Geleceği olmayan meslekler

HABER MASASI
Abone Ol

Yapay zeka hızla akıllanarak, şimdiye kadar insanların yapageldiği pek çok işi üstlenebilecek kapasiteye ulaşıyor. Bu durum birçok mesleği tehdit ediyor. Teknoloji geliştikçe insanların işsiz kalması yeni bir şey değil kuşkusuz ancak gelişen teknolojiler bazı mesleklerin popülaritesini de yavaş yavaş azaltıyor. Bu arada yepyeni meslekler doğarken bazıları da tarihe karışmak üzere sırada bekliyor.

Birçok bilim insanı dünyada işlerin yüzde 40’ının gelecek 15-25 yıllık bir süreç içinde tamamen robotlar tarafından yapılacağını söylüyor. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre de önümüzdeki 25 yılda, var olan mesleklerin yüzde 47’si ortadan kalkacak. The Economist dergisinin raporu ise hiçbir hükümetin bu duruma hazırlıklı olmadığını gösteriyor.

Oxford Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre yakın gelecekte yüksek ihtimalle yok olacak mesleklerin başında noterlik, tele pazarlamacılık, muhasebecilik, satış danışmanlığı ve şoförlük geliyor. Emlakçılık, oto tamirciliği, antrepo görevliliği, ekonomistlik, montaj hattı işçiliği, derin deniz dalgıçlığı, kütüphanecilik, bilgisayar tamirciliği, teknik yazarlık ve sekreterlik de yaklaşık 20 yıl sonra ortadan kalkacak meslekler listesinde yer alıyor.

1-Noterlik

Gelecekte olmayacak işler listesi ağırlıkla tekrara dayalı ve yapay zeka tarafından yapılabilecek işlerden oluşuyor. Belirli işlerin resmiyete dökülmesinde rol oynayan noterlik ise teknolojik gelişmelerden nasibini alacak meslekler listesinin ilk sırasında yer alıyor. Hatta bazı uzmanlar bu işin ortadan kalkma ihtimalinin yüzde 100 olduğunu belirtiyor. Yani yakın gelecekte dijital yazışmaların ve elektronik imzaların etkisiyle noterlerin tahtı sallanacak gibi görünüyor. Çünkü tüm ticaret ve yazışmalar hızla dijitalleşiyor. Haliyle noterlere gerek kalmıyor.

  • Noterlerin yakın gelecekte işsiz kalma ihtimali: %100

2-Tele pazarlamacılık

Telefon ile pazarlama yapmak risk altındaki mesleklerden biri. Çağrı merkezi çalışanlarının ve müşteri hizmetleri alanında çalışanların da yakın gelecekte yerlerini özel programlara bırakması bekleniyor. Çünkü bu iş oldukça rutin ve yüzde 99 ihtimalle otomatik hale gelecek. Zaten daha şimdiden birçok banka sesli komutunuza göre işlem yapıyor ve müşterilerin her isteğini yerine getiren, onlarla iletişim kurabilen yazılım programları halihazırda kullanılmaya başlandı bile. Bu sebeple tele pazarlamacılık, çağrı merkezi ve müşteri hizmetleri alanlarında çalışanların 20 yıl içerisinde işlerini teknolojiye kaptırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

  • Tele pazarlamacıların, çağrı merkezlerinde ve müşteri hizmetlerinde çalışanların yakın gelecekte işsiz kalma ihtimali: %99

3-Muhasebecilik

Muhasebeciler ve denetçiler risk listesinin üçüncü sırasında yer alıyor. Çünkü tüm ticaretin ve para transferlerinin dijitalleşmesiyle birlikte her şey kayıt altında olacağı için muhasebeciler ile denetçilere ihtiyaç kalmayacak. Muhasebe ile yakından alakalı olan hesaplamalar ve parasal işlemler giderek dijital dünyanın hakimiyetine giriyor. Tüm hesaplar bilgisayar kaydı altında gerçekleştiriliyor ve analizler çeşitli programlar aracılığıyla yapılıyor. Muhasebecilik, denetçilik, analistlik ve vergi düzenleme gibi işler de ham ve öngörülebilir verilerin işlenmesinden ibaret olduğu için yapay zeka tarafından rahatça yapılabilir. Bu sebeple yakın gelecekte yüzde 94 ihtimalle dijitalleşecek.

  • Muhasebecilerin ve denetçilerin yakın gelecekte işsiz kalma ihtimali: %94

4-Satış danışmanlığı

Sadece ülkemizde 1 milyonun üzerinde kasiyer ve satış elemanı bulunuyor. Fakat mağazalarda, marketlerde size yardımcı olacak robotik hizmetkarların gerçeklerinin yerini alması an meselesi. Bu değişimin fast-food restoranlarında çalışanları da etkilemesi bekleniyor. Çünkü bu sektör çok kolay bir şekilde otonom hale getirilebilir. Yakın gelecekte robotlar sipariş alıp servis yapabilir ve reyonlarda gerçek satış danışmanları yerine robotlar yer alabilir. Yani kasiyersiz kasalar ve robotlar yüzde 92 ihtimalle bu sektörde çalışanları işinden edecek. Çünkü yapay zekaya sahip kasiyerler durmadan, 7 gün 24 saat aynı performans ile çalışabilir ve ürünler konusunda yardımcı olan, aradığınızı bulmanızı sağlayan robotlar alışverişte yeni bir çağ açabilir. Bunun en başarılı örneği ise Amazon’un Amazon Go adını verdiği mağazalar.

5-Şoförlük

Ulaşım ve taşımacılık alanında yapay zeka sağlam adımlarla geliyor. Sürücüsüz araç denemeleri sürerken, bir yandan da pilotsuz uçak ve helikopter uçuşları yapılıyor. Kendi kendine hareket eden araçların gelişimi, taksi, otobüs, kamyon ve uber sürücülerini, makinistleri hatta ticari pilotları bile etkileyecek gibi görünüyor. Yani işiniz herhangi bir aracın kullanımını içeriyorsa yüzde 90 ihtimalle yakında işsiz kalacaksınız. Çünkü ulaşım, kargo ve benzeri tüm alanlarda kısa süre içerisinde otonom teknolojiye geçilmiş olacak. Zaten tüm büyük otomobil markaları elektrikli ve sürücüsüz araç geliştirmek için birbirleri ile yarışıyor ve bu yarışa katılmayanların geride kalacağına kesin gözüyle bakılıyor. Elon Musk da birkaç sene içerisinde araçların yüzde yüz otonom hale geleceğini, sonraki yıllarda ise hükümetlerin bunu onaylayacağını belirtiyor. Kısacası taşımacılık ve ulaşım sektörü yapay zekaya yenik düşecek gibi görünüyor.

  • Şoförlerin yakın gelecekte işsiz kalma ihtimali: %90