Amazon'un yeni CEO'su: Andy Jassy

HABER MASASI
Abone Ol

Bu yılın üçüncü çeyreğinde kurucusu olduğu Amazon’da CEO’luk görevini bırakacağını açıklayan Jeff Bezos’un yerine geçecek olan Andy Jassy, görevi devraldığında dev bir imparatorluğun başına geçmiş olacak. Kamuoyu tarafından çok tanınmasa da, Amazon bulut sistemlerini kuran kişi olarak şimdiden internet tarihinde yerini alan Jassy’nın, Bezos’un vizyonunu devam ettirmesi bekleniyor.

Dünyanın en zengin insanı Jeff Bezos, önemli Amazon projelerine devam edeceğini ancak Bezos Earth Fund, Blue Origin şirketi, Washington Post ve Amazon Day 1 Fun’a odaklanmak istediğini belirterek bu yılın üçüncü çeyreğinde görevi Andy Jassy’e devredeceğini açıkladı.

Şirketin kuruluşundan bu yana tepe noktasında bulunan Bezos’un bu kararı sürpriz olarak görülse de, yerine Andy Jassy’nin gelecek olması beklenen bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

1,7 trilyon dolar değerine ulaşan ve dünya çapında 1,3 milyon çalışanı olan, e-ticaret lojistiği, bulut bilişim ve eğlence başta olmak üzere birçok alanda faaliyette bulunan Amazon’un tepe noktasında hizmet vermeye başlayacak Jassy, konuyla ilgili şu an için kamuoyuna bir açıklama yapmasa da, kendisini yakından tanıyanlar yeni CEO’nun Bezos’un yolundan gideceğine kesin gözüyle bakıyor.

Şirketin ikinci beyni

Harvard Business School’dan mezun olduktan hemen sonra, şirketin halka açıldığı yıl olan 1997’de Amazon’a katılan 53 yaşındaki Jassy, 2003’te bulut bilişim üzerine görevlendirildi ve Amazon Web Services’ı (AWS) sıfırdan kurdu.

Jassy, 2006 yılında halka açık bir şekilde kurumsal bilgi işlem alanında tartışmasız en önemli güç haline geldiğinde, sayısız eski teknoloji liderinin yerini alarak kelimenin tam anlamıyla basit bir depolama hizmeti inşa etti. Bu süreçte, AWS’nin binlerce girişim için neredeyse anında ve daha ucuz altyapı sunan bulut bilişim sistemi, Netflix’ten Uber’e yeni devlerin art arda gelmesine yardımcı oldu. 2016’da bulut platformunun CEO’su olan Jassy’nin önderliğindeki AWS halen milyonlarca web sitesi ve uygulamaya altyapı hizmetini veriyor.

Uzun süre Bezos’un gölge danışmanı olarak görev yapan Jassy’in başında olduğu AWS, tüm işletme gelirlerinin yarısından fazlası olan 3,6 milyar dolar işletme geliri ile Amazon’un en kârlı iş modelini oluşturuyor.

Onlarca öncü şirket tarafından kullanılan altyapıyı oluşturarak depolama ve bulut bilişim sağlayan AWS, pazarının yaklaşık üçte birini kontrol ediyor.

Ancak AWS aynı zamanda, Alphabet ve Microsoft’un giderek artan rekabeti ile karşı karşıya.

Birçok uzmana göre Amazon, AWS’nin başarı sayesinde bugünkü konumuna geldiği için Jassy, Amazon’un üst noktası için en uygun isim ve bu başarısını CEO olarak da sürdüreceği tahmin ediliyor. Bezos da çalışanlarına e-posta ile ilettiği veda mektubunda “Üçüncü çeyrekte Amazon Yönetim Kurulu İcra Kurulu Başkanlığına geçeceğimi ve Andy Jassy’nin CEO olacağını duyurmaktan heyecan duyuyorum. Yönetim Kurulu Başkanı rolünde enerjimi ve dikkatimi yeni ürünlere ve erken girişimlere odaklamayı planlıyorum. Andy şirket içinde iyi tanınıyor ve neredeyse benim kadar uzun süredir Amazon’da. Olağanüstü bir lider olacak ve benim tam güvenime sahip.” ifadelerini kullanarak yeni CEO’ya tam desteğini açıkladı.

  • Amazon'un piyasa değeri: 1.7 trilyon dolar
  • Amazon Web Services'ın pazar payı: %30
  • Andy Jassy'nin kişisel serveti: 440 milyon dolar

Siyasi ve sosyal konularda açık sözlü

Birçok uzmana göre Amazon, AWS’nin başarı sayesinde bugünkü konumuna geldiği için Jassy, Amazon’un üst noktası için en uygun isim ve bu başarısını CEO olarak da sürdüreceği tahmin ediliyor.

Amazon’un gelecekteki CEO’su doğrudan siyasetten uzak dursa da, Bezos’un aksine sosyal meselelerde tepkisini açık bir şekilde gösteren bir isim. Geçtiğimiz eylül ayında polis şiddetine maruz kalan Breonna Taylor hakkında tweet atmasının yanı sıra Black Lives Matter hareketine desteğini açıkça dile getirdi. “Polis departmanını siyahları öldürmekten sorumlu tutmazsanız, asla adalet ve değişim olmayacak” ifadesini kullanan Jassy, ayrıca geçen yıl Twitter’da ABD Yüksek Mahkemesi’nin Trump yönetiminin ABD’ye çocukken getirilen belgesiz göçmenleri koruyan programı ortadan kaldırma girişimini engelleme kararına desteğini dile getirdi.

Ayrıca marjinal sağcıların ve Trump destekçilerinin rağbet gösterdiği sosyal medya platformu olan Parler, şiddet içeriğine izin verdiği gerekçesiyle, Amazon’un sunucu hizmetlerini sonlandırması ile kapanmak zorunda kaldı. Bunlarla birlikte Jassy’nin Amazon’un yüz tanıma teknolojisini polis departmanlarına ve hükümete satması gibi tartışmalı kararları savunduğu da biliniyor.

Yeni CEO’yu bekleyen zorluklar

Pandemi nedeniyle artan çevrimiçi satışların etkisi ile 2020’nin son üç ayında 125 milyar dolar gibi rekor bir gelir bildiren Amazon’un yeni CEO’sunu bekleyen en önemli zorluklar ise, diğer büyük şirketlerde olduğu gibi antitröst düzenlemelerinin yaratacağı baskı ve çalışma şartlarının iyileştirilmesini isteyen binlerce çalışanı olacak.

Google ve Facebook gibi dev şirketlerin maruz kaldığı gibi, geçtiğimiz yıl Amazon da Formun Üstü

federal ve eyalet antitröst soruşturmalarına tabi tutuldu. Avrupa Birliği de Amazon’u üçüncü taraf satıcılardan gelen verilere erişimini, kendileri üzerinde haksız bir avantaj elde etmek için kullanmakla suçluyor. Ekim ayında Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi tarafından hazırlanan bir rapora göre diğer şirketlerde olduğu gibi Amazon’un da yeni satın alımlarının önüne geçilmek isteniyor.