‘Çıtır çilek’

HABER MASASI
Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kadın girişimcileri desteklemek için hayata geçirdiği ‘tarımda kadın girişimciler güçleniyor’ projesi ile hayatı değişen kadınlardan biri de Lale Basut oldu. Çalışmaya ‘çıtır çilek’ projesi ile dahil olan Basut, Batman’da birinciliği, Türkiye genelinde ise ikinciliği elde etti. 30 bin tl’lik hibe desteği ile projesini hayata geçiren Basut, yılda 400 kg kuru çilek üreterek Türkiye’nin birçok iline ürün gönderiyor.

Lale Basut.

Batman’da yaşayan Lale Basut, üniversiteyi bitirip atama beklediği sırada Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hayata geçirdiği 'Tarımda Kadın Girişimciler Güçleniyor’ projesine dahil oldu. 2018 yılında gerçekleşen çalışmaya başta ailesi ve özelikle de bulunduğu bölgedeki kadınlara rol model olma düşüncesi ile katıldığını aktaran Basut, Batman’da birinci, Türkiye’de ise ikinciliği elde etti. Ödülünü Sayın Emine Erdoğan’ın elinden alan Basut, 30 bin TL’lik hibe desteğinin de sahibi oldu.

Aldığı ödül ile kendi çilek bahçesini kuran, sason çileği ile Batman’ı çıtır çilek ile tanıştıran Basut, yerli piyasada da zaman içinde çileğin farklı bir alternatifi olarak rağbet görmeye başladı. Dört kişilik ailesi ile çıktığı yola 10 kişiye istihdam sağlayarak devam eden Basut, neden çıtır çilek yaptığını ise şu sözlerle ifade ediyor; “Çilek bizim bölgeye çok sonradan kazandırılan bir üründü ve ailem de geçimini çilek üretimiyle sürdürüyordu. Okul tatillerinde bende çilek bahçelerinde çalışarak aileme destek sağlardım. Ancak hasadın yapıldığı nisan ve mayıs aylarında ani yağmurlar başlardı ve çilek yağmurdan çok etkilenen bir meyve olduğu için de raf ömrü çok kısa sürerdi. İşte tam da buradan etkilenerek aklıma ‘Çıtır Çileğim’ fikir geldi.”

  • Yıllık çilek hasadı: 400 kg
  • 'Tarımda kadın girişimciler güçleniyor' projesinden alınan hibe: 30 bin TL

Hedefim ihracat yapmak

Doğaya zarar vermeyen, yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş panelleriyle çalışan kurutma fırını alarak yoluna devam eden Basut, bu süreçte çilek üreticisi olmalarına rağmen hiç denemedikleri kuru çileğin tadını ve aromasını heyecanla beklediklerini ve soncundan da çok memnun kaldıklarını ekledi. Yıllar içinde hasat başlar başlamaz kurutma işlemlerine devam ettiklerinden bahseden Basut, böylelikle ‘Çıtır Çileğim’ projesiyle çileğin raf ömrünü uzatarak Türkiye’nin birçok iline göndermeyi başardıklarını ve yeni hedefinin ihracat yapmak olduğunu söyledi.

Yılda 400 Kg Çilek Kuruyor Yılda ortalama 400 kg çilek kurutan ve önümüzdeki yıl 1 tonun üzerine çıkmayı hedefleyen Basut, satışların her yıl bir önceki yıldan daha iyi oluğunu söylüyor. Bu şamaya gelene kadar da birçok zorlukla karşılaştığını ekleyen Basut, “Başlarda siparişler çok azdı. Sonuçta kimse kuru çileğin tadını bilmiyordu. Aldıkça beğendiler, beğendikçe de tekrar sipariş vermeye başladılar. Bugün bulunduğum konumdan çok memnunum ancak daha gidecek çok yolum var bunun farkında olarak ilerlemeye çalışıyorum. Sonucu başarı olunca zorluklar işin tatlı kısmı oluyor” diyor.

Kadın istihdamını artırmayı hedefliyorum

Önümüzdeki dönemde hedefinin birçok kadına istihdam sağlamak olduğunu söyleyen Basut, “Özelikle kırsal kesimdeki kadınların ekonomik özgürlüğünün ve refahının yükseldiği ve onların da çilek kurutmaya başlayarak hep birlikte satış yaptığımız günleri hayal ediyorum. Beş yıl sonra kendimi de kuru çileğin tanıtımında en ön sıralarda görüyorum. Ben hayal ettim ve gerçekleştiriyorum. Özellikle kırsal kesimde yaşayan biz kadınların, üretimde çokça önemli olduğu ve vazgeçilmez olduğunu bir kez daha anladığımız bu yıllarda hayallerimizi gerçekleştirmek için bu tür projelere daha çok ihtiyacımız var” diyerek sözlerini tamamlıyor.