Hollywood'un karlı stratejik ortaklığı: Süper kahramanlar

SERNUR YASIKAYA
Abone Ol

Hollywood, 2000’li yıllarda girdiği hikaye darboğazını, çizgi roman sektörü ile oluşturduğu stratejik ortaklık sayesinde kırıyor. Yenilenebilir ve sürdürülebilir bir ekosistemde yeni gişe canavarları ile devasa bir ekonomi oluşmuş durumda.

Amerikan Rüyası’nın her geçen gün biraz daha solduğu bir dönemden geçiyoruz. ABD'nin kürenin geri kalan kısmına anlatacak hikayesi her geçen gün azalıyor. İletişim ağlarının ve imkanlarının arttığı bir çağda, Hollywood'un sihirli perdesi, gerçekleri maskeleme konusunda artık yeterince mahir değil. II. Dünya Savaşı “kahramanlıkları”, kovboyların maceraları, modern ABD'nin tarihinden sahneler birer birer tüketildi. Cilalı ABD devrinin tüm malzemeleri kullanıldı. Hollywood, elindeki malzemeler tükenince, daha önce küçümsediği bir sektörle 2000'li yıların başından itibaren adeta stratejik bir işbirliğine girdi. Daha önce üçüncü sınıf filmlerin yapıldığı bir sektöre milyonlarca dolarlık yatırım ve Hollywood'un önde gelen aktörlerinin de katılımı sağlanarak yeni ve sürdürülebilir gişe rekorları küresel alanda izleyiciye sunuldu. Makyajlanıp yeniden piyasaya sürülen bu ürün çizgi roman kahramanlarından başkası değil.

Hollywood ve Amerikan çizgi roman sektörü arasında kurulan yeni ittifak, her iki taraf için de kazan kazan felsefesi ile hayata geçiyor. Bu ittifak, hazır bir tüketici kitlesinin varlığı üstüne kuruldu. Halihazırda DC Comics ve Marvel gibi çizgi roman dünyasının iki büyük şirketi, onlarca yıldır oluşturdukları hayran kitlesi ve okuyucular ile neredeyse 7'den 70'e bir yelpazeye hitap ediyor. Bu kitle, okudukları ve hayal kurdukları kahramanların, beyaz

perdeye son teknolojinin de yardımıyla yansıtılmasını zaten dört gözle bekliyordu. Hayallerinde canlandırdıkları kahramanların ete kemiğe bürünmüş şekilde karşılarına çıkması onlar için bir rüyanın gerçeğe dönüşmesinden başka bir şey değil. Bu hayran kitlesine aksiyon, macera ve bilim-kurgusever izleyicilerin de eklenmesiyle müşterisi hazır büyük bir havuz oluşmuş oluyordu. Bu büyük havuza bir de DC Comics ile Marvel arasındaki sıkı rekabet sosu da eklenince, kitleleri sinema salonlarına çekmek işten bile olmadı. 1990'lı yıllarda Batman serileri ile birkaç atış yapan Hollywood, 2000’li yıllarda girdiği hikaye krizini ve ABD'nin küresel Y nesline anlatacak yeni hikaye sorununu da çizgi romanlar üzerinden çözmüş durumda.

20 milyar dolarlık ekonomi

Hulk ve Iron man.

Hollywood başlangıçtaki öngörüsünde haklı çıktı. Çizgi roman şirketleri ile girilen ittifak meyvelerini kısa sürede vermeye başladı. Öyle ki, gelmiş geçmiş en çok gişe hasılatı yapan ilk 20 filme bakıldığında, son 15 yılda çekilmiş beş çizgi roman menşeili filmin listede kendine yer bulduğu görülüyor. Öyle ki bu filmler küresel alanda bir milyar dolar üstünde gişe hasılatı yapmış durumda. Örneğin geçtiğimiz aylarda gösterime giren Captain America: Civil War adlı film, 1 milyar 53 milyon dolarlık bir hasılatı yapımcısına kazandırdı. Listenin beşinci sırasında bulunan, Marvel's Avengers ise 1 milyar 519 milyon dolarlık hasılatı ile kurulan stratejik işbirliğinin çıtasının nereye kadar çıkabileceğini göstermiş durumda. 2002 – 2016 arası sadece Marvel'in çizgi roman karakterlerinden üretilerek beyaz perdeye aktarılan 4 filmin gişe hasılatı 6 milyar doları buluyor. 2002 ile 2016 arası gösterime giren belli başlı Marvel filmlerinin hepsi hesaba katıldığında karşımıza 15.5 milyar dolarlık bir ekonomi çıkıyor. Bu filmlerin toplam üretim bütçesi ise yalnızca 3.5 milyar dolar. Yani söz konusu filmler, yapım için harcanan bütçenin 4 katından fazla bir tutarı yapımcılarına kazandırmış durumda. Hakeza, DC Comics'in ürünü olan çizgi romanlardan da benzer bir kazanç sağlanmış durumda. Her ne kadar Marvel evrenine göre daha sınırlı bir kahraman portföyü olsa da, DC Comics, Batman ve Superman gibi iki all star çizgi roman kahramanı ile gişelerde önemli başarı kazanmakta. Batman serisini yeni bir hikaye ve görsellikle ele alan The Dark Knight ve The Dark Knight Rises adlı filmler toplamda 2.2 milyar dolarlık hasılatları ile yapımcılarının yüzünü güldürmüş durumda. Batman ile Superman'i alternatif bir evrende karşı karşıya getiren Batman vs. Superman: Dawn of Justice adlı film 872 milyon dolarlık hasılat ile gişelerde hatırı sayılır bir parayı yapımcılarına kazandırdı.

Spıderman.

DC Comics'in kahramanlarından türetilen, 2004-2016 yılları arasında vizyona giren 6 filmden toplam 4,6 milyar dolarlık gişe hasılatı sağlanmış durumda. Yani toplamda sadece bu iki çizgi roman şirketinin kahramanlarından Hollywood'un elde ettiği gişe hasılatı 21 milyar doları buluyor. Bu rakamlara, diğer çizgi roman şirketlerinin kahramanlarından üretilen sinema filmlerini ve animasyonları da eklediğimizde karşımıza başlı başına büyük bir sektör çıkıyor. Örneğin, bir başka Marvel anti-kahramanı olan DeadPool'un tüm dünyada eriştiği gişe hasılatı 700 milyon dolar civarında. Kaldı ki bu sektör, kendini yenileyebilen ve süldürülebilirliği olan bir yapıya da sahip. Her bir kahraman için, birbirini takip eden seriler çekilebiyor. Örümcek Adam, Demir Adam gibi örnekler bunlardan sadece önde gelenleri.

Söz konusu filmler, yapım için harcanan bütçenin 4 katından fazla bir tutarı yapımcılarına kazandırmış durumda.

Son 15 yıl hem Hollywood hem de çizgi roman sektörü için önemli bir başarı hikayesi yazdı. Bu hikayenin devamı da gelecek. 2016'nın son çeyreği ile 2020 arasında 25 tane daha vizyona girecek, yapımına başlanmış veya yapılması planlanan çizgi roman uyarlaması film var. Her biri gişe canavarı olmaya aday olan bu filmler, öncüllerinin oluşturduğu hayran kitlesini de cezbederek yine milyar dolarları bulacak hasılatlara ulaşabilecek potansiyele sahip. Çünkü her vizyona giren film, çizgi roman hayran kitlesine yeni üyeler kazandırıyor ve yeni üyeler de, vizyona girecek filmlerin potansiyel müşterisini oluşturuyor. Burada birbirini besleyen bir ekosistemin varlığı artık reddedilemez bir gerçek. Sonuçta, Hollywood da, bir koyup dört aldığı bu karlı ittifakı sonuna kadar değerlendirmek isteyecektir. Son hikaye de tüketilene kadar…