Delta varyantı
22 Haziran’da ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Müdürü Dr. Anthony Fauci Beyaz Saray’da düzenlediği toplantı da önemli bir açıklamada bulundu. Dr. Fauci açıklamasında Kovid-19’un tamamen ortadan kalkmasının önündeki en büyük engelin delta varyantı olduğunu açıkladı.
İlk olarak şubat ayında Hindistan’da görülen delta varyantı ABD’de hızla yayılmaya başladı. İngiltere Başbakanı Boris Johson’da benzeri uyarılarda bulunmasının ardından İngiltere’de varyatın kontrol altına alınması için ek önlemler alındı. Verilere göre delta varyantı şu ana kadar 78 ülkede tespit edildi. Mutasyonun, 2019’da Çin’de Wuhan’da ilk kez tespit edilen orijinal virüsten belki iki veya üç kat daha fazla bulaşıcı olduğu düşünülüyor. Delta varyantının yüzde 85’i Bangladeş, İngiltere, Hindistan, Endonezya ve Rusya’da olduğu tahmin ediliyor. Delta’nın hızla yayıldığı ülkeler arasında Amerika, Fransa, Almanya, İtalya, Meksika, Güney Afrika, İspanya ve İsveç bulunuyor.
Aşılamanın salgını yavaşlatmadaki başarı oranı net olarak açıklanmalı
Bu verilerin elde edilmesine yönelik eleştiriler de yok değil. Verilerin laboratuvarlara yakın şehirlerde veya kasabalarda test edilenleri temsil ediyor olabileceğini savunanlar var. Yeni varyantın kırsal alanlardaki emsallerinden daha erken ve daha yüksek oranlarda yakalama olasılığı zaten daha yüksek olacağı aşikâr. Asıl endişe deltanın bulaşıcı olduğu kadar öldürücü olduğu ve enfeksiyonu kontrol altında tutmak daha önemli hale gelecektir. İngiltere Halk Sağlığı tarafından yapılan bir araştırma, Pfizer-BioNTech ve AstraZeneca aşılarının delta varyantının neden olduğu ciddi enfeksiyonlara karşı koruma sağladığını, ancak ikinci dozun özellikle etkili olduğunu açıkladı. Bununla birlikte, tam olarak aşılanmış olanlar arasında bile hafif delta vakaları ortaya çıkabildiği görülmüş.
Dünya büyümede bir yavaşlama ile karşı karşıya mı?
Mevcut tablonun iç açıcı olmadığı görülüyor. Ancak üzerinde düşünmek zorunda olduğumuz konu dünya ekonomisi yeni bir kapanmaya ne kadar hazır? Yeni bir kapanmanın dünya ekonomisine muhtemel etkileri neler olabilir? Baştan söylemek gerekirse dünya ekonomisi yeni bir kapanmaya hazır değil? Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ayrımı yapmamız gerekirse gelişmekte olan ülkeler açısından tablonun çok daha büyük zorlular getireceğini söyleyebiliriz.
Delta varyantı dünya ekonomisine yönelik risklerin açık ara en büyüğüdür
Yaklaşık 2 yıldır devam eden salgının etkileri hafiflemeden daha şiddetli yeni bir salgına ülkelerin hazır olduğunu söylemek oldukça güç. ABD ekonomisinde başlayacak yeni bir yavaşlama dünya ekonomisini derin bir darboğaza götürebilir. 20 Temmuz’da Amerika her 1 milyon da 112 yeni vaka bildirdi. Bu, kabaca, daha yüksek aşılama oranı, daha fazla kısıtlama ve geçmiş salgınlarla daha ölümcül olan İngiltere’nin, Delta gelmeden önce Haziran ortasında olduğu seviyeydi. İngiltere şu anda milyonda 699 vakaya sahip, dünyadaki beşinci en yüksek oran. Diğer her şey eşitse, Delta virüsün orijinal türünden iki veya üç kat daha hızlı yayılıyor.
Ekonomik sonuçlar, tüketicilerin nasıl tepki vereceğine bağlı olacaktır
Aşılar, politika yapıcıların katı önlemlere geri dönmekten kaçınmasına izin verse bile, tüketiciler restoranları ve alışveriş merkezlerini ziyaret etmekten kaçınabilir. Özellikle mikroçip ve konteyner gemilerindeki sıkıntı, tüketici fiyat enflasyonunu yükseltti. Artan fiyatlar işçilerin satın alma gücünü zayıflattı ve enflasyonun tüketicileri rahatsız etmeye başladığına dair işaretler olduğu için reel ücretler geçen yıl düştü. Eylül sonunda küresel hale gelecek olan gelişmiş işsizlik iş piyasasındaki bozulmayı derinleştirmesi bekleniyor.