Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kayıp kaçağı yüzde 30'a düşürmeyi planlıyoruz

HABER MASASI
Abone Ol

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan altı ilde elektrik dağıtım faaliyetleri yürüten dicle elektrik, kaçak elektrikle mücadele etmeye devam ediyor. Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, bölgedeki kaçak elektrik kullanımının Türkiye’nin enerji arzını tehdit ettiğini belirterek, tarımsal sulama abonelerinin sadece yüzde 4’ünün bölgedeki kayıp-kaçak oranını yüzde 75 seviyelerine çıkardığını söylüyor. 2024 yılında gerçekleştirilecek yatırımlara ilişkin de bilgi veren Arvas, merkez ve kırsal bölgelere altyapı ve teknoloji odaklı toplamda 11 milyar TL’ye yakın bir yatırım hedeflediklerini belirtti.

Yaşar Arvas.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak’ta elektrik dağıtımı hizmeti veren Dicle Elektrik, enerjiyi hanelere, tarımsal sulama alanlarına ve kırsal bölgelere ulaştırmak için yatırımlarını sürdürüyor. Bölgede gerçekleştirilen yatırımlar hakkında açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik, kaçak elektrikle olan mücadeledeki son durumu da gözler önüne serdi.

2013 yılından bu yana yaptıkları yatırımlar ve çalışmalarla ilgili bilgi veren Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, bölgede yer alan 6 ilde toplamda 2,2 milyon aboneye hizmet verdiklerini ve bir yandan en iyi hizmeti sunmanın çabası içerisinde olduklarını bir yandan da kayıp kaçak oranını düşürmeye çalıştıklarını söyledi. Özelleştirme öncesinde kayıp kaçak oranının yüzde 76’larda yer aldığını ve geçen sene itibarıyla bunu yüzde 42’lere indirmeyi başardıklarını söyleyen Arvas, “10 yılda yüzde 42’lere getirmemize rağmen 21 dağıtım şirketi içerisinde hala kayıp kaçağı yüksek olan bir bölgeyiz.

İnşallah önümüzdeki 5 yıllık süreçte kırsal alanda yapacağımız çalışmalarla bunu yüzde 30’ların altına getirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Kayıp kaçakla mücadeleyi tedarik sürekliliğine katkı sağlamak için de yaptıklarını belirten Arvas, vatandaşlara kaliteli enerji sunmak için bu kayıt dışı kullanım ile mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürmek zorunda olduklarını vurguladı. Arvas, “Kaçağı belli bir seviyeye indirmediğimiz sürece normal abonelerin kesintisiz yüzde 100 kaliteli enerji kullanma imkanı yok” dedi. Bölgede elektriğin yanı sıra sulama probleminin olduğuna dikkat çeken Arvas, GAP projesi kapsamında sulama kanallarının tarla başlarına kadar getirilmesiyle, bölgedeki su sorunun önemli oranda çözüleceğini ve aşırı enerji tüketiminin önüne geçilmesinin sağlanacağını ifade ediyor.

İhtiyaçtan 10 kat daha fazla elektrik tüketiliyor

Tarımsal sulamada kaçak kullanımın enerji arz güvenliğini tehdit ettiği ifade eden Arvas, bölgedeki elektrikle sulama oranının yüzde 70’e ulaştığına dikkat çekerek tedarik bölgesinde bulunan toplam 135 bin çiftçinin 31 bininin tarımsal sulama abonelerinden oluştuğunu belirtiyor. Tüm Türkiye’de yer alan tarımsal sulama aboneleri içerisinde, bölgedeki abonelerin oranının sadece yüzde 4,2 olduğunu ifade eden Arvas, “Küçük bir oran gibi görünen bu kesim, 2023 yılında tarımsal sulama için 6.5 milyar kWh elektrik tüketti. Söz konusu abone grubu tüm Türkiye’de tarımsal sulama için tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 50’sini kullanıyor. Bu da bölgede tarımsal sulama için ne denli fazla elektrik tüketildiğini açıkça ortaya koyuyor” dedi.

Kaçak trafolar elektrik dağıtımını zora sokuyor

Son dönemde kamuoyu ile paylaşılan kaçak trafo verilerine bakıldığında milyonlarca vatandaşın kaçak elektrikle hakkının gasp edildiğini söyleyen Arvas, “Aşırı yüklenme neticesinde iletim hatları zarar görüyor, anlık arızaların önü açılıyor. Elektriğin sınırsız bir kaynak olmadığından hareketle, üretimi esnasında doğaya verdiği zararın yanında, ülkeye maliyeti milyar dolarlarla ifade edilecek bir milli servettir. Buradaki dalgalanmalar diğer illerdeki elektrik arızalarının önünü açıyor” dedi. Bu bakımdan sadece bölgenin değil Türkiye’nin elektrik arzındaki kaliteli ve kesintisiz hizmetin sağlanmasının aşırı enerji tüketiminden vazgeçilmesi ile mümkün olacağını belirten Arvas, bu kapsamda kaçak elektrik kullanımı ile mücadelelerinin aralıksız devam edeceğinin altını bir kez daha çizdi.