Formula E

HABER MASASI
Abone Ol

Formula 1'in çevreci alternatifi Formula E, dizel ve benzinli araçları tehdit ediyor. Beş yıldır organize edilen ve yalnızca yüzde 100 elektrikli otomobillerin yarışabildiği organizasyon, otomotiv dünyasının dev şirketlerini de etkisi altına almış durumda.

Yüzde 100 elektrikli araçlarla yapılan Formula E yarışları artık en az Formula 1 kadar ilgi çekiyor. Motor sporlarının en üst noktası Formula 1’in elektrikli versiyonu Formula E otomotiv dünyasının katılımıyla büyüyor.

Formula E’nin cazibesi, otomotiv dünyasının dev şirketlerini de etki altına almış durumda. Audi, BMW ve Nissan gibi önemli şirketler halihazırda şampiyonada yarışıyor. Yakında Mercedes ve Porsche gibi şirketler de Formula E’de boy gösterecek. Jaguar’ın şimdiye kadar şampiyona için harcadığı paranın 36 milyon euro seviyesinde olması ise Formula E’nin ‘ekonomi dostu’ imajını kuvvetlendiriyor.

Çin’in elektrikli otomobil start-up’ı Nio ve elektrikli otomobiller için batarya üreten Panasonic de organizasyondaki 11 takım arasında yer alıyor. Mercedes-Benz ve Porsche’nin de 2020’de yarışlara katılması bekleniyor. Gelişmeler, diğer üreticilerin de organizasyona katılmasını gündeme getirecek gibi görünüyor. Formula E’de yarışan arabalar üreticilerin elektrikli otomobillerindeki teknolojik gelişimini gözler önüne seriyor. FIA tarafından belirlenen kurallar dahilinde gerçekleşen yarışlarda, takımlar yeni batarya teknolojilerini ve mevcut teknolojilerdeki verimliliği sergileme fırsatı yakalıyor. İşte bu isimler arasına elektrikli otomobil dünyasının öncü ismi Tesla da katılacak.

Formula E'nin kısa başarı hikayesi

Şampiyona yönetimi, Formula 1’i de yöneten organizasyon tarafından gerçekleştiriliyor.

Formula E, sona eren mali yılını 26,4 milyon euro zararla tamamladı. Şampiyonanın yıllık gelirleri 133,4 milyon euro gibi rekor bir seviyeye ulaşsa da, bilançonun hâlâ artıya dönmemesi dikkat çekiyor.

Mercedes-Benz ve Porsche’nin de 2020’de yarışlara katılması bekleniyor.

Formula E’nin finans raporu, şampiyonanın 2017’nin sonunda başlayan ve 2018’in temmuz ayında New York’ta gerçekleşen iki yarışla tamamlanan dördüncü sezonunu kapsıyor. Formula E’nin bir önceki yılki geliri 94,5 milyon euro, zararı ise 20,8 milyon euro olmuştu. Daha da önceki yılda ise 56,6 milyon euro gelire rağmen, zarar 35,2 milyon euro olarak gerçekleşmişti. Hâlihazırda Formula E’nin beşinci sezonu devam ediyor. Şampiyona yönetimi, Formula 1’i de yöneten organizasyon tarafından gerçekleştiriliyor. 2014’te ilk sezon başladığında Formula E’nin bu noktaya geleceği pek beklenmese de, farklılıkları sayesinde şampiyona kendisine bir kitle oluşturmayı başarmıştı. Formula E organizasyonu henüz kâr etmemesine rağmen, organizasyonun otomotiv dünyasının devlerini çekmesi ve portföyünü genişletmesi de CEO Alejandro Agag’ın başarısı olarak öne çıkıyor. Formula E’nin bugüne kadarki kaybı 150 milyon Euro seviyesine ulaşmasına rağmen, Agag’ın stratejilerinin oldukça başarılı olduğunu düşündürüyor.

Seyircisi de artıyor

10 yıl boyunca Formula E yarışlarına ev sahipliği yapacak Suudi Arabistan’ın bunun için 260 milyon dolar ödeyeceği söyleniyor.

Otomotiv dünyasının ilgiyle takip ettiği şampiyonanın izleyici sayısı da giderek artıyor. Yarışları yerinde takip edenlerin sayısı dördüncü sezonla birlikte ikiye katlanarak 446 bin seviyesine çıkarken, televizyonda yarışları takip edenlerin sayısı da 223 milyondan 330 milyona yükseldi.

Formula E organizasyonunun gelirlerinin artmasının temel nedeni arasında yapılan yeni ticari anlaşmalar öne çıkıyor. Bir yandan yeni sponsorlar kazanan organizasyon, Suudi Arabistan ile de oldukça kârlı bir anlaşma yapmıştı. 10 yıl boyunca Formula E yarışlarına ev sahipliği yapacak Suudi Arabistan’ın bunun için 260 milyon dolar ödeyeceği söyleniyor. 2019/20 Formula E sezonu, 22 - 23 Kasım tarihlerinde Suudi Arabistan’ın Ad Diriyah (Diriye) şehrinde gerçekleştirilecek iki yarışla başlayacak.