Beyaz eşya sektörü ihracatını korumayı başardı

HABER MASASI
Abone Ol

Tüm dünyada artan sıkılaştırma adımlarıyla daralan talebe rağmen Türk beyaz eşya sektörü ihracatını artırmayı başardı. Dünya genelinde yapılan beyaz eşya ticaretinin yüzde 7’sini karşılayan Türk beyaz eşya üreticileri 2023’te dijital dönüşümü hızlandırarak küresel ticaretten aldığı payı yükseltmeyi planlıyor.

Yılın ilk 11 ayında yüzde 13,9 artışla 231 milyar 248 milyon dolara ulaşan ihracatta önemli bir yere sahip olan beyaz eşya sektörü, dünya beyaz eşya üretiminin yüzde 7’sini karşılıyor. Avrupa’nın en büyüğü dünyanın ise Çin’den sonra en büyük üretim üssü konumunda yer alan Türkiye, 100’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) tarafından açıklanan verilere göre, yılın ilk 9 ayında toplamda 25 milyon 378 bin 672 adet beyaz eşya satışı gerçekleşti. İç satışların yüzde 5 oranında düşüş gösterdiği dönemde 6 ana üründe beyaz eşya ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemiyle paralel seyretti.

2022 yılında 24’üncü kez sektörünün ihracat lideri olan Vestel, Türkiye geneli ihracat sıralamasında 5’inci sırada yer aldı. Global sağlık krizi, tedarik zinciri ve hammadde kaynaklarına erişimde yaşanan sorunlar, küresel enflasyonist baskı gibi zorluklarla geçen 2022 yılını riskleri bertaraf ederek tamamlamayı başardıklarını ifade eden Vestel CEO’su Turan Erdoğan, Avrupa TV pazarının ilk 3, beyaz eşya pazarının ise ilk 5 üreticisinden biri olarak, ihracatçı şirket olmanın olumlu etkilerini yaşadıklarını söylüyor.

Benimsedikleri ihracat odaklı büyüme modeli çerçevesinde önümüzdeki dönemde yatırımlarını ve yurt dışı iş birliklerini artırmayı hedeflediklerini söyleyen Erdoğan, Avrupa pazarındaki güçlerini artırırken özellikle beyaz eşyada Kuzey Amerika, Güney Amerika, Orta Doğu ve Güney Afrika gibi dünyanın birçok başka bölgesinde de etkinliklerini artırmak üzere çalıştıklarını belirtiyor. Kuzey Amerika’da açmayı planladıkları satış ofisiyle başta ABD olmak üzere bölgedeki faaliyetlerini büyütmeyi hedeflediklerini ifade eden Erdoğan, “Önümüzdeki birkaç yıl içinde kademeli olarak yapılacak 160 milyon euroluk yatırım ile beyaz eşyada üretim kapasitemizde artış yaratacağız” diye belirtiyor.

Verimlilik ön plana çıkıyor

Avrupa’nın en büyüğü dünyanın ise Çin’den sonra en büyük üretim üssü konumunda yer alan Türkiye, 100’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

İki yıl süren pandeminin ardından küresel ekonomide toparlanma için birbiri ardına adımlar atılırken, Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı dengeleri alt üst etti. Yaşanan enerji krizi sonucu artan fiyatlar ve kurdaki dalgalanmalar, tüm ekonomileri yeni bir sınav ile karşı karşıya bıraktığını ifade eden Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, “Şanslıyız ki, küçük ev aletleri stabil ve dayanıklı bir sektör. Ekonomik krizlerden çok fazla etkilenmiyor. Arzum olarak 55 yıllık köklü tarihimizde her türlü krize tanıklık etmiş, buna karşın her şekilde büyümüş ve kendini geliştirmiş bir şirketiz. Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen her dönem olduğu gibi 2022’de de yolumuza kararlılıkla devam edebildik” şeklinde konuşuyor. Enerjinin bu kadar pahalı hale geldiği, lojistik ve diğer maliyetlerin arttığı bir ortamda verimli olan işletme veya fabrikaların ön plana çıkacağını belirten Kolbaşı, verimliliğin ön planda tutulması gerektiğini, özellikle e-ticaretin gelişmesiyle birlikte markaların direkt tüketiciye dokunabildiği satış sonrası hizmetler biriminin sektörde önemli rol üstlendiğini söylüyor.

Küçük ev aletleri sektörünün büyüklüğü ‘110 milyar dolar’

Beyaz eşya sektörü, dünya beyaz eşya üretiminin yüzde 7’sini karşılıyor.

Yüksek enflasyonun dünyanın çoğu bölgesindeki ekonomik görünüm üzerinde ağır baskı oluşturduğu 2022’de de her zaman olduğu gibi stratejilerinin ana noktasına sürdürülebilir büyümeyi koyduklarını belirten Kolbaşı, Arzum olarak reel büyümeyi çok önemsediklerini, reel açıdan net satışlarında yaşanan büyümenin son derece kritik olduğunu söylüyor. Dolar olarak geçen yılı yakalamak mümkün olmasa da 2022’de reel olarak istenilen büyümeyi yakaladıklarını ve önem verdikleri diğer bir konunun da kârlılık olduğuna dikkat çeken Kolbaşı, “Net kâr konusunda önümüzdeki yıl biraz daha yol almamız gerekiyor. Tüm zorluklarına rağmen sektörümüzün yılı enflasyonun üzerinde bitirmesi mutluluk verici” diye belirtiyor. Dünya genelinde küçük ev aletleri sektöründe on binin üzerinde marka bulunuyor ve toplam sektör büyüklüğü ise 110 milyar doları geçti. Dünyadaki belli başlı markalar incelendiğinde her birinin belirli bir konuda uzmanlaştığını söyleyen Kolbaşı, Arzum olarak uzmanlık alanlarının Türk kahvesi olduğunu belirtiyor. Kolbaşı, “Türk kahvesi makinelerimizle öne çıkıp diğer küçük elektrikli ev aletlerimizi de onun tamamlayıcısı olarak tüm dünyada lanse etmek istiyoruz. 2023’te bu hedef için çalışmalarımıza devam edeceğiz” diyor.