‘Hedefimiz doğru zamanda doğru yatırımla büyümek’

HABER MASASI
Abone Ol

Ekim ayında gerçekleşen Hedef Holding’in halka arzına toplamda 7 kat talep geldi, halka arzın büyüklüğü ise 117,6 milyon TL’ye ulaştı. Hedef Holding Yönetim Kurulu başkanı Namık Kemal Gökalp, hedeflerinin finansal holding statüsüne kavuşmak olduğunu söyledi.

Hedef Holding olarak geçtiğimiz günlerde halka arzınızı gerçekleştirdiniz. Sonuçlar beklentilerinizle uyumlu oldu mu?

Hedef Holding olarak halka açık dört grup şirketimiz bulunuyor. Çatı şirket olarak Hedef Holding’in halka arzı için grup şirketlerimizin yeterli olgunluk seviyesine gelmelerini değerlendirdik. Halka arz yolunda hedefimiz her zaman kurumsallaşma, şeffaflık ve sürdürülebilirlik oldu. Bu yolda emin adımlarla ilerlemeye tereddütsüz karar verdik. Doğru zaman olarak 2021 yılı tamamlanmadan halka arzı gerçekleştirme hedefimiz vardı, bunu da gerçekleştirdik. Ekim ayının sonunda Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan hisselerimiz için yatırımcılardan 6 kat talep topladık. Yaklaşık 124 bin yatırımcı 358 milyon adet talep iletirken, arz büyüklüğümüz ise 117,6 milyon TL oldu. 2022 yılına güçlü sermaye yapımızla girmiş oluyoruz. Halka arz gelirinin yüzde 83’ünü kaynak olarak aktardık. Bu yeni yatırımlarda bize büyük avantaj ve ivme sağlayacak. Değerlendirme aşamasında olduğumuz, yakın zamanda imza aşamasına gelebilecek yatırım görüşmelerimiz sürüyor. Bir yatırım holdingi olarak Hedef Holding’in adını 2022’de sık sık duyacağınızı söyleyebilirim.

Halka arza gelen yoğun ilgiyi neye bağlıyorsunuz? Yatırımcının Hedef Holding’e ilgisini artıran temel unsur ne oldu?

Köklü bir geçmişe ve tecrübeye sahip olan Hedef Holding, doğru zamanda doğru şirketlere yatırım yaparak büyümeyi hedeflemiş ve hedeflerini gerçekleştirmektedir. Halka arzdaki amaçlarımızdan biri öz sermayemizi daha da güçlendirerek, Hedef Holding olarak yeni yatırımlar için daha güçlü adımlar atmak oldu. Bu yolda bize duyulan güveni daha da ileriye taşıdığımızı düşünüyorum. Halka arzın sonucunda ortaya çıkan veriler de bunu gösteriyor. Halka arzda yatırımcının Hedef Holding’e olan ilgisini, doğru kurumsal değerleri, paydaşlarımıza ve yatırımcılarımıza doğru şekilde aktarmamızın sonucu olduğunu düşünüyorum.

Halka arz sonrasında elde edilen kaynağın kullanımına ilişkin planınız neydi? O plan şu anda nasıl ilerliyor?

Halka arz sonrasında elde edilen kaynak ile yeni yatırımları keşfetmek ve bir yatırım bankası kurma hedefimiz var. Biz Hedef Portföy, Hedef GSYO ve aracı kuruluşumuz İnfo Yatırım özelinde bir yatırım bankasının neredeyse tüm işlemlerini yapıyoruz. Bunları konsolide etmek açısından böyle bir karar aldık. Ayrıca önümüzdeki dönemde yapacağımız yatırımlar için de halka arzdan elde ettiğimiz gelirin büyük bir kısmını kaynak olarak kullanacak olmamız, yeni yatırımlar için elimizi daha da güçlendirecektir.

Finansal açıdan 2020-2021 nasıl geçti?

2020 yılını 226 milyon TL’nin üzerinde karlılıkla kapattık. Hedef Holding olarak sadece 1,5 yılda öz kaynaklarımızı 4 kata yakın (yüzde 390), toplam varlıklarımızı ise 3,5 kattan fazla (yüzde 360) artırdık.

2022 için hedef ve planlarınız nedir? Mevcut alanlarınızda büyüme planlarınız nedir?

Halka arz, 2021 yılının son çeyreğinde olsa da 2022 için önemli bir aşamaydı. Bundan sonra da analiz ettiğimiz girişimleri ve yatırımları yapmayı planlıyoruz. Halka arzla öz sermayemizi daha da güçlendirerek, Hedef Holding olarak yeni yatırımlar için daha güçlü adımlar atacağız. Bu yolda bize duyulan güveni daha da ileriye taşıyacağız. Önümüzdeki dönemde de, mevcutta olduğu gibi finans ve teknoloji başta olmak üzere farklı sektörlerde de karlı olabilecek yatırımlar yapmaya devam edeceğiz.

Faaliyet alanlarınıza yenilerini eklemeyi planlıyor musunuz?

'Halka arz yolunda hedefimiz her zaman kurumsallaşma, şeffaflık ve sürdürülebilirlik oldu.'

Hedef Holding’in öncelikli ilgi alanlarını teknoloji ve finans oluşturuyor. Bu sektörlerdeki erken aşama ya da olgunlaşmak için desteğe ihtiyaç duyan, potansiyel barındıran girişimleri, şirketleri keşfederek yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Grup şirketlerimizin yatırımları arasında finans, sağlık, gayrimenkul geliştirme, turizm, spor yatırımlarını sayabilirim. Küçük yatırımcılara blockchain teknolojisiyle sanat eserlerine yatırım yapma imkanı sunan Artiox, kripto para borsası hizmeti sunan yerli girişim ICRYPEX, popüler Fransız futbol haber portalı Match en Direct ile Türk spor haberleri ve skor portalları Maçkolik ve Sahadan ortaklıkları, son aylarda gerçekleştirdiğimiz, önemli bulduğumuz ortaklıklar. Hedef Holding olarak yatırım yapacağımız sektörlerin geleceğe yönelik, üretken, çevreci ve sürdürülebilir olmasına büyük önem veriyoruz. Hayatı kolaylaştıran değerler üretmeye yönelik bilgi teknolojileri, finans ve enerji gibi sektörlere olan ilgimiz artmaya devam devam edecek.

2022 için yatırım planlarınız nelerdir?

'Şirketin halka arz işleminden sağlayacağı gelirle ne yapacağı araştırılmalıdır.'

Elde ettiğimiz başarılı sonuçlar, gelecek yatırımlarımız için büyük ilham veriyor. Halka arzla güçlenen sermaye yapımızla Hedef Holding’i bir finansal holding statüsüne getirmek ve yatırım bankası kurmayı amaçlıyoruz. Yatırım bankacılığına ayrı bir değer veriyoruz ve çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürmeye devam ediyoruz.

Bilgi teknolojileri konusuna da ayrı bir parantez açmak istiyorum. Hali hazırda Hedef Girişim üzerinden yatırım yapmış olduğumuz Türkiye’nin üç veri dağıtım şirketinden biri Hedef Holding’in iştirakleri arasında. Bunun dışında 7 tane fintech şirketimiz var. Bunların hemen hepsi yatırımcıların karar alma mekanizmalarına destek verecek, onlara objektif kriterler neticesinde fayda sağlayacak ürünler. Yapmış olduğumuz bu yatırımlarla hem İnfo Yatırım’da, hem Hedef Portföy’de ve diğer girişim sermayesi şirketimizde, rakiplerimize göre bir adım önde olmayı ve 2022’de de yatırımlarımızı bu hızda sürdürmeyi amaçlıyoruz.

2021 halka arzlar açısından bereketli bir yıl oldu. Şirketlerin halka arza bu ilgisini neye bağlıyorsunuz? Halka arzların sayılarındaki artışın sermaye piyasalarına olan katkısı ne oldu?

Bu sadece Türkiye’ye has bir durum değil. Ernst & Young Global Halka Arz Trendleri 2020 Raporu’na göre küresel halka arzlar yıllık bazda yüzde 19 arttı ve sayısı 1363 oldu. Halka arzlardan elde edilen gelirler de yüzde 29 yükselişle 268 milyar dolara ulaştı. Koronavirüs salgınıyla evlere kapanılması, dışarı çıkamayan insanların zorunlu olarak harcamalarının kısılıp, tasarruflarının artmasıyla kapısı çalınan ilk adreslerden biri hisse senedi piyasaları oldu. Bunda tabii ki kurumların teknoloji yatırımlarının etkisi büyük. Dijital ortamda artık hem hesap açmak çok kolay hem de alım-satım yapmak çok kolay. Bunun etkisiyle Borsa İstanbul’da 30 yılın yatırımcı sayısına eşit bir katılım gerçekleşti. Böylece uzun süredir halka arz planlarını bekleten şirketler bu yatırımcıların ilgisini görünce halka arz için sıraya girmeye başladılar.

Bireysel yatırımcıların halka arzlara olan ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz? İlginin bu kadar yoğun olması beraberinde riskleri de getiriyor mu? Yatırımcılar nelere dikkat etmeli?

Yaz aylarında gerçekleşen halka arzlarda bireysel katılımcı sayısı 20 binlere kadar gerilerken, son 5 halka arzın üçünde 100 bin, bir halka arzda ise 200 binin üzerinde yatırımcı sayısına ulaşıldı. Türkiye’de 2020 yılında toplam 1,12 milyar TL büyüklüğünde 8 halka arz gerçekleşirken, 2021 yılı tam anlamıyla halka arzlar yılı oldu. İlk çeyreklik dönemde 5, ikinci çeyrekte 18, üçüncü çeyrekte 15 ve 28 Ekim itibarıyla son çeyrekte 6 olmak üzere toplam 42 şirket halka açılmış oldu. 28 Ekim tarihi itibarıyla 2021 yaklaşık 17,4 milyar TL tutarında halka arz gerçekleşti. 2021 yılında halka arz olan şirketlere baktığımızda yüzde 400 üzerinde getiri sağlayan bir şirket bulunurken yüzde 200-yüzde 300 bandında performans gösteren 3 şirket oldu. Öncelikle, halka arz edilecek olan şirketin açıklama bildirisi, araştırma raporları, fiyat tespit raporları ve finansal tabloları dikkatlice analiz edilmelidir. Şirketin bulunduğu sektördeki bilinirliği, itibarı ve yönetim kadroları dikkatle incelenmelidir. Şirketin halka arz işleminden sağlayacağı gelirle ne yapacağı araştırılmalıdır.

2022’ye için Türkiye ekonomisine dair öngörüleriniz nedir? Yüksek büyüme ivmesinin sürmesini bekliyor musunuz?

Geçtiğimiz yılın baz etkisi ile 2021 yılı büyümesini yüzde 9,0 olarak beklerken, 2022 yılında Türkiye ekonomisinin büyümesinin yüzde 4 –yüzde 5 aralığında olacağını öngörüyoruz. Tüm dünyada süregelen pandeminin bıraktığı izlerin yavaş yavaş geride kaldığı ve normalleşme adımları ile birlikte aşılanmaların hızlanıp üretim faaliyetlerindeki artışla imalat tarafındaki hızın da devam etmesini öngörüyoruz.

Dünya çapında sıkıntı olan tedarik sıkıntısının azalacağını, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin son zamanlardaki en büyük endişesi olan enflasyonun da gıda ve enerji fiyatlarının düşmesi ile 2022 yılında geri çekilmesi sonrasında büyümenin devam etmesini bekliyoruz.

ABD’nin tapering süreci Türkiye ve gelişmekte olan diğer ülkeleri nasıl etkiler? Bu süreç Türkiye’nin enflasyonla mücadelesini nasıl etkiler?

ABD’de tapering süreci gelişmekte olan ülkelerin takip ettiği bir süreç. Son haber akışlarında Fed Başkanı Powell’ın geçici enflasyon söylemini kenara bırakıp, enflasyonu yakından takip edeceğini söylemesi ve Ekim ayı faiz kararı ardından Kasım ayında varlık alımlarının 15 milyar dolar ile başlayıp 2022 yılı ortalarında faiz artırımına işaret ettiğine şahit olduk. Geçtiğimiz günlerde ise St. Louis Fed Başkanı Bullard’ın varlık alımlarını 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkartıp faiz artırımının 2022 başlarında olması gerektiğini bildirmesi ile yeni Fed Başkanı’nın önemi daha da arttı. Çünkü yapısal olarak Fed Başkanı Powell’ın varlık alım programlarını zamana yayması ekonomik aktiviteleri izleyeceği anlamına geliyor. Ancak Bullard’ın belirttiği durum olup, tutum şahinleşir ise gelişmekte olan ülkelerin para birimleri baskılanacaktır.