Havacılıkta kurallar değişiyor
Her gün dünyanın dört bir yanından binlerce yolcu ağırlayan İGA İstanbul Havalimanı, havacılıkta kuralları değiştirmeye hazırlanıyor. Dünyadaki birçok seyahat şirketi tarafından ‘en iyi havalimanı’ seçilen İGA, sadece bir havalimanı değil, 7/24 ulaşılabilir bir yaşam alanı vaat ediyor. 76,5 milyon metrekare alan üzerine inşa edilen havalimanı, Avrupa’nın zamanında kalkış yapan 1’inci havalimanı olma özelliği ile dünyadaki 333 lokasyona yolcu taşıyor.
Dünya havacılık sektörüne adını altın harflerle yazdıran İGA İstanbul Havalimanı, yolcuya temas edilen her noktada Türk kültür ve misafirperverliğini sunuyor. 2018 yılında ilk fazının açılışı ile dünyanın sayılı havalimanları arasında gösterilmeye başlanan İGA, 2022 yılında dünyanın dört bir yanından 64 bin 256 yolcuya ev sahipliği yaptı. Aynı zamanda küresel çapta en yoğun 8’inci havalimanı özelliği ile 2022 Mayıs ayının başında 2019 verilerinin yüzde 5 oranında üzerine çıkarak, 2019 rakamlarını geçen tek havalimanı olma özelliğini taşıyor. Sürdürülebilirliğin, kalkınmanın, istikrarın, istikbalin, dijitalin ve değerlerin yüzyılı’ temaları ile hareket eden havalimanı, 2023 sonunda yüzde 10’unun üzerinde bir büyüme ile 70 milyon yolcu ağırlamayı hedefliyor.
E-ticaretin kullanım oranının artması ile kargo şirketlerinin bölgesel aktarma merkezi olma yolunda da emin adımlarla ilerleyen İGA, 2047 yılına kadar hazırladığı yol haritası ile Türkiye’yi 10 yıl içinde havacılık kurallarını değiştiren bir noktaya taşımayı hedefliyor.
Önümüzdeki günlerde dünyadaki binlerce havacılık temsilcisini bir araya getiren Routes World 2023’e de ev sahipliği yapmaya hazırlanan İGA İstanbul Havalimanı’nın CEO’su Kadri Samsunlu, “İGA İstanbul Havalimanı olarak havacılık sektöründe oyun kurucu pozisyonumuzu her geçen gün daha da güçlendiriyoruz” dedi.
IGA Istanbul Havalimanı, kurulduğu günden itibaren birçok haberin ana konusu, birçok başarı hikâyesinin de öznesi oldu. Bu başarıların sırrı nedir? Bizimle IGA olarak bugün bulunduğunuz konumu paylaşır mısınız?
Toplam 76,5 milyon metrekare alan üzerine inşa edilen ve birçok yönden dünyada ilkleri barındıran İGA İstanbul Havalimanı’nın ilk fazının açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dünyanın dört bir yanından 50’nin üzerinde üst düzey konuğun katılımıyla 29 Ekim 2018’de gerçekleştirildi. Aradan geçen dört yıl boyunca hiç durmadan çalıştık.
İGA İstanbul Havalimanı’nın varlığının sorgulandığı ilk günlerde bile hedefimiz belliydi: Dünyanın en iyi havalimanı olmak.
6 Nisan 2019’daki taşınma operasyonunun ardından, başarılarla dolu ilk yılımızı tamamlarken, global bir pandeminin tüm havacılık sektörünü durma noktasına getirmesi ile karşı karşıya kaldık. Ama bu dönemi uyguladığımız doğru stratejilerle havacılık sektörünün liderliğine yükselecek şekilde sürdürdük. Büyük bir belirsizliğin hüküm sürdüğü 2020’nin bahar aylarını hedeflerimize yönelik inancımızı pekiştirerek ve bu belirsizlik ile nasıl mücadele edeceğimizin stratejisini ortaya koyarak geçirdik. Öncelikli hedefimiz yolcularımızın ve çalışanlarımızın sağlığıydı, bu nedenle aldığımız tüm önlemlerde “önce sağlık” dedik, ardından neredeyse durma noktasına gelen bir sektörü ayağa kaldırma çalışmalarımız vardı. Mali yükümlülüklerimizin yönetimi bu süreçte daha da önem kazandı. İGA İstanbul Havalimanı’ndan seyahat edecek olan yolcularımızı yeniden hava yolu seyahatinin güvenliğine ikna etme çabalarımız da olumlu şekilde sonuçlandı.
Her yolcumuzu “misafirimiz” olarak kabul ediyor, kültürümüzün 5 temel prensibi olan hazırlık, karşılama, ilgi-alaka, ikram ve uğurlama değerlerini yolcuya temas eden her noktada yaşatmaya özen gösteriyoruz. Bu doğrultuda antropologlarla birlikte tasarladığımız Türk Misafirperverliği eğitimleri düzenliyor, eğiticinin eğitimi modeli ile yaklaşık 11 bin çalışanımızla birlikte özünde olan bu değerleri hatırlamasını sağlıyoruz. Havalimanı çatısı altında bu kültürü yaşatmak adına paydaşlarımızı da bu kültür eğitimine dahil ederek bütüncül bir deneyim için birlikte çalışıyoruz.
Bugün İGA İstanbul Havalimanı’ndan 42 iç hatlar, 291 dış hatlar toplamda 300’den fazla (333) noktaya ulaşabiliyorsunuz. Avrupa’nın en yoğun-en dirençli havalimanıyız. Avrupa’nın zamanında kalkış yapılan havalimanları listesinde ilk sıralarda yer alıyoruz. Durmadan yola devam ederken, gücümüzün kaynağının paydaşlarımızla olan bağlarımızdan geldiğinin farkındayız. Paydaşlarımızın İGA İstanbul Havalimanı ekosisteminde bize sağladıkları konfor alanı sayesinde yolcularımıza benzersiz bir deneyim sağlıyoruz. Operasyondan güvenliğe, yeme içmeden taşımacılığa, finansal süreçlerden teknolojiye, sanat projelerinden marka iş birliklerine kadar saymakla bitiremeyeceğim 7/24 yaşayan bir yapının birbiriyle iç içe geçip değer üreten çarklarıyız.
İGA İstanbul Havalimanı’nın, Türk havacılığıyla beraber, Türkiye’nin vizyon projesi olduğunu ve global havacılık sektöründe en önemli markaların başında geldiğimizi söyleyebilirim. Beşinci yılımızda kendimizi geliştirmeye, güçlenmeye, yatırım yapmaya, yolcu ve uçuş ağımızı genişletmeye devam edeceğiz. İnanıyorum ve eminim ki; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında çok daha fazlasını başaracağız. 2023’te de kendi rekorlarımızı kırarak, dünyanın en iyi havalimanı olmaya devam edeceğiz. Lider olmak önemli ancak liderliğimizi kalıcı ve sürdürülebilir kılmak bizim için daha önemli!
Adanmış bir ekiple Türkiye'ye hizmet ediyoruz
Dünya havacılığını yöneten 28 kişiden biri olarak, siz başarılarınızı neye borçlusunuz?
185 ülke ve bölgede faaliyet gösteren, 1950 havalimanını bünyesinde barındıran toplam 717 üyesi bulunan Uluslararası Havalimanları Konseyi’nde (ACI World) oldukça önemli bir görev bize layık görüldü. Bu görev, büyük bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor. ACI World Yönetim Kurulu’nda hem ülkeleri temsil ediyor hem de havacılık sektörü ile ilgili alınan kararların yürütülmesinden sorumlu oluyoruz. 2021 yılında ACI Europe’un yönetim kuruluna seçilmiştim. Geçtiğimiz yıl ise ACI World’un yönetim kurulu içinde görev almaya başladım. ACI World Yönetim Kurulu Üyeliği görevi süresince; ACI’ın Türk havacılık sektörü ile her düzeydeki ilişkisini güçlendirmek ve sürdürülebilir büyüme ile tüm paydaşlar için en yüksek değeri oluşturmak üzere çalışmak, öncelikli hedeflerimiz arasında.
2022 yılının yaz aylarını hatırlayacak olursanız, neredeyse bütün Avrupa ve ABD’de de havayolları ve havalimanlarında sık sık grevlere gidildiğine, çok büyük aksaklıkların yaşandığına şahit olduk. İGA İstanbul Havalimanı’nda ise Avrupa ve ABD’nin aksine en ufak bir duraksama söz konusu olmazken, EUROCONTROL’un verilerine göre Avrupa’nın en yoğun havalimanı olmayı devam ettirdik. Bunun nedeniyse almış olduğumuz proaktif önlemler ve pandemi döneminde hiçbir çalışanımızı işten çıkarmama düsturumuz oldu.
Dolayısıyla toparlayacak olursam, burada aslında benim şahsımda olan kazanımdan değil, tüm ekibimizin fedakârlıkları doğrultusunda elde edilmiş bir başarıdan bahsetmemizin altını çizmem gerekiyor. Burada ülkemizin en önemli, en stratejik iş kollarından olan havayolu taşımacılığını ifa ediyoruz. Yabancı misafirlerimizin Türkiye topraklarına ayak bastığında ülkemizle ilk teması buradan başlıyor. Dolayısıyla yükümüzün ve sorumluluklarımızın da farkındayız. Biz havalimanımızda aslında öncelikle ülkemizi temsil ediyoruz. Bunu da ancak adanmış ekiplerle yapabilirsiniz. Tek tek isimler üzerinden ilerleyerek değil.
Mutlu yolcular için mutlu çalışanlar
Birçok seyahat dergisi ve şirketi dünyanın en iyi havalimanı olarak Istanbul Havalimanı’nı seçti. Küresel anlamda bu başarılara ulaşmak için nasıl bir yol izliyorsunuz?
Operasyonumuzun parçası olan teknik hizmetler, ticaret, insan kaynakları, finansman ve havalimanının genel performansına bakılarak sektör harici ya da sektör dahili kuruluşlar, İstanbul Havalimanı’nı bugüne kadar çeşitli segmentlerde dünyanın en iyi havalimanı olarak gösterdi, göstermeye de devam ediyor. Bir yolcunun bir havalimanındaki beklentisi ne ise, neyi görmek istiyorsa, neyi servis olarak bizden alıyorsa; bunların tümünü birleştiriyor ve kafasında bir havalimanı algısı oluşuyor.
Biz İGA İstanbul Havalimanı olarak ciddi bir fark yarattığımızın farkındayız. Dünya havacılığı için oldukça zor sayılabilecek yıllar olan 2021 ve 2022 gibi yıllarda da bu farkımızı her geçen gün biraz daha ortaya koymayı başardık.
Dünyanın başına yüzyılda bir gelme potansiyeli bulunan pandemi döneminde yapmış olduğumuz atılımlar, hayata geçirdiğimiz proaktif adımlarla pandemide en dayanıklı havalimanı olduğumuz gerçeğini de tüm dünyaya göstermiş olduk. Tabii burada değinmemiz gereken önemli bir nokta, Hükümetimizin bu pandemi döneminde orantılı ve rasyonel önlemleri hayata geçirmesi oldu. Özellikle bakanlıklarımızın son derece nitelikli çalışması sonucunda özel sektörün de üzerine düşeni yapmasıyla bu dönemi en hafif şekilde atlatmayı başardık. Burada şu noktayı da ıskalamamamız gerekli; İGA olarak mutlu yolculara ancak mutlu çalışanlarla ulaşabiliriz. Bunun gereği olarak sektörde fark yaratacak İnsan Kaynakları politikaları geliştirdik. İGA Akademi isimli eğitim platformumuz ile eğitimlerimizi dijitalleştirdik ve binlerce eğitim programını tüm çalışanlarımız için ulaşılabilir kıldık. Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin bölgesel eğitim ortağıyız, böylelikle yetkin havacılık profesyoneli yetiştirme eğitimleri sunuyoruz, IATA ile imza attığımız eğitim ortaklığı da uluslararası eğitimlere erişim imkanı veriyor. Sektöre farkındalık oluşturduğumuz bu adımlarla ACI Europe’tan 2022 yılında İnsan Kaynakları Mükemmellik Ödülü’nü kazandık.
Avrupa'nın en yoğun havalimanı
İstanbul Havalimanı 2022 yılını nasıl geçirdi?
2022 yılında pandemi öncesi yolcu sayılarımıza neredeyse ulaşmanın gururunu yaşıyoruz. Dış hatlarda 48 milyon 497 bin 853 ve iç hatlarda 15 milyon 759 bin 035 yani toplamda 64 milyon 256 bin 888 yolcuya ev sahipliği yaptık. Kovid-19 pandemisi gibi bir sürecin ardından 65 milyona yakın kişinin havalimanımızdan seyahat etmesi gurur verici.
2020, 2021 ve 2022 yıllarında ard arda Avrupa'nın en yoğun havalimanı olduk.
Bundan dolayı çok mutluyuz. Hem kargo hem de yolcu tarafındaki sayılarımızda artış sağlayarak çok başarılı bir yılı geride bırakıyoruz. 2023 için ise çok daha umutluyuz. Gerek turizm için gerek lojistik ve ulaştırma sektörü için umut vaad edici bir döneme giriş yaptık.
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde en çok etkilenen sektörlerden biri de turizm sektörü oldu. IGA, pandemi dönemini nasıl geçirdi? 2019 rakamlarına ulaşıldı mı?
2019 yılında 52 milyon 578 bin yolcumuza hizmet vermiştik. 2021 toplamında ise 280 bin 107 uçuşa ev sahipliği yaptık. 2019 yılında faaliyete başladığımızdan bu yana 2021 yılı sonuna kadar ise 792 bin 782 sefer gerçekleştirdik. Kovid-19 nedeniyle 2020’de 2019 yılına göre yüzde 43 daha az uçuş gerçekleştirmek zorunda kalmıştık. 2021 yılında ise 2020’ye nazaran uçuşlarda yüzde 51’lik bir artış sağladık ve 262 bin 438 uçuş gerçekleştirdik. Bir başka deyişle, 2021 yılında 2019’a göre uçuşumuzun yüzde 85’ini geri kazandık ve 36,9 milyonun üzerinde yolcumuza hizmet verdik. Pandeminin etkilerinin negatife dönmeye başlaması ve normalleşmeyle birlikte uçuş ve yolcu sayılarımızdaki yükseliş ise hemen göze çarptı. Kurban Bayramı arifesi olan 8 Temmuz gününde gerçekleşen bin 422 uçuş ile toplamda yaklaşık 230 bin yolcuya hizmet vererek kendi rekorumuzu kırdık.
Yine Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Teşkilatı’nın (Eurocontrol) yayımladığı rapora göre 13-19 Temmuz arasında da İGA İstanbul Havalimanı olarak günlük ortalama bin 33 uçuşla ilk sırada yer aldık. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) aktardığı bilgilere göre ise İstanbul Havalimanı küresel çapta en yoğun 8’inci havalimanı olarak öne çıktı. Ayrıca listede 2019 rakamlarını geçen tek havalimanının da İGA İstanbul olduğuna dikkat çekildi. Aslında 2022 Mayıs’ının başında İGA olarak 2019 verilerinin yüzde 5 oranında üzerine çıktık ve pandemi öncesi günlerine dönmemizin yanında 2019 rakamlarını, yılın ilk yarısına ulaşmadan geçmeyi başardık.
İGA İstanbul Havalimanı, aslında Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü gösteriyor. İGA İstanbul Havalimanı’nda Türkiye’nin bayrak taşıyıcı şirketi olan THY’nin bir yandan büyümesi, farklı markaların da gelmesi herkes için tercih ettiğimiz bir konu. Hem THY büyüyecek, hem de İGA İstanbul Havalimanı’nda çeşitlilik artacak.
Hedef 70 milyon yolcu
Cumhuriyet’in 100’üncü yılındaki hedef ve beklentileriniz nedir? Ne kadar bir yolcu hedefiniz var? Nasıl bir projeksiyon izliyorsunuz?
Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlamaya hazırlanırken, ülkemizin özgüven projesi İstanbul Havalimanı, dünya havacılık sektörüne adını altın harflerle yazdırmaya hazır. İGA İstanbul Havalimanı olarak gerek faaliyetlerimiz gerek ortaya koyduğumuz yüksek performans gerekse ülkemize kattığımız değer ile bu başlıkların pek çoğunda Türkiye’mizin yüzyılını taçlandırmaya hazırız. Özellikle de ‘sürdürülebilirliğin, kalkınmanın, istikrarın, istikbalin, verimliliğin, başarının, bilimin, dijitalin ve değerlerin yüzyılı’ temaları; İGA İstanbul Havalimanı’nın bugüne kadar stratejik öncelikleri arasında yer alan ve büyük kurumsal yatırımlar yaptığı alanlar ile uyumlu olduğu kadar; gelecek planlarımıza da ilham vererek, bizlere yön çizecek birer rehber niteliğinde. Biz bu noktada 2023 sonunda yüzde 10’unun üzerinde bir büyüme ile 70 milyon yolcu bandını aşabileceğimizi düşünüyoruz.
Ayrıca tüm bunların yanında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü ve Türk Hava Yolları iş birliğiyle Routes World’a 2023 yılında resmi olarak ev sahipliği yapmaya hak kazandık. Routes World 2023 etkinliğinde Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılına yakışır bir ev sahipliği yapacak olmaktan mutluluk duyuyoruz. 2023 yılında, 2019 yılı yolcu sayısına ulaşacağız. Bir sonraki hedefimiz ise yolcu sayımızı en geç 2026’da yılda 100 milyon yolcuya çıkarmak. Routes World, bu takdiri artıracak ve İGA’yı global marka olma yolculuğunda daha da yukarı taşıyacak bir etkinlik. Her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce havacılık temsilcisini bir araya getiren ve havacılık otoriterlerinin görüşlerini paylaştığı Routes World ile 2023 yılında 3 bine yakın global üst düzey havacılık sektörü yöneticisi şehrimizi ziyaret edecek.
Kapasitelerin sadece yüzde 40'ı kullanılıyor
İstanbul Havalimanı’nın mevcut kapasitesi nedir? Bu kapasite tam olarak kullanılıyor mu?
Pist kapasitemiz, pist başına 40 hava trafiği olmak üzere 120 hava trafiği, (Atm/Saat), terminal kapasitemiz ise yıllık 90 milyon yolcu olup, pik zamanda ise 19 bin 471 yolcu/ saat’dir. Mevcut durumda toplam saatlik ortalama uçuş sayımız 48.6 atm/saat’tir. Bu da mevcut toplam pist kapasitesinin yüzde 40’ına tekabül ediyor. Yıllık ortalama saatlik yolcu sayısı 7 bin 340 yolcu ve bu da terminal kapasitesinin yüzde 38’ine denk geliyor.
Artan uçuş trafiğiyle; en yüksek güvenlik seviyesini koruyarak aynı zamanda mevcut pist ve taksi yolları kapasitesini maksimize etmeyi amaçlayarak, dünyada bu seviyedeki (Seviye 3) ilk uygulama olan Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi (A-SMGCS) teknolojisinin “Yönlendirme Servisini” geçtiğimiz aylarda hayata geçirdik. İstanbul Havalimanı’nda 3 ana pist, 2 yardımcı pist, 178 adet taksi yolu, 367 stand, 14 milyon m2 PAT sahası ile İstanbul Havalimanı tüm hava tarafı operasyon alanını kapsayan A-SMGCS sistemimiz 2018’den bu yana kullanımda. Bu sistem; havalimanı işletmecilerine daha güvenli, havayolu taşımacılığı şirketlerine daha verimli bir operasyon sağlarken, yolculara da kısa taksi süreleriyle daha hızlı ulaşım imkânı sunuyor.
Hedef, kargo şirketlerinin bölgesel aktarma merkezi olmak
Kargo taşımacılığının önemli merkezlerinden biri olan IGA’da kargo ulaşımındaki rakamlar ne yönde?
Küresel ticarette hızla artan kargo taşımacılığı için de önemli bir merkez olma özelliği taşıyan İstanbul Havalimanı’nda kargo için uçulan nokta sayısı 97’ye yükseldi. 14 adet de kargo havayolumuz var. Ayrıca, İGA İstanbul Havalimanı ilk açıldığında 4 milyon ton kargo kapasitesine sahipti. Tüm fazlarımız tamamladığında ise 5,5 milyon ton kargo kapasitesine sahip olacağız. Bizim kargo tarafındaki en büyük hedefimiz, dünyanın önde gelen kargo şirketlerinin bölgesel aktarma merkezi olmak. Yani Körfez gibi, Afrika gibi merkezleri, Türkiye’ye yönlendirip, operasyonel anlamda en önemli aktarım noktasını İstanbul Havalimanı yapabilmek. Kargo Şehri’nde faaliyet gösteren ana aktörlerimiz; THY, MNG, UPS, DHL EXPRESS, HAVAŞ, ÇELEBİ, S SİSTEM, PTT mevcutta arazi ve kapalı alandan oluşan toplam yaklaşık 1 milyon 481 bin 214 m2 alanda faaliyet gösteriyor.
Tabii bir de işin e-ticaret tarafı var. E-ticarette en uygun taşıma modeli, havacılık. Dünyada en hızlı büyüme gösteren şirketler de e-ticaret şirketleri. Altyapısını ve modellemesini kurmuş olduğumuz havalimanımızda 2047 yılına kadar nerede hangi yatırımların yapılacağının belli olduğu bir yol haritamız var. Buraya gelecek talebe göre e-ticaret alanında yeni yatırımları, havalimanımızda görmüş olacağız. Dolayısıyla diyebiliyoruz ki önümüzdeki 10 yılda Türkiye, havacılıkta kuralları değiştiren bir noktaya gelmiş olacak. E-ticaret alanında faaliyet gösteren ve son dönemde anlaşma sağlamış olduğumuz Trendyol yaklaşık 9 bin m2’lik arazi üzerine inşa edecekleri tesislerinde faaliyet gösteriyor olacak. Uluslararası platformda önemli bir aktör olarak hizmet veren bir kargo şirketi ile yaklaşık 25 bin m2’lik arazi tahsisi ve üzerine inşa edecekleri tesis özelinde anlaşmalarda son aşamaya gelindi.
Odağına ‘insan’ı koyan, dijital dönüşümde de iddialı olan ve ‘Akıllı Havalimanı’ konseptini sahiplenen bir havayolu işletmesi olarak gelecek dönemdeki faaliyet ve planlamalarınız arasında neler var?
Biz yolculuğumuza dünyanın en dijital havalimanlarından biri olma vaadiyle çıktık. En son inşa edilen ve son teknolojileri içerisinde barındıran dijitale doğmuş bir havalimanı olarak, tüm süreçlerimizde dijitalleşmeyi ve yeni teknoloji ve regülasyonlara ayak uydurmayı sürdüreceğiz. Terminalin ve yolcuların teknolojik ihtiyaçlarını daha tasarımının ilk aşamasında belirledik ve havalimanı altyapısını buna göre geliştirdik. Dijitalleşme yatırımları müşteri memnuniyetini direkt olarak artıran bir parametre olduğu için de operasyonel anlamda da büyümemizin en büyük paydalarından biri dijitalleşmeye yaptığımız yatırımlar diyebiliriz.
Yolcular havalimanı yolculuğuna terminale gelmeden önce başlıyorlar. Istanbul Airport mobil uygulaması ile yolcuların havalimanı deneyimini çok daha kolay ve keyifli hale getirme hedefi ile uygulama içerisinde en son destek teknolojilerini konumlandırıyoruz. En son geliştirdiğimiz çözüm “Chatbot” ve “Sanal Asistan” çözümü. Istanbul Airport mobil uygulaması ve web sitesi içerisinde konumlanan, ses veya metin yoluyla insana benzer otomatik self servis çözüm ile yolcular uçuş bilgileri, toplu taşıma, sıra yönetim sistemleri, otopark, vb. bilgilere kolaylıkla erişiyor.
Yakın bir gelecekte, dünyanın önde gelen havalimanlarında yaygınlaşacak olan biyometrik uygulamalar da İGA’da yolcu işleme sistemleri yüz tanıma teknolojisinde kullanılacak. Akıllı kameralar, yolcuların biyometrik yüzünü check-in masalarından ve CUSS kiosklarından alacak ve güvenlik, sınır kontrolü, yolcu salonları, perakende mağazaları ve biniş kapıları gibi çeşitli kontrol noktalarında kullanılmak üzere işleyecek. Ayrıca “tam yüz tanıma”dan oluşan biyometrik veriler de bu sistemle birlikte mobil cihazlar tarafından kullanılacak. Biyometrik veriler, uçuş bilgileri ve pasaport veya kimlik kartı kombinasyonuyla benzersiz bir kimlik bilgisi oluşturulduktan sonra, yolcuların havalimanındaki seyahatleri sırasında herhangi bir belge sunmaları gerekmeyecek.
Havalimanı içine 200 bin ağaç dikildi
Sürdürülebilirliğe dair çalışmalarınız ne yönde? Bu konudaki faaliyetlerinizi paylaşır mısınız?
İnsan hayatını, çevre ve topluma saygıyı odağımıza alarak, sürdürülebilirlik faaliyetlerimize devam ediyoruz. İGA İstanbul Havalimanı olarak, sürdürülebilirliğe hizmet eden en önemli inisiyatif ve yatırımlarımızın arasında; enerji verimliliğine yönelik Big Data, IoT ve Scada uygulamalarımız ile katı atık ayrıştırma tesisi ve atık su arıtma tesisimiz, A-SMGCS (Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi), yaban hayatı yönetimine yönelik geliştirdiğimiz Yaban Hayat Yönetim Programı, ekolojik çalışmalar için uygulamaya soktuğumuz Biyoçeşitlilik Aksiyon Planı kapsamındaki koruma ve geliştirme faaliyetleri, toplumsal fayda yaratmaya odaklı Sosyal Yatırım Programı’mız ile misafirlerimize kapsamlı bir hizmet sunabilmek için hayata geçirdiğimiz İGA Cares Programı kapsamında özellikle de engelli misafirlerimize yönelik gerçekleştirdiğimiz çalışmalar yer alıyor.
Öte yandan, havalimanımızda 2022 yılında tedarikine başlanan sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) ile ilgili paydaşlarımızla yürüttüğümüz çalışmalar da bize ilham veriyor. Bundan sonraki süreçte de yeşil ve temiz enerji yatırımı ve kullanımının yanı sıra, döngüsel ekonomiye uygun modellerin hayata geçirilmesi için çalışmalarımıza yön vermeyi hedefliyoruz.
İstanbul Havalimanı, çevre ve sürdürülebilirlik programı kapsamında yürüttüğü karbon ayak izlerini yönetme ve azaltma çalışmaları neticesinde “Net Sıfır CO2 emisyonu” taahhüdünü veren 267 havalimanı arasında yer alıyor. Karbon emisyonlarının azaltılması çalışmaları kapsamında; ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, ISO 14064 Sera Gazı Yönetim Sistemi kurulumlarını tamamlayarak sertifikalandırıldık ve ACI’ın Karbon Akreditasyon Programına dâhil olarak Level 3 sertifikasını aldık. İstanbul Havalimanı olarak IPCC 1,5 0C hedefleri doğrultusunda 2050 Net Sıfır CO2 yol haritası hazırlandı. Bu yol haritası doğrultusunda havalimanı sınırları dahilinde 200 binin üzerinde ağaç dikimi gerçekleştirildi.
Yeni hayata geçen IGART tarafındaki faaliyetlerinizden de bahseder misiniz?
İGA İstanbul Havalimanı’nı yalnızca varılacak bir merhale değil, ziyaretçilerin bir kez daha gelmek isteyecekleri, yaşayan bir merkez haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.
Kültür sanat faaliyetleri de bu çalışmalarımızın en önemli ayaklarından birini oluşturuyor. İGART bünyesinde, ülkemizde sanata daha fazla yer açılması ve özellikle genç sanatçılara destek verilmesi amacıyla başlatılan “İGART Sanat Projeleri Yarışmaları” serisinin ilki 2021 Eylül ayında duyurulmuştu. 35 yaş altı Türk ve yabancı genç sanatçı ve gruplara yönelik olarak başlatılan yarışmaya 221 proje katıldı. Finale kalan 13 eser de İGA İstanbul Havalimanı’nda Dış Hatlar Gidiş Terminali’nde geçtiğimiz yıl Ekim ayında sergilenmeye başlandı. İGART’taki amacımız, İstanbul Havalimanı’nda, toplumsal ve sosyal fayda yaklaşımıyla, sanatın sınırlarını kaldırılmak. Hedefimiz ise yolcularımızı sanatın iyileştirici ve barışçıl gücüyle buluşturmak ve ülkemizin tanıtımına katkı sunmak.
Dünyanın en erişilebilir havalimanı
Engelli ve yaşlı yolcular için sunulan ‘Erişilebilirliği Geliştirme Akreditasyonu’nu dünyada ilk alan havalimanı IGA oldu. Çalışmanın detaylarından ve akreditasyon sürecinden bahseder misiniz?
ACI, İGA İstanbul Havalimanı’nın, havalimanı erişilebilirliğine yönelik yeni “Erişilebilirliği Geliştirme Akreditasyonu” programı kapsamında akredite edilen dünyadaki ilk havalimanı olduğunu vurguladı. Program; özel ihtiyaç sahibi misafirlerin engellerini engelsize dönüştürmek için erişilebilirlik alanında sürekli bir iyileştirme yolu sağlıyor. Biz havalimanımızda erişilebilirliği temel bir insan hakkı olarak görüyoruz. Şunu belirtmemizde özellikle fayda görüyorum; İGA İstanbul Havalimanı sadece bir havalimanı değil, 7/24 yaşayan bir yaşam alanı. Her bireye eşit yaklaşan ve bu yönde çalışmalarını sürdüren bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Ulusal ve uluslararası standartlara bağlı kalarak havalimanımızı fiziksel ve zihinsel farklılıkları olan misafirlerimiz için daha erişilebilir hale getirmek amacıyla bir yola çıkmıştık. Oluşturduğumuz erişilebilirlik kültürü çalışmaları ile önce Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen Erişilebilirlik Belgesi’ni 2020 yılında almaya hak kazandık. Ardındansa 2021 yılında Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin “Erişilebilir Havalimanı” ödülüne ulaştık.