Gambiya'nın deniz limanları Albayrak'a emanet

HABER MASASI
Abone Ol

Albayrak Grubu, Somali, Gine ve Kongo’daki 3 büyük projesine bir yenisini daha ekleyerek Afrika’daki 4’üncü liman yatırımı için anlaşma imzaladı. İmza törenine Albayrak yönetim kurulu başkanvekili Nuri Albayrak ile Gambiya Ulaştırma Bakanı Ebrima Sillah ve Finans Bakanı Seedy Keita katıldı. Gambiya’nın en büyük ve modern limanını inşa edecek olan Albayrak, 3 faz halinde tamamlayacağı projeye 605 milyon euro yatırım yapacak. Gambiya’nın dünyaya açılan kapısı Banjul Limanı, 30 yıllığına Albayrak’a emanet.

Türkiye’nin köklü kuruluşlarından Albayrak Grubu, Afrika’daki önemli yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Batı Afrika’nın stratejik konuma sahip ülkesi Gambiya’da uluslararası liman ihalesinde önemli rakiplerini geride bırakan Albayrak Grubu, Gambiya Liman Otoritesi arasında 30 yıllık işletme hakkı imtiyaz sözleşmesi imzaladı.

Sanyang Limanı’nın detaylarını paylaşan Albayrak İnşaat Genel Müdürü Yunus Yılmaz “Başlangıçta Banjul Limanı’nın rehabilitasyonu ve modernizasyonu yapılarak kapasitesi ve verimi hızlı bir şekilde artırılarak, mevcut yük trafiğine yeterli ve etkili hizmet verilmesi sağlanacak. Mevcut liman konum olarak Banjul şehir merkezinin içerisinde kalıyor. Bu durumun oluşturacağı sorunlara karşı Sanyang bölgesinde modern yeni bir liman inşa ederek, Banjul Limanı’nı şehir dışına taşımayı hedefliyoruz. Bu kapsamda 585 milyon euro yatırım yapılacak. Yeni yapılacak limanın çevresinde özel Endüstri Bölgesi ve Lojistik Merkezi inşa etmeyi planlıyoruz. Tüm bu yatırımlar tamamlandığında Sanyang Limanı bölgenin merkezi haline gelecek” dedi.

Afrika tecrübesi Gambiya'yı kazandırdı

Albayrak Grubu'nun Somali, Gine, Kongo ve Azerbaycan’da işlettiği limanlardaki başarısının yeni liman imtiyazlarının kazanılmasında önemli bir etken olduğunu ifade eden Yılmaz, ihale şartnamesinden farklı olarak gelecek vizyonu olan yeni bir liman projesi sunmalarının işi kazanmalarındaki en önemli faktör olduğunu söylüyor. Yılmaz’a göre ihalede başarılı olmalarındaki bir diğer en büyük faktör ise Afrika’daki saha tecrübeleri. Albayrak’ın işlettiği Konakri limanındaki yatırımları ve iş yapış biçimlerini yerinde gördüklerine de değinen Yılmaz, Konakri Limanı’nın son 3 yıldır performansta zirve yaptığını ve üst üste Batı Afrika’nın birincisi olduğunu söyledi.