Devrim otomobilinden devrin otomobiline

HABER MASASI
Abone Ol

60 yıllık bir hayalin gerçeğe dönüşü, büyük bir başarı hikayesinin özeti, TOGG! Türkiye’nin 1960’lı yıllarda hayalini kurduğu proje 2022 yılında, Cumhuriyet’in 99’uncu yılında gerçek oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebi doğrultusunda 2018 yılında temelleri atılan Türkiye’nin Elektrikli ilk yerli otomobili, 2023 yılında küresel pazardaki payını almaya hazırlanıyor. Devrim otomobili ile kurulan hayal, devrin otomobili TOGG ile gerçeğe dönüşüyor.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobili Togg, dört yıllık hummalı bir çalışmanın ardından 29 Ekim’de banta indi. Ve böylece yıllardır süren hayalin gerçek rotası başladı. Türkiye’nin önde gelen beş büyük şirketinin çalışmaları neticesinde başlayan rota, Togg’un rakiplerinden ayıran özellikleri sayesinde küresel yollara doğru ilerliyor. Tasarımı ile hayran bırakan C-SUV modeli ile ilk seri üretimine başlayan Togg, ilk süreçte yılda 175 bin araç üretmeyi ve 2030 yılına kadar da 2 trilyon liradan fazla ekonomik değer oluşturmayı hedefliyor. Devrim’den bu yana 61 yıllık yerli otomobil hasretinin son bulacağı Togg, Mart 2023 itibarıyla yollarda olacak.

3 dakika bir TOGG üretilecek

Togg’un fiyatı kadar enerji maliyetleri de tartışılan konular arasında yer alıyor.

Temelleri Temmuz 2020’de atılan Togg Gemlik Fabrikası’nın üstyapı çalışmaları Ocak 2021’de başladı. Üretim hatlarında toplam 250 robot devreye alındı ve her robota fabrikada çalışan ilk 250 kişinin ismi verildi. Tam kapasiteye ulaştığında 4 bin 300 işçinin çalışacağı fabrikada şu anda 410 işçi ve içlerinde 28 tersine göç ile ülkesine kazandırılan toplam 50 mühendis yer alıyor. Üretim hattının ve batarya tesisisin yer aldığı 1,2 milyon metrekare alan üzerine kurulan fabrikada, 2,7 milyon metrekare alan genişlemeye hazır bir şekilde bekliyor. Fabrika tamamen faaliyete geçtiğinde ise 3 dakikada bir Togg üretilmesi hedefleniyor. Togg, bu süreçte geliştirmekte olduğu elektrikli aracın batarya modülü ve paketinin Türkiye'de üretilmesi için ise dünyanın önde gelen lityum iyon batarya üreticilerinden Farasis'i iş ortağı olarak seçti. 20 Eylül 2021’de batarya geliştirmek için kurulan SİRO, 8 Ağustos 2022’de araçlarda kullanılacak ilk yerli bataryayı üretmeyi başladı. Az sayıda ülkede bulunan hücre geliştirme ve üretim tesisine sahip olan Türkiye, SİRO ile 2031 yılına kadar 20 gigawatt saatlik yıllık üretim kapasitesi ile dünyada batarya üretimi yapabilen 10 ülkeden biri olmayı hedefliyor.

Henüz karar verilmeyen konulardan biri: Hız sınırı

Temmuz 2022’de elektrikli araçlara gelen düzenleme ile yüzde 10 ÖTV indiriminden Togg'un C-SUV modeli de faydalanacak.

İki farklı güç seçeneğine sahip Togg, arkadan itişli versiyonunda 200 beygir, 4 tekerlekten çekişe sahip versiyonunda ise 400 beygir güç üretecek. 200 beygir güç üreten versiyon 7.6 saniyede 0'dan 100 km/s hıza, 400 beygir güç üreten versiyon ise 4.8 saniyede 0'dan 100 km/s hıza çıkabilecek. Aracın hız sınırlaması ise mevcut durumda karar verilmeyen konulardan biri arasında yer alıyor. Dünyadaki hız sınırlamasının 180-190 km arasında değiştiği düşünüldüğünde Togg da aşağı yukarı bu bantlarda yer alacaktır. 420 beygirlik güçlü bir araç olan Togg’un hız limiti ise kaza istatistiklerine göre yazılımla sınırlanacak. Aracın genel garantisi 3 yıl ya da 100 bin kilometre, bataryanın garantisi 8 yıl ya da 160 bin kilometre ve aracın paslanmaz garantisi ise 10 yıl olacak.

Şirket, gelecekte araç servisinden elde edilen gelirin yüzde 70’inin dijital uygulamalardan kazanılacağını da vurguluyor. Togg’un iş ortakları arasında bu uygulamalar yer alacak ve uygulama sayesinde örneğin; aracın kilometresi arttıkça Türk Hava Yolları’ndan mil puanı kazanılacak. Bu uygulamalar aracın bulunduğu ülkeye göre entegre edilecek. Togg Europe ise bunun için çalışacak.

TOGG, otomotiv sektörüne yenilikler getiriyor

Togg’un ev tipi elektrikle dolması halinde kilometre başına 47 kuruşluk elektrik yakacak.

Türkiye’nin ilk mobilite aracı tasarımıyla da tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Cam tavanı ile ferah bir iç ortam sunan Togg’un C-SUV modelinde, direksiyon üzerindeki dokunmatik kumandalardan aracın multimedya sistemi ve hız sabitleme gibi fonksiyonları kontrol edilebiliyor. Togg’un en çok satılmasını planladığı model C-SUV modelinde, modern bir tasarıma sahip kokpitteki kabini boydan boya saran dijital ekranlar göze çarpıyor. Deri parçaların ve yüksek kaliteli malzemelerin kullanıldığı araçta klima, kokpitin alt kısmında konumlandırılan bir dijital ekran ile kontrol ediliyor. Vites kolu yerine ise yenilikçi bir tasarım ile vites kontrol butonu yer alıyor. Ön kol dayamanın önünde yer alan vites kontrol butonunun tasarımı, otomotiv sektörü için de bir yenilik olarak karşımıza çıkıyor. Kokpitin üstünde sürücüye dönük olarak konumlanan sensör/kamera, sürücü hakkında verileri kayıt altına alarak, yorgunluk algılayıcı olarak çalışıp sürüş güvenliğine de katkıda bulunuyor. Araçtaki en önemli teknolojilerden biri ise dikiz aynaları yerine kullanılan yüksek çözünürlüklü kameralar.

Evden şarj etmek daha avantajlı

Türkiye’nin Otomobili Togg’un Gemlik Tesisi’nin açılmasıyla gözler aracın piyasaya çıkacağı 2023 Mart’ına çevrildi. Togg’un fiyatı kadar enerji maliyetleri de tartışılan konular arasında yer alıyor. Elektrikli araçların fosil yakıtlı araçlara göre daha tasarruflu olduğu bilinirken, Togg’daki kilometre maliyeti ise yüzde 75 oranında azalıyor. Togg’un ev tipi elektrikle dolması halinde kilometre başına 47 kuruşluk elektrik yakacak. 90 kWh’lık bataryanın dolması halinde ödenecek rakam 234 lirayı buluyor. 234 lirayla 500 kilometrelik menzil elde edilirken, bunun işyerinde dolması halinde ticarethane kademesindeki kilometre başına 80 kuruş yakacak. Togg’un işyerinde dolumu halinde ise 400 liralık fatura ödeniyor. Bu demek oluyor ki, 500 kilometre mesafeyi benzinle 920 lira, dizelle 745 liraya kat eden bir araca göre yaklaşık yüzde 50 bir tasarruf sağlıyor.

Doğu ve Batı'nın otomobili

Türkiye’nin ilk mobilite aracı tasarımıyla da tüm dikkatleri üzerine çekiyor.

Togg’un en dikkat çeken özellikleri arasında doğu ve batı kültürlerinin bir araya gelmesini simgeleyen logosu yer alıyor. Logodaki iki ok, ortasında değerli bir taş şeklini oluşturacak şekilde konuşlanıyor. Aynı zamanda marka bu iki ok ile yaşamı kolaylaştıran mobilite çözümleri sayesinde teknolojiyi ve insanı bugünün ve yarının kesişim noktasında bir araya getiren bir teknoloji şirketi olduğuna da vurgu yapıyor.

TOGG modelleri isimle değil, rakamla addedilecek

En merak edilen konulardan biri ise Togg’un fiyatının ne olacağı. Şirket, fiyat konusunda sadece Türkiye’de değil, dünyada da iddialı olmayı planlıyor. Yatırım maliyetlerini minimum seviyede tutan şirket, yaşatma yatırım maliyetine sebep olan model ismi dahi oluşturmayacak. Aracın modelini birbirinden ayıran özelliği ismi değil, kodlama sistemiyle oluşan harf veya rakam olacak. Tüm Togg modellerinin aynı hat üzerinden üretilecek olması da şirketin tasarruf sağladığı ve bu tasarrufun etkisini fiyat marjında göreceğimiz konulardan biri. Aynı zamanda Temmuz 2022’de elektrikli araçlara gelen düzenleme ile yüzde 10 ÖTV indiriminden Togg'un C-SUV modeli de faydalanacak. Yürürlüğe giren yeni düzenlemenin ardından C-SUV modelinin 900 bin lira civarında olması bekleniyor.