Hedefimiz 70 milyon turist

HABER MASASI
Abone Ol

Türkiye, turizmde bir değişim süreci geçiriyor. Özellikle Mehmet Nuri Ersoy’un Kültür ve Turizm Bakanı olmasının ardından hem turizm hedeflerinde hem de stratejilerde büyük değişimler yaşandı. Bakan Ersoy, 2023 için belirlenen 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir hedefini artık, ‘70 milyon turist, 70 milyar dolar gelir’ olarak dillendiriyor. Ancak hedeflerin yakalanması için yapılması gerekenler var. Ersoy’a göre öncelikle Türkiye’nin yurt dışında konuşulması gerekiyor.

Türkiye turizmi geçmiş son bir kaç yılı oldukça sıkıntılı geçirdi. Ancak artık o günler geride kalmış gözüküyor. Çünkü 46 bin civarında turistle 2018 yılı rekorla kapandı.

  • Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2019’da da benzer rekorların yaşanacağını söylüyor. Bununla da yetinmiyor, 2023 için belirlenen 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir hedefini artık, ‘70 milyon turist, 70 milyar dolar gelir’ olarak dillendiriyor.

Bakan Ersoy, bu hedef değişimini 12. Genel Kurulu’nu geçtiğimiz ay gerçekleştiren Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği’nin (TUYED) yeni yönetim kurulu üyelerini kabulde dile getirdi. Elbette ortada hedeflerin yakalanması için yapılan çalışmalar ve 2019 için yapılması gerekenler var. Sohbet toplantısında TUYED yönetimiyle görüşlerini paylaşan Bakan Ersoy, “Bunun için Türkiye’nin yurtdışında konuşulması gerekiyor” diye belirtiyor.

Turist Türkiye'de daha uzun kalacak

Bizim konsantre olmamız gereken yer gecelik kişi başı gelirdir.

2019 için 50 milyon turist hedefi koyulduğuna dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçen yıl 46 milyon turist ağırlandığını, yaklaşık 30 milyar dolarlık da turizm geliri elde edildiğini söyledi. Bu yıl 50 milyon turistin yanında 35 milyar dolar turizm geliri beklediklerini açıklayan Bakan Ersoy, “Nitelikli turisti hedefliyoruz. Bizim konsantre olmamız gereken yer gecelik kişi başı gelirdir. Kişi başı gecelik gelirimiz 2017’de 63.2 dolarken, 2018’de 65 doları aştı. Kişi başı gecelik gelir daha gerçekçi. Bunu arttırmanın da iki yolu var. Öncelikle konaklama süresini uzatacağız. Şu anda ortalama geceleme 9.7 gün. Bunu 2023’te 10.2’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu da ancak pazar çeşitlenmesi ile olur. Bu da uzak destinasyonlardan gelen turistlerle sağlanır. Çünkü uzak destinasyondan gelen turist ortalama 14-15 gün konaklama yapıyor. Konaklama dışında çok daha değerli bir varlığımız daha var. O da gastronomimiz” diye konuştu.

Gezici sergiler meyvesini vermeye başladı

Türkiye’nin yurt dışında rakipsiz ürünleriyle gündeme gelerek konuşulmasını sağlamak amacıyla gezici sergilere ağırlık vereceklerini hatırlatan Bakan Ersoy şu bilgileri verdi: “Japonya’nın başkenti Tokyo’da prensesin katılımıyla ‘Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu’nda Lale Geleneği Sergisi’ni gerçekleştirdik. Sergi, Japon kamuoyu üstünde olumlu etkiler yaptı. Bu olaylardan sonra internet sitemizi en çok ziyaret edenler Japonlar oldu. Milyonlarca turist gönderen Ruslar değil, geçen yıl 90 bin turist gönderen ülkede bunu başardık. Bu yıl Japonya’dan 120 bin turist bekliyoruz. Konuşulacak gerekçe yaratmalısınız. Bu gerekçeler reklamdan daha etkili oluyor. Bazı ülkelerle siyasi sorun yaşandığında kötü bir şekilde de gündeme gelebiliyoruz. Ancak bu konuşulma süresi çok fazla uzun olmuyor. İyi bir şeyler yapıldığında ise gündemde daha uzun kalıp, akıllarda yer yer edebiliyoruz. Aktiviteler sosyal medyaya taşınınca dikkat çekip, kalıcı etkiler yapıyor. Ayrıca bu kalıcı etkinin ölçülmesini de kolaylaştırıyor. Söz konusu gezen sergiyi, en fazla turist çektiğimiz Almanya, Rusya, İngiltere gibi ülkelerde de açacağız.” Ersoy, Moskova’da düzenlenen Troy gösterisinin, Almanya ve İngiltere’de de düzenlenmesi için çalışıldığını söyledi.

2019 yıl sonu sonu hedefi 52 milyon turist

Görüşmede 2019 yılına iyi başlandığı, Avrupa’dan gelen turist sayısının arttığı ancak Gürcistan, İran, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden gelen turist sayısında düşüş yaşandığı konuşuldu. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy bunu, “Bu ülkelerden gelen turist sayısında bir düşüş var. Örneğin İran’da kendi içlerinde farklı sorunlar yaşanıyor. Bu yüzden tatile çıkışlar azaldı. Burada Türkiye’nin yapacağı bir durum yok. Ancak yıl sonu toplamına bakıldığında hedeflerde bir değişiklik yok. Hatta yıl sonu turist hedefini 50 milyon olarak açıklamış olsak da ben bu sayının 52 milyona ulaşabileceğini düşünüyorum. Eğer çeşitli ülkelerde sorunlar yaşanmasaydı 55-56 milyona dahi ulaşabilirdik. Tabii sadece turist sayısı ile bitmiyor. Geliri de 2019 için 35 milyar dolar olarak belirlense de bu rakam 36-37 milyar dolar bandına kadar gelebilir” diye değerlendirdi. Bakan Ersoy, artan turist sayısının Batı ülkelerinden olmasının sevindirici olduğunu söylüyor. “Avrupalı turistin ortalama günlük harcaması 90 dolar, Gürcü turistin harcaması çok düşük. Hedeflediğimiz Japon turistlerin ortalama harcaması 280 doları buluyor.”

Göbeklitepe, turizm pazarlamasının odağında

Bu yıl Türkiye tanıtımının merkezine Göbeklitepe’yi koyduk.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’ye ziyaretçi akını yaşanıyor. Bunu değerlendiren Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Göbeklitepe sadece bulunduğu Şanlıurfa’yı değil, çevresindeki beş ili de etkiliyor. Aslında tüm Türkiye’yi etkiliyor. Tarihin sıfır noktası olarak anlattığımız zaman başka bir şey söylememize gerek kalmıyor. İnsanlar direk araştırmaya başlıyor. ematik tanıtımlar daha iyi sonuç veriyor. Bunun sonuçlarını geçen yıl yaptığımız Troya temalı tanıtımda gördük. Bu yıl Türkiye tanıtımının merkezine Göbeklitepe’yi koyduk, burayı Türkiye’nin turizm pazarlamasının ortasına koyduk. Dünyanın her yerinde dikkat çekiyor” diye konuştu. Halen bölgeye yatırımcı çekmek için çalışmalar sürüyor. Türkiye’nin tanıtımında Turkish ifadesinin de kullanılmasını istediklerini söyleyen Ersoy şunları söyledi: “Çünkü THY bizim çok değerli bir markamız, Burada ondan yararlanmak istiyoruz. Ancak bu ‘Turkey’ ifadesinden vazgeçildiği anlamına gelmemeli. Ayıca yeni logo tasarımı yapılıyor diye ‘lale’ figürü kötüydü anlamı da çıkmamalı. Amacımız Türkiye turizmi için bir farkındalık yaratmak. Yaptığımız yeni tanıtım çalışmalarına bu yılın eylül ayında start vereceğiz.”

  • 2023 yılı yeni turizm hedefi: 70 milyon turist, 70 milyar dolar gelir.
  • 9.7 gün turistin Türkiye'de gece kalma süresi, hedef 10.2

Müzekart ile yerli turist korumaya alındı

Turizm yazarlarının Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile yaptığı sohbette yerli turistlerin durumu da ele alındı. Yazarların dile getirdiği müze giriş fiyatının ‘pahalı’ olduğuna ilişkin eleştiriyi kabul etmediğini kaydeden Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Müzelere zam yapıyoruz diye eleştiriliyoruz ancak müzelere yine zam yapabiliriz. Ancak Müzekart’a zam yapmayacağız. Burada önemli olan zaten ‘Müzekart’. Bu kart ile insanımız 1 yıl boyunca müzelere sınırsız giriş hakkı kazanıyor. Bizde müzeler çok ucuz, ‘Müzekart’ çok çok daha ucuz 70 TL. Ayda bir kere müzeye gitse müze girişi 6 TL’ye gelir. ‘Turistten kazanalım, yerliyi de koruyalım’ diyoruz. Bunu da bu kart ile yapıyoruz. Bütün stratejiyi müzekartla kurup, yabancı turistten daha fazla kazanmalıyız. 5-10 liraya girilen müze olmamalı” diye konuştu. Bakan Ersoy, yakında çıkması beklenen Sinema Yasası hakkında da bilgi verdi. Ersoy şunları söyledi: “Bu yasa ilk olarak popcorn (patlamış mısır) yasası olarak gündeme geldi. Biz Türkiye olarak turizm pazarlarında reklam veriyoruz. Ancak reklama para verince içim kan ağlıyor. Reklam vermek büyük önem taşısa da etkisi sınırlı kalabiliyor. Bu yasa ile birlikte Türkiye’de çekilen filmlere, senaryosunun uygun olması halinde yüzde 30’a kadar destek sağlayacağız. Bunun kararı da hangi ülkelerde bu filmin yayınlanacağı, ne kadar raiting alacağına göre verilecek. Çünkü filmlerin etkisi çok fazla, erişim maliyeti çok düşük oluyor.”