Enerji ve madencilikte tam bağımsız Türkiye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde petrol ve doğal gaz üretimini arttıracağız. Çünkü Türkiye’nin en temel problemlerinden biri enerji ithalatından kaynaklanan cari açık. Yüzde 70 ve üzerinde seyreden enerjide dışa bağımlılığımız 2022’de yüzde 67,8’e geriledi. Bu oranı yüzde 70’in altına indirmiş olmamız fevkalade önemli. Ancak daha çok gidecek yolumuz var. Ulusal Enerji Planımız ile hedefimiz ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarmak ve net sıfır emisyonlu bir ülke haline getirmek.
Bu amaçla yurt içinde ve yurt dışında petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerini sürdürüyoruz ve petrol ile doğal gazda üretimi artırarak enerji arz güvenliğini güçlendiriyoruz. Bir yandan da yenilenebilir enerji yatırımlarının payını artırmayı sürdürüyoruz. Enerji ithalatındaki ezberleri bozacak ve inşallah dışa bağımlılığı ülkemizin gündeminden çıkaracağız. Fatih sondaj gemimizle Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası adını verdiğimiz bölgede Ağustos 2020’de tarihimizin en büyük doğal gaz keşfini yaptık. Hemen ardından, bu doğal gazı 2 buçuk yıl gibi rekor bir sürede karaya çıkararak milletimizin hizmetine sunduk. Sakarya gaz sahasındaki üretimi ilk aşamada günlük 10 milyon metreküpe, sonraki süreçte günlük 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz.
2022 yılında da Türkiye’nin kara alanlarında bugüne kadar yapılmış en büyük petrol keşfini Şırnak’ta Gabar Bölgesi’nde gerçekleştirdik. Şehit Astsubayımız Esma Çevik ve şehit öğretmenimiz Aybüke Yalçın’ın adını verdiğimiz iki sahada şu an itibariyle günlük yaklaşık 30 bin varil ham petrol üretim seviyesine ulaştık. Gabar’da hedefimiz, 2024 yılı sonunda günlük 100 bin varil üretime ulaşarak toplam yurt içi üretimimizi günlük 200 bin varilin üzerine çıkarmak.
Yenilenebilir enerjinin elektrik üretimi içindeki payını yüzde 55’e çıkarmayı öncelikli hedefimiz olarak belirledik. Bu hedef doğrultusunda her yıl 3 bin 500 MW güneş enerjisi ve bin 500 MW rüzgâr enerjisi santralini devreye alacağız. Bu süreçte bir ilki de gerçekleştirerek toplam 5 bin MW deniz üstü rüzgâr enerjisi kurulu gücünü enerji portföyümüze ekleyeceğiz.
Akkuyu NGS projemiz kurulu güç bakımından dünyada inşası devam eden en büyük nükleer santral projesidir. Sinop ve Trakya nükleer güç santrali projelerine yönelik çalışmalara ve teknoloji sahibi ülkelerle görüşmelere devam ediyoruz. Nükleer enerjiyi, portföye ekleyerek 2035’e kadar 7200 MW’lık nükleer enerji santralinin devreye girmesini hedefliyoruz.
Bordan katma değeri yüksek nihai ürün üretilmesine yönelik olarak, bu yıl devreye aldığımız yıllık bin ton kapasiteli Bor Karbür Üretim Tesisi ile dünyada bor karbür üreten beş ülkeden biri olduk. Ayrıca sanayide birçok alanda kullanılan ve ithal ettiğimiz ferroborun da ülkemizde üretilmesi amacıyla Balıkesir/Bandırma'da geçtiğimiz yıl temelini attığımız yıllık 800 ton kapasiteli tesisimizi de Haziran ayında devreye almayı planlıyoruz.
Nadir Toprak Elementlerinin (NTE) dünyadaki ikinci en büyük rezervini Eskişehir/ Beylikova’da bulduk. Bu yıl içerisinde pilot üretim tesisini devreye aldık. Ar-Ge çalışmaları tamamlandıktan sonra endüstriyel üretim tesisinin inşaatına başlayarak bu tesiste yıllık 570 bin ton cevher işleyeceğiz. Enerjide transit ülke olmanın ötesinde merkez ülke hedefi ile çalışıyoruz. Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Moldova ile gaz ihracatı anlaşmalarını hayata geçirdik. Iğdır Nahçivan doğal gaz boru hattının yapımına devam ediyoruz. İstanbul Finans Merkezinde enerji ve madencilik alanında faaliyet gösterecek bir ticaret borsası oluşturuyoruz. Amacımız, ülkemizi enerji ve maden ticaretinde, şeffaf, likit ve erişilebilir bir ticaret merkezi haline getirmek. İklim değişikliği ile mücadelenin en önemli araçlarından biri olan karbon fiyatlaması için de EPİAŞ bünyesinde önümüzdeki yıl emisyon ticaretine başlamayı hedefliyoruz.
Günümüz küresel güç mücadelesinde enerji kaynakları ve madenlere erişim en temel çatışma alanı. Türkiye olarak biz enerjiyi çatışmak için değil barış için değerlendirelim istiyoruz. Uluslararası iş birliklerine de bu çerçeveden bakıyoruz.