiye önderlik etti. Türk halkı bununla gurur duyacak” dedi.
  • Bilkent Üniversitesi’nde görevli olan Prof. Dr. Erdal Arıkan 5G teknolojisinin uygulama alanlarına hizmet verebilecek kodlama yöntemlerinden birini geliştirdi. Arıkan ‘kutupsal kodlar’ araştırması ile teknolojinin adeta temelini oluşturdu. Erdal Arıkan’ın buluşu veri akışını daha verimli bir hale getiriyor ve kutupsal kodlar, bilginin kablolu ya da kablosuz bir iletişim kanalı üzerinden aktarılması sırasında, çevre gürültüsünün sinyal üzerine eklenmesi nedeniyle iletişimde oluşan hataları sıfıra indirerek haberleşmeyi sağlıyor. Prof. Dr. Erdal Arıkan’ın yıllar önce ortaya attığı bu teori, ticaret savaşı devam ederken milyarlarca dolarlık yatırımlarla araştırıldı ve bir şirketin kıvılcımı oldu. bu sayede önümüzdeki yıllarda milyarlarca insanın kullanacağı 5G’nin ardında bir Türk ismin bilimsel çalışmaları bulunacak.